Pink Elephants – Thai Street Food

Gepost op July 8, 2018 door

Het grappige van de term ‘street food’ is dat die in het buitenland een compleet andere betekenis heeft dan wat we er tegenwoordig in Nederland aan hangen. Ben je lekker aan het backpacken in Thailand, dan zoek je juist naar dat krakkemikkige kraampje met de versleten roze plastic stoelen en tafeltjes, waar ze precies drie gerechten op de kaart hebben staan die onder een lekkend stuk landbouwplastic door een gerimpeld oud omaatje voor je worden klaargemaakt, in een wok die minstens vier generaties heeft overleefd, met een gasbrander eronder die de Groningse gasvelden binnen een uurtje wegtikt, en ingrediënten die her en der in emmers en afwasteiltjes staan te wachten. En lekker dat dat (meestal) is! En het is ook nog eens echt op straat en binnen tien seconden klaar. Echt street food dus.

In Nederland lijkt de term street food echter een synoniem te zijn geworden voor instawaardige hip gedesignde tenten met krijtborden en tattoos, waar ‘veel voor weinig’ wordt omgedraaid onder het mom van authentiek.

Soms hebben we echter geluk en vinden we weer een echte street food-tent. Zoals Pink Elephants aan de Voorstraat, ter hoogte van de beroemde en beruchte Mr. Jacks.

We waren er al een paar keer langsgefietst, een vrij onopvallend raam, met daarop de tekst ‘Thai Street Food’ en een uithangbord met Pink Elephants. Van binnen ziet het er schoon en eenvoudig en authentiek onhip uit, met Ikea-achtig meubilair. Op deze vrijdagavond zat er helemaal niemand binnen, wat kan betekenen dat het ofwel niks is, ofwel een nog onontdekte culinaire parel. Snel naar binnen en hopen op het laatste!

We worden hartelijk welkom geheten door een allervriendelijkste Thaise mevrouw, in de keuken zien we de andere helft van het voltallige personeel, mooi efficiënt. Er klinkt Thaise muziek, en vrij snel krijg je dat Thaise-eettentjesgevoel.

De kaart is ook authentiek: viskoekjes, sateetjes, loempia’s, soep, salades, curry- en noedelgerechten. Er wordt geen alcohol geschonken, maar wel thee en fris. Salades zijn rond de 11 euro, hoofdgerechten met vlees/vis zijn 14,50 en vegetarische hoofdgerechten zijn 12,50.

We bestellen de Thai Pink Elephant Smile (een mix van voorgerechten), de klassieker pad thai met tofu, een pad thai met garnalen, en een rode curry met ananas en eendenfilet. Daarbij wat colaatjes en een gemberthee.

De voorgerechten worden snel geserveerd en de saté, viskoekjes en loempiaatjes smaken prima, al is het altijd lastig goed de smaak te proeven als het gloeiend heet uit de olie wordt gevist.

De hoofdgerechten komen daarna ook snel op tafel, en gelukkig zit er ook zo’n mandje met condiments als gedroogde chilipepers en gemalen pinda’s bij, altijd een goed teken. Hoe smaakt het? Mijn tafelgenoten zijn allemaal zeer enthousiast: goede porties, goed op smaak en temperatuur, absoluut niet zuinig met de ingrediënten als tofu en garnalen, en het smaakt echt Thais zoals we dat gewend zijn van onze reizen. Mijn pad thai met tofu is lekker, ik mis wel de limoen erbij. Ook heb ik echt wel eens betere pad thai gegeten, waar de smaken (van onder meer de tamarinde en de vissaus) wat sterker waren, maar dat was in Thailand zelf, en deze versie doet absoluut goed mee. Er zit ook rijkelijk veel lekker sappige en smaakvolle tofu in, hier geen minder voor meer, gelukkig.

We rekenen bij elkaar 80 euro af, een schappelijk bedrag voor de smaak, hoeveelheden en service. Hopelijk wordt het hier binnenkort wat drukker op een vrijdagavond, want Pink Elephants bewijst dat je zonder hipsterinterieur daadwerkelijk Thaise street food voor een vriendelijk prijsje kunt serveren.

Ambiance: 7
Smaak: 8
Bediening: 8
Prijs/kwaliteit: 9

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.