De nieuwe hamburgers van de keizer

Gepost op July 13, 2014 door

meneersmakers_10Het zal niemand ontgaan zijn: hamburgers zijn hot! Maar dan niet de ‘gewone’ op z’n janboerenfluitjes- huis-tuin-en-keukenhamburger. Nee, de hipster-met-een-baard-en-fiksie-handgedraaide-organische-hamburger, die moet je hebben! In de vakliteratuur heet het volgens mij een gastroburger, en het Amsterdamse Burgermeester heeft hier behoorlijk de trend gezet. Al is Getto, waar je hamburgers en cocktails kunt eten/drinken en elke hamburger is vernoemd naar een lokale dragqueen, ook niet te versmaden. Anyway, wij gaan het over Utrecht hebben!

Als paddenstoelen schieten de tenten die zich specialiseren in hamburgers (of de hamburger een belangrijke plaats op hun menukaart geven) ook hier de grond uit. Wij gingen een vergelijkend subjectief warenonderzoek doen en hebben hamburgers gegeten bij Lombok, Firma Pickles Burgers & Wine, Meneer Smakers en Stan & Co.

Laten we beginnen bij Pickles in de Drieharingenstraat. Megadruk binnen, iedereen wachtend op een tafeltje of hangend aan de bar of aan de muur. Hectisch ook, maar wel lekker bedrijvig. Het NYC-gevoel krijg je er wel van, al mist het het serviceniveau van NYC – we moesten drie keer vragen of ons tafeltje al vrij was. Hiermee is de trend voor deze recensie gezet: het is meer cosmetisch dan inhoudelijk allemaal.

We bestelden de burger van 21 dagen dry aged vlees, met daarbij een fles champagne. Gewoon omdat het kan. Burgers & Wine toch? Kort door de bocht: de champagne was niet lekker, veel te zoet, voor meisjes zonder smaak. Er werd wel heel veel ophef over gemaakt. De burger viel tegen: broodje was droog, frietjes erg weinig, minimale toppings en het vlees proef je eigenlijk niet goed bij een hamburger met saus en broodje. En je betaalt er wel 14,50 euro voor. Geen herhalingsbezoek waard, want veel meer vorm dan inhoud.

Meneer Smakers dan. Leuk klein tentje aan de Nobelstraat, daardoor ook veelal retedruk. Logistiek hebben ze de nodige uitdagingen. Misschien moeten ze iets meer horeca-ervaring in de keuken zetten? De burgers zijn beter dan bij Pickles, maar ook hier verdwijnt de smaak van het vlees in de saus en het brood. De prijzen zitten hier rond de 8 euro voor een burger, wat een stuk realistischer is vergeleken bij Pickles. Maar het is veel. Het broodje is groot en massief, het is veel vlees, en als je je hele bordje netjes leeg hebt gegeten zoals je ouders je geleerd hebben, rol je bijkans de tent uit. Dat mag ook best wat meer in verhouding. Voor frietjes betaal je 2,50 euro extra. Die krijg je in een leuk mandje met krantenpapier en smaken prima. Biertje erbij, ook lekker. Is goed te doen, ware het niet dat het zo gigantisch druk is altijd. En ook hier weer: het is gewoon een hamburger.

Dan Lombok: die heeft een Keftaburger van black angus beef voor 13,50 euro op de kaart staan. Je krijgt er wel een flinke burger voor, ook weer met veel brood, en het vlees is goed. Maar wel weinig frietjes erbij. Al met al voelt het wat karig voor het bedrag. Het vult in ieder geval wel, en om eerlijk te zijn is de hamburger ongeveer het enige dat hier altijd hetzelfde uit de keuken komt – een beetje als de saté in de Tilt. Overigens stond hetzelfde Lombok laatst op een lokaal pleinfeestje met een standje waar je voor 5 euro de beste burgers ever kon kopen! Twee mooie gegrilde niet te dikke burgers in een mooi broodje goed gevuld met allerlei augurken, pittige saus en sla. Het kan dus wel!

Als laatste Stan & Co. Er wordt veel geklaagd over de bediening en de drukte bij deze tent, maar als je reserveert valt het reuze mee. Mooie entourage, ook dat NYC-gevoel, en ze lopen te pronken met een Josper-grill die 400 graden kan worden. 16,50 euro kost de Angus beef burger hier maar liefst. Het is qua formaat niet te groot, ook niet te klein, en je krijgt er goede pickles en frietjes bij. Ook genoeg. En eigenlijk de enige tent waar je ook echt de smaak van lekker gegrild vlees proeft. Zou het toch de Josper-grill zijn? Maar prijstechnisch wel aan de hoge kant, zelfs de lekkere grillsmaak kan niet tegen deze prijs op.

Kortom, alle bovenstaande impressies in ogenschouw nemend: de nieuwe hamburgers van de Keizer. Er wordt veel met smoke & mirrors gespeeld, mooie Amerikaanse termen, Josper-grills, dry aged en/of black angus beef, etc. Maar al met al betaal je (veel) te veel voor een stuk vlees met saus en augurk en ui op een broodje. Waar vrijwel altijd het broodje de vulling geeft. Bij de Albert Heijn kan ik voor een paar euro goed gehakt kopen en daar binnen tien minuten een minstens zo goede, zo niet veel betere burger van maken. Dat maakt het een lastig verhaal. Ik denk dat als Lombok z’n ‘pleinfeestburger voor 5 euro’ gewoon in de zaak gaat verkopen, ze een knaller hebben. En tot die tijd maak ik mijn burger liever zelf.

Reacties (9)

 

 1. fritri says:

  Ik vind dat meneersmakers wat karig beoordeeld word; het is naar(mijn bescheiden) mening een top tent. Beter teveel dan te weinig zeg ik altijd maar. Past ook perfect in een avondje bier drinken op het terras van het ledig erf. Rond een uur of 21:00 even van je comfortabele tafeltje naar MeneerS lopen, lekker hambu eten en weer terug. Vraag ook om de oude kaas als extra topping. Overigens: Alles beter dan een Poortburger!

 2. Olaf says:

  True, beter teveel dan te weinig, maar balans is ook wel wat waard. En is de logistiek in de tweede vestiging van meneer smakers (neem aan dat je daar over hebt vanwege ledig erf?) beter? Niet zo druk en lang wachten als in die aan de nobelstraat?

 3. fritri says:

  Kan niet vergelijken met de nobel staat vestiging, want daar ben ik nog niet geweest. Qua ledig erf: Heb in elk geval niet hoeven wachten bij het bestellen en er was tot nu toe nu toe altijd plek.

 4. Oxysept says:

  Ah… Zelfgemaakte hamburgers…
  http://youtu.be/08c0BXTVpfs

 5. Nazi Goering says:

  Hambu? De Poort?

 6. Oxysept says:

  Nou ik vind die Tante Truus-burger van Meneer Smakers best goed binnen te houden… De patat was ook prima, al hoef je die er eigenlijk niet eens bij te nemen als je gemiddelde trek hebt, want dan zit je al gauw klem ‘als een balkondeur van de woningbouwvereniging voor renovatie’, om wijlen mijn blinde buurman maar eens te citeren.

 7. MdL says:

  Burgerbar is toch nu echt de beste plek. Keus uit verschillende soorten vlees en toppings en altijd goed klaargemaakt. Bij Mr Smakers en Pickles komen de door mij bestelde medium/rare bestelde burgers elke keer alsnog doorgebakken op mijn bord.

 8. Olaf says:

  Burgerbar, daar kreeg ik een zeer extreem snackbar-gevoel.

 9. Maarten says:

  Ik vind dat de hamburger moet draaien om het vlees. Structuur, bereiding en smaak. Bij de meeste hamburgertenten donderen ze er teveel kruiden in. Alleen de Burgerbar vindt ik daarom goed, alleen peper en zout en that’s it. Jammer dat die tent niet werd besproken, het is mijn favoriet sinds de hamburgerhype in Amsterdam begon.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.