La Cubanita

Gepost op March 16, 2010 door

“Echt! Echte vrolijke sfeer. Echte goede service. Echt lekker eten. Echt TOP!” lezen we in viltstift op de muur geschreven in het voor ons nieuwe restaurant op het Oudkerkhof. Het interieur van het Spaanse tapasrestaurant Mi Madre is in november 2009 omgetoverd in het Cubaanse tapasrestaurant La Cubanita. Dit betekent eigenlijk op het eerste oog alleen dat de schilderijen met huilende zigeunerjongetjes van de muur zijn gehaald en er een paar vlaggen met Che Guevara voor in de plaats zijn gekomen, plus op alle muren geschreven teksten van de gasten. Welk aspect van de Cubaanse cultuur moet hier precies mee benadrukt worden?

De GLP, ik en onze portemonnees zijn aanhangers van het tapaseten. Ons zonnige karakter wordt er meestal ook nog eens mee versterkt, in tegenstelling tot hedendaagse goedkope alternatieven als de winterse Hollandse stamppot, Zweedse balletjes in cranberrysaus of onze depressieve Italiaanse vriend, de meatballs marinara. Het recente bezoek aan El Mundo was echter een zodanig grease fest dat we ons heil nu eens bij de Cubaan zochten.

La Cubanita blijkt tot onze schrik een keten te zijn (Alkmaar, Gouda, Rotterdam, Purmerend en Utrecht – vooral Purmerend is natuurlijk het klein Cuba aan de Beemster tegenwoordig). Er kan nu dus ook in Utrecht gekozen worden uit 50 genummerde tapasgerechten, aan te geven op een viltje. Het viltje wordt door een serveerster in de loop naar de keuken meegenomen en dan begint het wachten. Als dat maar goed gaat… Ik drink inmiddels mijn geliefde San Miguel-biertje op zodat ik helemaal in vakantiesferen begin te komen. Het wachten op het tafeltje eerder die avond en het wachten op het eten duurt trouwens verrassend kort, zeker gezien de drukte.

Vier van onze vijf gerechten worden op tafel gezet door één van de vele in zwart en rood geklede studentes. Deze Cubanita’s hebben goed opgelet bij de stoomcursus gastvrijheid. Op deze manier hoef je je alleen nog maar te ergeren aan de domme gezelschappen in je omgeving. Maar dat krijg je al snel bij deze zaterdagse afspiegeling van de Utrechtse bevolking.

Ergeren doen we ons zeker niet aan de gerechten. De minihamburgers zijn heerlijk gekruid, de garnalen in amandelschaafsel zijn supermals, de kipspiesjes met bacon zijn klein maar fijn en van de krokante krabkroketjes zullen ze in Cuba zelf nog eens opkijken. Kroketten kennen ze daar neem ik aan niet, en deze ragoutkroketjes denk ik al helemaal niet. Ik vond ze te smeuïg, zodat ik niet kon proeven of er eigenlijk wel krab in zat.

Verder jammer dat ons vijfde gerecht, de patatas bravas, pas als toetje werd geserveerd, maar de GLP weet gelukkig altijd nog wel wat goed gefrituurde aardappels te verorberen. De vettigheid van alle gerechten viel reuze mee, de sausjes waren goed op smaak en het brood met aioli vooraf was prima, al was de hoeveelheid aioli voor ons wat aan de kleine kant.

De grootste verrassing van de avond kwam toen we na een theerondje de bon kregen: 26,90 euro in totaal. “Echt niet duur!” wilden we er al op de muur bij gaan schrijven. De bon bleek echter van een ander tafeltje. Eerlijk gaven we de fout door, waarna we een bon kregen van 44,65 euro. “Ook nog wel te doen” was de conclusie die we op de muur hadden kunnen zetten met de bij de bon meegeleverde marker. In plaats daarvan hebben we onze recensie gewoon gelinkt door enkel www.maarhoewashet.nl op de muur te zetten. Echt waar!

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 7
Ambiance: 7
Bediening: 8

Reacties (28)

 

 1. Nazi Goering says:

  Tja, ‘k vond er er zelf geen bal aan en wat ze nou met cubaans bedoelen? Spaans, ja!

 2. Repo says:

  De aardappels als toetje … dat heb ik in Cuba nooit meegemaakt … in Spanje ook niet trouwens..

 3. Kar van Cévitam says:

  ..en dan te bedenken dat de gemiddelde cubaan leeft op rijst met kippenklauwtjes (als ie geluk heeft)
  Snap het concept niet helemaal, cubaans tapasrestaurant met spaanse gerechten en spaans bier?

 4. Oxysept says:

  Spanjaarden, Cubanen… Wat mij betreft zijn het allemaal spleetogen!

 5. Nazi Goering says:

  Kut Marrokanen, zou onze hoofdstedelijke huisarts annex hoerenloper zeggen!

 6. Flander says:

  Zeg Oase, ik raad je aan geen posts meer te schrijven, want dat kun je niet. Eerst een cursus journalistiek zou geen kwaad kunnen. de tekst is net zo min informatief als dat het grappig is.

  la Cubanita ben ik ook geweest, best eenleuk tentje. De teksten staan rommelig allemaal op die muur gekalkt maar de bieding is aardig en het eten best lekker. Wel Spaans idd.

 7. Oase says:

  @Flander Bedankt voor het advies!

 8. Quirk says:

  @Flander: Als je nou eerst een grammatica-, spelling- en interpunctiecheck op je eigen tekst had losgelaten had je comment iets meer indruk gemaakt denk ik. 😉

 9. Nazi Goering says:

  @ Fladder, wordt maar boos over het feit dat er geen nieuwe recensies door Oase of wie dan ook worden gepost!
  Oxysept,ik ga je mailen!

 10. Oxysept says:

  Nou, mail dan!

 11. Linda says:

  Zondagavond hier gegeten in Bussum omdat ons favoriete tapasrestaurant in Hilversum vol was. We waren met 7 personen. Het eten was oke, al kwam alles heel snel tegelijkertijd op tafel, zonde. Eten moesten we steeds zelf doorgeven, net als het drinken. De drie weekend-hulpjes waren zo druk met elkaar dat we tot 3x toe zelf moesten vragen of we nog iets te drinken mochten bestellen. Aan het eind van de avond 50 euro per persoon betaalt, totaal niet in verhouding met de super kleine hapjes!!! Ik kom hier niet meer. Ook niet omdat we de enige waren in het restaurant, erg ongezellig.

 12. Remment says:

  Bussum? Da’s toch geen Utreg?

 13. Oase says:

  Bussum… hahahahaha!

 14. Suzanne says:

  Gisteravond met een groep bij La Cubanita Leiden wezen eten. Eten was wel ok, maar niet super bijzonder. Het aanbod cocktails is ook erg gelimiteerd. Op een gegeven moment bleek het gehakt in 1 van de tapas rauw te zijn, en hebben we niets ter vervanging teruggekregen. Daarnaast wist de serveester ons op dringende toon te vertellen dat dit pas de 1ste keer in 2 jaar was dat ze hier een klacht over kregen. Daarnaast wist ze ons ook te vertellen dat het eten zo aangeleverd wordt, en zij het alleen opwarmen. En dat het dus zeker niet hun schuld was dat het vlees rauw was. Kortom, de bediening was ronduit onbeschoft – We hebben 3 kwartier op onze bestelde drankjes moeten wachten, en het personeel gaf de indruk dat het onze schuld was dat de drankjes maar niet uitgeserveerd werden. Nadat bleek dat ze uberhaupt niet in de computer waren gezet, werden we nog steeds niet meteen geholpen. Toen we de rekening vroegen, bleek ook nog dat ze de koffie-ronde twee keer hadden aangeslagen. We kregen het geld wel terug, maar het werd op tafel gesmeten met de woorden: “Nou, hier heb je het!”. Toen werd gevraagd door het personeel of onze avond naar wens was, en we vertelden dat we niet tevreden waren over de service, ging het bediendend personeel in de aanval, in plaats zich te verontschuldigen en dergelijke (zoals het hoort).
  Kortom, ik kom hier nooit meer terug!
  TIP: ga naar Fandango’s – een ander tapas restaurant in dezelfde straat!

 15. Fam dekker says:

  Vestiging in Heerhugowaard bezocht van Cubanita. Leuke enthousiaste bediening, tapas waren ronduit prima. Jammer dat het zo’n herrie is als je binnen zit. Het lijkt wel een kippenhok, zeker als er grote groepen zitten. Als de akoestiek verbeterd zou worden dan zouden wij er veel vaker komen dan alleen op een zwoele zomeravond.

 16. Lion says:

  Gisteren 29-04-2013 bij la cubanita leiden
  Gegeten eten was prima bediening super krijgt van ons een 10 + weinig tentjes gezeten waar zo goed personeel loopt vragen steeds of je nog wil drinken vuilen bordjes worden steeds mee genomen eten komt netjes op tijd en snel
  Wij komen zeker terug is alleen jammer dat de tafels zo dicht op elkaar staan

 17. Henk says:

  Inderdaad niet om naar huis te schrijven, slechte bediening.

 18. Cornelia says:

  Gisteren voor het eerst in Groningen geweest! Dat was eenmaal en nooit weer! Bestellingen werden verkeerd bezorgd! Zelf iedere keer moeten vragen om drinken en dan heel lang wachten tot je het drinken kreeg! Ik heb ook niet geweten dat dit bedrijf een keten was! Bediening was vriendelijk maar daar was het ook meegezegd! Veel te veel tafels op een te kleine ruimte! Rommelig, net een kippenhok! Ik zal zeker andere waarschuwen als ze uit eten willen naar een Tapasrestaurant, zij dit zeker niet bij een van deze keten moeten doen!

  • Olaf says:

   Ik denk dat we misschien wel mogen stellen dat het überhaupt slim is om niet bij een tapas “restaurant” te gaan eten in 2014 😉 99% kans op ellende!

 19. Herlinda says:

  Dit was in Harderwijk. Eten wat warm moet zijn is lauw. Drinken wat je besteld wordt niet gebracht en moet je weer naar vragen. Eten komt niet door. 1 grote wanorde in dit bedrijf.Voor een gezellige avond uit moet je hier niet zijn .

 20. Jantine says:

  hebben in H.H.Waard met 10 man hier heerlijk gegeten het enige de muziek stond te hard,maar de rest was lekker en gezellig.😄

 21. Ik ben altijd erg lastig betreft met uiteten. Sinds ik bij Lacubanita ben geweest ben ik om. Ik heb er inmiddels al 3 x gegeten (in Gorinchem) en 1 x in Breda. Alle keren was een succes, in Breda is het wat donker, vooral wanneer je onder zit maar het is niet storend. Het hoort wel een beetje bij de sfeer van het restaurant. De carpaccio is verrukkelijk en de saus die ze gebruiken is erg lekker. Het vlees wat ik tot nu toe heb gegeten daar was goed klaargemaakt, lekker gekruid en verre van droog/koud. De service is snel (tot alle 4 de keren) als ik wat bestelde had ik het binnen 10-15 minuten, het hangt er vanaf wat je neemt. Carpaccio is erg snel klaar, kip met bacon ook en varkenshaas/garnalen/vis duurt weer iets langer.

  De serveersters doen het netjes en zien er ook verzorgd uit! Het enige nadeel zijn de stoelen en de tafels in Gorinchem. Ze zitten niet bepaald heel erg lekker en de tafels zijn erg klein. Alles staat best wel op elkaar wat zonde is want je luistert dan automatische mee met je buren (die dan 30cm tot meter van je vandaan zitten). Je zit in een hoek het beste in Gorinchem, in Breda was het ook prima maar wij zaten precies op een pad waar continue werd langsgelopen dat was een beetje minder. Het eten smaakt in ieder geval perfect de kippenkluifjes zijn ook geweldig om te nemen. Het breekbrood wat je vooraf krijgt is zelfs soms warm.. te lekker!

  Ik wil eigenlijk niets anders meer dan Lacubanita. Het eten is verrukkelijk , service is prima en het sfeertje vind ik ook heerlijk. Ik raad het iedereen aan om daar een keer te eten.

  • Olaf says:

   Hoi Rachel, dank voor je enthousiaste recensie! Lijkt wel of je aandelen hebt in La cubanita? Grapje natuurlijk! 😉 Alleen gaat deze site over de Utrechtse horeca, dus niet Gorinchem of Breda. Maar in ieder geval bedankt! 🙂

   |”Luchtig geklopte recensies over de Utrechtse horeca.”

 22. Hannah says:

  Zit ik rustig met mijn familie te eten en wil een cocktail bestellen wordt er om mn iD gevraagd, die ik vergeten was. Vervolgens zegt mijn moeder dat ik 18 ben en kan ik alsnog geen cocktail bestellen , daarna heel de avond smerig aangekeken door de bediening. La Cubanita in Dordrecht is zeker niet aan te raden. Ik ben bovendien 18.

 23. Esmee says:

  Wij hadden gereserveerd om half 8 en kwart over 8 kregen we pas een tafel. We hadden dus aan de bar moeten wachten. Daarna werd er na ons eerste drankje nooit meer gevragen of we een drankje lusten. Ze pakte het kaartje en waren weg. Toen we uiteindelijk aan 6 verschillende serveerder hadden gevraagd of we een prikkertje schone borden een mes en vork en wat te drinken kregen.. hadden we nog steeds niks. Het eten lag 3 rondes achter terwijl mensen om ons heen gewoon eten kregen. Borden waren ranzig terwijl ze net uit de vaatwasser kwamen. Etensresten zaten er nog op. Na 6 keer vragen of we de manager konden spreken kwam er een jonge rond de 20 aan die de manager was.. hij deed zich netjes voor en zei dat er wat te regelen viel over de prijs en en dat we daar wel zouden uitkomen. Hij vroeg of we nog wat te drinken luste, een cheescake, toetje of iets anders.. na aandringen hadden we allebei een drankje besteld. Ik had geen honger meer. Ik heb in het totaal 5 gerechtjes gehad van de 10 die we besteld hadden. Uiteindelijk zijn we tussendoor maar even gaan shoppen tegenover. Toen we de rekening vroegen toen kregen we de rekening van volle prijs. De enige korting die we hadden gekregen waren de twee drankjes die hij ons aangeboden had. Ik heb de cola van de vorige buren opgedronken die er nog stond omdat ik dorst had. We zijn na de na de mamager gelopen om te praten over de rekening. Het areangement was 22.50 en dan de twee drankjes erbij die we op het begin hadden besteld. Nadat ik en me vriendin een kwartier daar hebbe gedaan en onze mond flink open hadden getrokken, hebbe we ongelofelijk veel smoesjes gehoord en hebben we 22.50 per persoon moeten betalen. Nul respect voor deze mensen. Ik had veel beter verwacht.

 24. Ruth says:

  Eten was niet lekker, smaakloos en de garnalen waren koud.het personeel was traag ik moest de hele tijd zelf mijn kaart doorgeven voor de volgende eet ronde.
  Jammer dat ze doen alsof het eten Cubaans is.

  Het eten smaakt typisch hollands als het om smaak gaat. Geen kruiden!

  En daarbij proeft het vis alsof het oud was.

  Slechte kwaliteit eten en slechte service van personeel.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.