Julia’s

Gepost op March 9, 2012 door

Julia'sVanwege activiteiten in het Amsterdamse stadje A. kom ik de laatste tijd geregeld op station Utrecht Centraal. Toen ik nog een vaste baan had, zo aan het eind van de nineties, kwam ik daar zelfs iedere werkdag (2x) en boy, wat is er sindsdien een hoop veranderd. Zo zijn er onder meer een AH to go (2x), Starbucks (2x) en nog een stuk of honderd andere eet- en drinkgelegenheden bij gekomen in de stationshal. Het aantal sporen is bij mijn weten overigens gelijk gebleven.

Een van die eetgelegenheden is Julia’s pasta to go, ergens aan het eind van de stationshal, of aan het begin – dat ligt eraan waar je staat. Ik denk niet dat die Julia echt bestaat, want Julia’s is gewoon een concept van het Nederlandse bedrijf Servex, bij mensen met een vaste baan ook bekend als leverancier van bijzonder vreemd smakend voedsel in bedrijfskantines. Het concept is even simpel als doeltreffend: ’s ochtends serveert Julia’s espresso en ciabatta’s, ’s middags en ’s avonds pasta in van die geinige kartonnen meeneemdoosjes (en vast ook nog wel espresso en ciabatta’s). Julia’s zit ook op diverse andere stations in Nederland – we kunnen dus gerust spreken van een keten.

De Julia’s op station Utrecht Centraal is gevestigd in een tamelijk groot, open (sommigen zouden zeggen: ‘uitnodigend’) hok. Je kunt er je afhaalmaaltijd meteen opeten, want er staan overal bankjes, tafeltjes en stoeltjes. Toen ik er een paar weken geleden voor het eerst binnenstapte, was de ruimte goed gevuld met een stuk of veertig etende mensen, van wie er een stuk of negenendertig een vrouwelijk geslacht hadden. Mannen gaan liever naar de Burger King, een slordige tien meter verderop, zo leerde mij een kort kwalitatief marktonderzoek.

Ik had lichte trek dus liep ik naar de eerste de beste glimlachende dame achter een kookplaat toe, maar dat bleek niet de bedoeling. De bedoeling is dat je aan het begin (of aan het eind – dat ligt eraan waar je staat) van de keten glimlachende dames bestelt, bij een glimlachende dame met een kassa. Je kunt kiezen uit drie soorten pasta en een stuk of zeven sauzen. Vervolgens kun je hier nog ‘extra’s’ bij bestellen, zoals bosuitjes, rucola, mozzarella, Parmezaanse kaas of zalmsnippers. Na het afrekenen word je doorverwezen naar een van de vier kookplaten, waar je je bonnetje kunt inleveren en een glimlachende dame je eten klaarmaakt.

Ik ben nu drie keer bij Julia’s geweest (de eerste keer was op station Amsterdamse stadje A. Amstel) en wil graag met u delen dat het systeem van de extra’s voor een parttime-autist als ik net zo onbegrijpelijk is als de bestelprocedure bij Starbucks. De eerste keer, op station Amstel, nam ik een pasta met vegetarische ‘pittige’ tomatensaus en geen extra’s. Die kreeg ik dan ook niet – tot zover geen paniek. De tweede keer, op Utrecht Centraal, nam ik als groenteliefhebber maar eens wat rucola als extra bij mijn pasta met kiproompestosaus. Aangekomen bij de glimlachende kookdame meldde deze dat de rucola standaard was. Of ik dus een andere extra wilde? Nee, ik houd het bij rucola, want die heb ik besteld. Ja maar, u hebt betaald voor een extra! Maakt niet uit, ik heb toch geld zat.

De derde keer, ook op Utrecht Centraal, was ik tot de tanden toe voorbereid: ik nam alleen bosuitjes als extra bij mijn pasta (deze keer met zalmtomatenroomsaus), want die rucola zou ik toch wel krijgen. Welnu, de bosuitjes kreeg ik, maar daarna vroeg de kookdame met een glimlach of ik Parmezaanse kaas op mijn pasta wilde. ‘Eh, ja,’ zei ik, maar intussen maakte ik mij grote zorgen: zou ik dan nog wel de rucola krijgen? Erom vragen durfde ik niet, want daar ben ik veel te verlegen voor – bovendien was ik al half aan het huilen van angst en verwarring. Waarom gaat er nou nooit eens iets zoals het hoort, bij Julia’s, op station Utrecht Centraal, in Nederland, Europa, de wereld, het heelal en op alle andere plekken waar ik pogingen tot menselijk contact onderneem?

U raadt het al: zonder rucola verliet ik het hok. Jammer, want ik vind rucola lekker. Ah… Rucola! Of zoals ze op het Fok-forum zeggen: ‘Niks mis met rumcola toch?’ (Inmiddels zit ik op 666 woorden – zou dat iets zeggen over de oorsprong van het voedsel bij Julia’s?) Dan nu mijn recensie: het eten bij Julia’s is redelijk binnen te houden – daar hoef je het niet voor te laten. Maar de stukjes kip en zalm zijn nogal armoedig, zowel qua omvang als hoeveelheid. Ik gok dat er niet meer dan 15 gram vlees of vis in een maaltijd van Julia’s zit. Oplichters wil ik ze niet noemen, maar royaal is het ook niet. Nog erger: in de vegetarische maaltijd zat zelfs helemaal geen vlees of vis, ahaha! Volgens mij heb ik weer eens te veel espresso op… Anyway, ik moet mijn trein halen. Arrivederci!

Smaak: 6,5
Prijs/kwaliteit: 5,5
Ambiance: 7
Bediening: 7

Reacties (34)

 

 1. Nazi Goering says:

  De Nazi heeft weleens, samen met zijn gade per vergissing op een zondagavond na weekend weg er twee thuisopwarmunits gekocht, na opwarming en ruik- en smaaktest, toch maar weer keihard aan de bezorgpizza, wat een meuk! Maar inderdaad Oxysept, alle Servexformules verkopen veels te dure wanproducten, dus ik stel: OPLICHTERS!!!!

 2. Remment says:

  Wel raar dat je het personeel een 8 geeft terwijl ze zelf niet eens het concept goed lijken te snappen laat staan dat ze het je goed kunnen uitleggen …

  Is rucola nu gratis? Is parmezaanse kaas gratis? Of hangt dat van de basis saus af of iets extragratis is? Ik snap het iig niet!

  • Oxysept says:

   Tis een 7 he… Waarvan 2 punten voor de vriendelijke glimlach!
   Inmiddels ben ik erachter gekomen dat rucola en Parmezaanse kaas standaard zijn. Maar je kunt ze ook als extra bestellen. Dan kun je dus dubbel rucola of Parmezaanse kaas krijgen en dat vind ik een beetje raar. Maar ach, er gebeuren wel gekkere dingen op Utrecht CS.

 3. Nazi Goering says:

  Il Mondo, Pizza Mozzarella, tomaat, kaas, salami, Mozarella en basilicum, Da’s em!

  • Oxysept says:

   Kaas *en* mozzarella? Denkt u wel om uw gewicht? Maar goed, er zit bij mij in de buurt ook een Il Mondo – ik zal hem eens proberen. Klinkt als een goede antikaterpizza. Nu nog een kater, ahaha!

 4. Nazi Goering says:

  Er zit in de Twijnstraat nu een kwaliteitspizerria genaamd Da Portare Via, er zaten er al drie in die Hauptstadt en nu dus eentje in Diemen-Zuid-Zuid ! Ben benieuwd!

 5. fleur says:

  niet bij julia’s gegeten, maar bij vapiano hebben ze heel lekkere pasta’s en pizza’s voor een redelijk lage prijs.
  amsterdam centraal bij de bibliotheek

 6. Julia-glimlach says:

  Ontzettend grappig verhaal! Ik ben zelf een van die glimlachende dames bij Julia’s Utrecht centraal en ik vind het heel erg begrijpelijk en herkenbaar haha maar zal je het topping systeem even uitleggen. We verkopen zeven verschillende sauzen, waarbij bij elk 2/3 toppings standaard zitten. Dit is helaas niet altijd paremezaanse kaas en rucola, maar is gebaseerd op “orgineel” recept.

  Bij de meeste sauzen krijg je inderdaad de twee bovenstaande gratis (napolitana, arrabiata, pesto pollo) maar bij de drie andere sauzen zitten andere toppings. Bij de primavera zijn dit basilicum en mozzarella (zoals ook aangegeven staat), bij de carbonara zit naast pancetta (spek) nog parmezaan en lente ui en bij de al salmone saus zitten gerookte zalmsnippers en peterselie.

  Dit doen wij niet om je te klieren, maar gewoon omdat rucola en basilicum bijvoorbeeld voor veel mensen een beetje dubbel op is, of zalm en parmezaan voor sommige mensen moeilijk weg te krijgen is. Dus als je de volgende keer bij de Julia’s komt en je wilt graag rucola bij je pasta, vraag dan bij de kassa even of dat er standaard bij zit, ben je zo klaar. 😉

 7. Bobbelebien says:

  Dat noem ik nog eens inzet! Een onderbetaalde voedselopschepper die in haar vrije tijd recensie-sites afstruint om dingen uit te leggen aan simpele zielen zoals ik.

  Of ben je Jimmy PR bij Julia’s die achter zijn bureautje zit en zelden glimlacht en al helemaal geen dame is? (Een beetje zoals ik, minus de PR)

  Maar het blijft een ontzettend grappig verhaal!

  ps: Beste mensen van Maar hoe was het, de wereld schreeuwt om nieuwe recensies 🙂

 8. Tjalling says:

  Ja potverdikke! Ga es uit eten jongens en meisjes van maarhoewashet! Alstublieft.

 9. Marloes says:

  Ik vind de Napolitano pastasaus van Julia’s heel lekker. Iemand enig idee wat daarin zit? Of is het ook in een winkel te koop?

 10. harrie's says:

  Ik ben bij julia”s rotterdam cs geweest (aan de grote can het portie te zien dacht ik eerst dat ik de verkeerde trein had genomen en ik den haag was beland) ik had kip met pesto genomen de extra kaas was ook nog steeds erg Haags te noemen .
  Tip roer alles goed door elkaar dan is het lekkerder en proef je de instant kip niet zo .
  Het was in zijn geheel genomen wel lekker maar niet voor de gemiddelde eter .
  Je moet lid zijn van de weigt watchers of het als zeer lichte lunch zien niet als een echte maaltijd

 11. Robert says:

  Nou van die glimlachende dames was niks te merken de keren dat ik er was. Ook fotos maken mag niet op Utrecht centraal, ik weet niet of dat in de huisregels staat. Hoe dan ook, het personeel was al onvriendelijk naar mijn menig en toen vroegen ze nog eens vijandig of ik geen fotos wilde maken en dat ik het moest deleten. Naja dat is toch goede publiciteit dacht ik en er stond geen personeel op.
  Naast de magere maaltijden stelt de klantvriendelijkheid in mijn ogen niks voor.

 12. Ginny Cathalina says:

  Gisteren voor het eerst en voor het laatst iets bij Julia’s besteld en gegeten.
  Ik kan er heel kort over zijn… duur en ècht niet lekker.
  Oké het is pasta, maar ik heb zelden tot nooit zulke smakeloze kost gegeten.
  Zonde van m’n €6,00 geweest!
  Ga er nooit meer!

  • Oxysept says:

   Nu ik er al een jaar of twee niet meer geweest ben en als een oudere man vol culinaire levenservaring op deze episode uit mijn leven terugkijk, zeg ik: eigenlijk heeft u gelijk ook!

 13. Muxima says:

  Zaterdag bij Julia’s eerste keer pasta besteld, de cappuccino’s zijn er altijd wel lekker, dus ik was hoopvol…
  Helaas, onduidelijk bestelconcept, zeer geïrriteerd kassameisje die mij liet merken dat het terugboeken van het bestellen van een drankje heeeeeel lastig voor ze is. Pastasaus moet je naar zoeken, net als de Parmezaanse kaas, wel veel te veel rucola en droge smakeloze pasta. Nooit meer Julia’s, bah.

 14. Olaf says:

  volgens mij is het ook niet de bedoeling dat je er terug komt, meer als je fokkin honger hebt en snel ff tussendoor moet eten….

 15. Gisla says:

  Ik heb vandaag een foccacia met tonijnsalade gehaald in DH in de stad.
  Helaas was deze tonijnsalade niet lekker. Het smaakte echt niet fris.
  Ik zal het dus niet nog keer halen.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.