Broodje Ben

Gepost op April 23, 2009 door

Een broodjeskar met zijn eigen Hyves-pagina, hoe Web 2.0 kan het worden. Maar Broodje Ben op de Bakkersbrug aan de Oudegracht heeft het medium al gevonden. Ik was de kar al verschillende keren geïrriteerd voorbijgelopen, omdat de lange rijen voor een broodje de verkeersstroom erger tegenhouden dan de jongens en meisjes met de blauwe mappen onder hun arm die me een abonnement of een goed doel proberen aan te smeren. Tot ik opeens besefte dat een rij een teken van kwaliteit is. Of zou moeten zijn – dit is immers Nederland, waar mensen Senseo drinken en zoete vla mayonaise noemen.

Tijd eens om een broodje te proberen. Op aanraden van een kennis nam ik broodje nummer 3. Op de lijst staan 72 nummers, los van de specials (zoals een half stokbrood gezond) en je eigen variaties (‘spam, spam, spam, eggs, spam, baked beans, spam, sausage and spam’). Broodje nummer 3 is een broodje gezond, dat wil zeggen dat er op de dikke plak ham en de dikke plak kaas, ei, een sla en tomaten zitten. Zonder mayonaise.

Ik nam het bruine broodje, dat lekker tandsteenverwijderend knapperig was. De ham was niet van dat waterige spul, maar een mooi stukkie met structuur. De kaas deed een beetje hotelblokkerig aan, dat was jammer. De sla was prima, maar ook het ei was mij iets te hardgekookt, waarschijnlijk onvermijdelijk qua salmonellahysterie. Maar voor 1,85 euro krijg je enorm veel waar voor je geld. De bediening is vriendelijk en efficiënt. Ondanks de lange rijen heb je amper de tijd alle 72 nummers op je gemak te bekijken. Voor slechts een euro meer krijg je een half stokbrood gezond (100% meer broodje voor 55% extra!). En dat is echt een mannenbroodje! En het vult enorm, zoals ik later ontdekte, daar kan een Broodje Mario niet tegenop.

Ook een opvallend ding: het personeel draagt latex handschoentjes, zodat ze niet met blote handen jouw eten aanraken. Daar kan elke bakker en slager van Nederland wat van leren! Of zou het niets met hygiëne te maken hebben? Ze nemen namelijk ook het geld aan met die handschoentjes en iedereen weet wat er op geld zit (urine, poep, coke). Of zou het ermee te maken hebben dat het Marokkaanse personeel geen varkensvlees wil aanraken? Daar moet ik nog eens over nadenken.

In ieder geval ga ik nog een keer terug omdat het broodje biefstuk me erg interesseert (is het kogelbiefstuk? Krijg je de keuze doorbakken, medium of rare?). En ik zal ook eens informeren of ze een broodje friet hebben.

Smaak: 7,5
Prijs/kwaliteit: 8
Prijs/kwaliteit half stokbroodje gezond: 8,5
Bediening: 8
Ambiance: nvt

Reacties (15)

 

 1. Tim says:

  Het schijnt dat door de hoeveelheid mensen op de Bakkersbrug op zaterdagmiddag een zwart gat kan ontstaan. Een kennis van mij ging daar in 2003 een broodje halen. Nooit meer terug gezien…

 2. Waarschijnlijk loopt hij op de Radboudtraverse de uitgang te zoeken…

 3. Oxysept says:

  Of hij is in die vergeetput in het midden van Hoog Catharijne gevallen…

 4. Nazi Goering says:

  Cher Jacques,
  Heb je een blik op de filet americain kunnen werpen? Mijns inziens verraadt dat nl de kwaliteit van zo’n toko. Geen filet die 3 weken ‘vers’is, volgaarne huisgedraaide vleesmayo!

 5. Oxysept says:

  Een blik op filet americain is niet altijd voldoende… The proof of the pudding is in the eating, of eigenlijk vooral in de stoelgang (chaircorridor) daarna.

 6. Nazi Goering says:

  Over broodjeszaken gesproken, die broodjeszaak in Wijk C, bij de C&A; om de hoek, is da wa?
  Voor de wat exotischere avonturiers: Broodje Tip-Top op de Korenmarkt in Arnheim, al 36 jaar ja euhhh: helemaal… Tip-Top!

 7. Zo gauw Utrecht Arnhem heeft opgeslokt bespreek ik Broodje Tip-Top.

 8. Tim says:

  Eerst Castricum, nu weer Arnhem!

 9. Nazi Goering says:

  Ja ja ja. Ik gaf dat als tip,maar om terug te komen op mijn vraag, is die broodjesbar in wijk C wat?

 10. matxil says:

  Alle vla is toch zoet?

 11. Way to go, Jacques. Volgende keer de Antilliaanse broodjeskar een eindje verderop? Ben zelf erg te spreken over het broodje geit.

 12. Oxysept says:

  Daar hebben we al een recensie van, zij het een zeer beknopte!

  https://maarhoewashet.nl/index.php?id=105462466158263936

 13. Nazi Goering says:

  Er zit ook een nieuwe Marokkaan in de oude Marokkaan op ‘t Vredenburg.
  Marsch zwei,drei,vier!

 14. Oxysept says:

  En daarna een Jameson zonder ijs bij Willem Slok!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.