Amberes

Gepost op February 19, 2009 door

Omdat ik eigenwijs ben en dus niet aan Valentijnsdag doe, maar af en toe mijn meisje de nodige aandacht dien te geven, had ik voor woensdagavond toch maar een tafeltje bij Amberes gereserveerd. Amberes komt bij onze vrienden van Iens steevast bovenaan in de Utrechtse lijstjes, dus onze verwachtingen waren hooggespannen.

Amberes is gevestigd aan de Burgemeester Reigerstraat, tussen de delicatessen- en wijnwinkeltjes. Geen slechte plek dus. Het interieur is simpel maar smaakvol, en de tafeltjes hebben genoeg ruimte voor twee. Ze staan gelukkig ook ver genoeg van elkaar af, zodat je niet direct bij elkaar op schoot zit of privégesprekken hoeft af te luisteren. Het licht mag wel ietsje meer gedimd worden. Amberes zegt de Franse keuken een warm hart toe te dragen, werkt zo veel mogelijk met dagverse, ‘eerlijke’ producten en heeft geen menukaart. Je kunt kiezen uit een drie-, vier- of vijfgangenmenu. Daarbij kun je aangeven wat je niet lust, wat goed uitkomt wanneer een van de twee dames uit de bediening aangeeft dat er zwezerik en ganzenlever op het menu staan. (Geen zwezerik of ganzenlever voor ons dus.)

We beginnen op aanraden van onze gastvrouw met twee glazen cava en een bordje vers gesneden plakjes vleeswaren. De cava is erg lekker, de vleeswaren worden op onze tafel gesneden – lekker authentiek – en smaken erg goed. De zure uitjes erbij zijn ook knallen. De bediening doet haar best, maar is soms wel een beetje stroefjes en ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar even goed mee om kan gaan. Het mag allemaal wel wat efficiënter en hartelijker. Wat opvalt, is dat meer dan de helft van de clientèle elkaar kent, een soort van ons-kent-ons buurtrestaurantsfeertje, dus.

Na de vleeswaren kiezen we voor het driegangenmenu, dat bestaat uit drie middelgrote porties. Het viergangen menu is meer klassiek, met een groter hoofdgerecht, en het vijfgangenmenu is als het viergangenmenu, maar dan met een extra gang, jawel! Drie gangen dus, aangezien het bordje met vleeswaren en de broodjes ons al redelijk hadden gevuld. We beginnen met een amuse buiten de drie gangen om, een soepje van kreeft en garnaal. De eerste hap komt heftig binnen, daarna smaakt-ie erg lekker. We merken meteen wat we bij de andere gangen ook zullen tegenkomen: de kok is niet bang om zout te gebruiken. Ik vind dat niet erg, want ik ben wel een fan van ‘op smaak’.

Vervolgens komt de eerste gang, een tartaartje van rund met een salade van witte bonen. Duidelijk is dat er met topkwaliteit ingrediënten en producten wordt gewerkt. De wittebonensalade is erg goed, het tartaartje heeft vrij weinig smaak, het sausje erbij is weer wat te zout. Hierna krijgen we een stuk koningsbaars met spinazie en risotto. De vis is overheerlijk, met een knapperige, gekruide huid en mals visvlees. Ook de spinazie en risotto smaken perfect. Als laatste gang wordt ons duif met jus, pompoenpuree en gestoofde prei voorgeschoteld. De duif is mooi roze en sappig, maar de uitschieter is de extreem zalvige pompoenpuree. Een topper!

Bij de gerechten drinken we een prima fles witte huiswijn, bij de duif zijn we door onze fles heen en bestellen we een mooi bijpassend glas rode wijn. Qua wijnen zit het hier goed, al miste ik een mooie pinot gris op de kaart.

Om af te toppen bestellen we nog een gedeeld toetje, een stuk citroentaart met ijs en ananas-appelcompote. De compote smaakt erg goed, het ijs prima, maar de citroentaart smaakt wat vreemd, bijna chemisch.

We hebben behalve de wijn nog twee flessen water gedronken en moeten alles bij elkaar 142 euro afrekenen. Dat is teveel voor de geboden kwaliteit. Het is duidelijk dat er met zorg en goede kwaliteit producten wordt gekookt, maar ik miste net dat stukje finesse in de gerechten dat van een goed restaurant een toprestaurant maakt. Kortom: prima kwaliteit eten, redelijk tot goede bediening, atmosfeer oké, maar niet goed genoeg voor wat je moet betalen. Was onze rekening 25 tot 30 euro minder geweest, dan was de prijs-kwaliteitverhouding prima en had ik Amberes op mijn shortlist gezet – nu helaas niet.

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 5
Ambiance: 7
Bediening: 7

Reacties (8)

 

 1. Joost says:

  Biltstraat? Burg. Reigerstraat toch?

 2. Olaf says:

  je hebt helemaal gelijk, volgende keer toch niet meer na 24.00 een recensie schrijven 😉
  Tis aangepast!

 3. Oxysept says:

  Zalvig wordt het woord van 2009, voorspel ik!

 4. Harry Couvert says:

  Maar kijk je dan nooit naar de prijzen als je iets bestelt? Of ben ik te ouderwets/te modern dat ik zoiets vraag?

 5. Olaf says:

  @Harry: jawel hoor, het 3 gangen menu en de huiswijn waren de goedkoopste opties. Verder werkt Amberes niet met een a la carte menu, dus je moet gewoon kiezen tussen een 3, 4 of 5 gangen menu.

 6. tim says:

  142! Tering….dat is 300 nederlandsche guldens! O nee, dat mag niet meer…

 7. Oxysept says:

  Harry Couvert bedoelt (denk ik): als je die prijzen ziet, ga je toch gauw naar de naastgelegen Wok to Go? Tjap tjoi met kipfilet en nasi, 6 euro 20, joepie!

 8. Oxysept says:

  142 euro is fl 312,40.
  Daar gingen we vroeger een weekend voor naar Londen, inclusief twee keer eten!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.