De Kust

Gepost op October 4, 2008 door

De Biltstraat in Utrecht, ik was er al een paar keer failliet op gegaan in mijn vroege jaren, voor ik ooit boven de Grote Rivieren was geweest. Het is een straat met een voorname klank in Monopoly. Een voornaamheid die helaas niet meer wordt waargemaakt. Het eerste deel – vanuit de stad gezien – heeft als bijnaam ‘De uitzendboulevard’ gekregen, door het grote aantal uitzendbureaus. Het tweede deel, omzoomd door grote witte huizen, is nu racebaan voor bussen geworden. Aan het eind van dit gedeelte, op de kruising met de F.C. Dondersstraat, bevindt zich het restaurant De Kust.

Het idee achter de De Kust is dat het de sfeer uitstraalt van een Spaanse strandtent. Dat is een maf idee, tegenover homo-ontmoetingsplek Oorsprongpark, vlakbij een spoorwegovergang en aan een busbaan. Maar wie wel eens in Spanje gegeten heeft, maakt daar gekkere dingen mee, en ik hou wel van maffe ideeën. Van het interieur kan ik weinig zeggen omdat het lekker weer was en er een tafel op het terras vrijkwam op het moment dat ik kwam aanfietsen met mijn vaste restaurantpartner. De Kust heeft een drie- en viergangenmenu op de kaart staan, de ‘Chef’s choice’, voor 19,50 en 25,50. Als ik me niet vergis kost een driegangenmenu bij ketenrestaurant Humphrey’s, ook aan de Biltstraat, ook 19,50. Om alvast mijn oordeel te verklappen: fiets door of stap een halte verder uit de bus en ga naar De Kust.

We namen het viergangenmenu. Omdat het een warmem drukke dag was geweest kregen we vlees als hoofdgerecht, want de vis was op. De nadruk ligt in de De Kust strandtenttechnisch op vis en schaaldieren, maar een dood zoogdiertje kan mij altijd wel bekoren. Als voorgerecht kregen we een trio van sashimi. Heerlijk. Daarna gegrilde gamba’s. Heerlijk. Als hoofdgerecht tournedos met gremolata en een jus van port. Goddelijk. Het toetje was niet gemaakt met ijs van Roberto, meer evengoed een orgasme van smaak: witte chocolademousse op een wentelteefje met gekarameliseerde nootjes. We dronken er een alleszins betaalbare witte Spaanse wijn bij. Twee flessen zelfs. Alles wordt in fatsoenlijke porties geserveerd, ook niet verkeerd.

Was dan alles perfect? Nee. Om de uitstraling van een Spaanse strandtent te behouden serveert De Kust bij het hoofdgerecht namelijk bleke diepvriespatat (een heel ander gerecht dan verse friet) en frietsaus uit een plastic zakje. Na mijn klacht hierover zei de bediening dat de baas dat nu eenmaal zo wilde, want zo kreeg je het in een Spaanse strandtent ook. Maar die serveren ook vaak diepvriescalamares en kant-en-klare paella en dat doet De Kust ook niet. Vraag dus gewoon om brood met aioli en laat die vieze frietjes links liggen.

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 8
Patat & frietsaus: 1
Bediening: 7
Ambiance: 7

Reacties (3)

 

 1. Olaf says:

  Klinkt goed! Is het niet van dezelfde eigenaren als van Oost en West?

 2. Oost West
  Kust best.

  Geen idee van wie de tent is.

 3. Tim says:

  Er rust wel een vloek op dat hoekje waar nu de Kust zit. Volgens mij is daar in 5 jaar tijd al menig tent verschenen en weer verdwenen.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.