Broodje Ploff

Gepost op February 25, 2008 door

Ook al is de sushi nog zo lekker bij Kyushu en al heb je met zijn vieren voor 108 euro weggegeten, het verteert nogal gemakkelijk, dus tegen twaalven krijg je zin in friet. In friet ja, niet in patat. Ik ben onder de frietgrens geboren en daar zeggen we friet.

De lekkerste friet van Utrecht koop je bij Manneken Pis. Vroeger moest je daarvoor bij Broodje Ploff (Ganzenmarkt 20) zijn. Daar werd de friet gebakken zoals het hoort: van zelfgesneden aardappelen, voorgebakken en daarna afgebakken, zodat je een goudbruine krokante korst krijgt met een romige binnenkant. (Of zou dat het verschil zijn tussen friet en patat: handgesneden en dubbelgebakken is friet, diepvries en een keer gebakken is patat?) Nadat Ploff in verschillende tijdschriften die nu bij het oud papier liggen uitgeroepen werd tot beste frietbakker van Utrecht, ging het hard achteruit. Ik heb weleens een zak friet gehaald die voor een derde uit gruis bestond. Dat gruis ontstaat door het telkens opnieuw meebakken van onverkochte friet. Maar twee keer in het vet is meer dan dan genoeg voor aardappelen.

Het was dus al jaren geleden dat ik bij Ploff was geweest. Het is nog steeds dezelfde slordig ingerichte tent. Dat geeft niet. Het frietkot in België dat er het ranzigst uitziet bakt meestal de beste frieten. Het publiek van Broodje Ploff bestaat uit taxichauffeurs, studenten, uitgaansvolk uit Woerden en Bunnik en stamgasten. Wat iemand ertoe brengt stamgast van een friettent te worden zal ik nooit begrijpen, maar dat geeft een beetje couleur locale. De frituur wordt bediend door een zeer alerte struise blondine (of iemand die de indruk geeft een struise blondine te zijn), zoals het hoort.

De bestelling, drie frietjes mèt, werd prompt afgeleverd. Het bakje was zo vol dat de geringste beweging er al voor zorgde dat de frietjes alle kanten opvlogen. En hoe smaakte het? Prima, ik kan niet anders zeggen. Mijn kinderen lusten alleen ‘McDonald’s frietjes’ (french fries, heet dat), dus soms bak ik voor mezelf de echte frieten. Deze frieten kwamen redelijk in de buurt. Alleen bevatte mijn bak zeker weer een kwart gruis. Toch jammer. Maar ik had honger, dus alles ging op, ook de frieten die verzopen waren in de ruim opgepompte fritessaus.

En dat was ook weer een geval van jammer. Deze echte frieten schreeuwen om mayonaise. Niet om fritessaus, die als mayonaise wordt verkocht. En dan liefst ook de wat zurige Belgische mayonaise.

Jammer dat Manneken Pis niet ‘s avonds open is, maar voor zolang kan Broodje Ploff (ook voor traditionele broodjes zoals ‘ei’, ‘ros’ en ‘filet’ er nog redelijk mee door.

Smaak: 7,5 (zonder gruis 8)
Prijs/kwaliteit: 8
Bediening: 7
Ambiance: 7

Reacties (9)

 

 1. Oxysept says:

  Die ene keer in mijn leven dat ik patat heb gegeten (ik kom van boven de frietgrens) bij Ploff, bestond de inhoud van mijn bakje voor drie derde uit gruis. Nooit meer geweest…

 2. Anonymous says:

  Volgens één van de broertjes Fagel had Broodje Ploff zelfs de beste friet van Nederland. Het krantenartikel heeft jaren in de zaak gehangen. Maar of dat er nu nog hangt?

 3. Anonymous says:

  Dat gruis, heb ik nooit meegemaakt, Ik vind dat Ploff de beste friet heefT. Ik heb er nooit een rommelige maag aan overgehouden of hartkloppingen van allergie *heb ik snel last van) ook geen opgezwollen mond,..

  Maar toch…

  Het spijt me te zeggen maar ik ben erg boos. Nu nog zit ik op met buikkrampen en misselijkheid van de patat van Manneken pis> Bovendien is ie ook niet allergic proof, ik kreeg ook nog eens last van een allergieaanval. Waarschijnlijk zitten er visbestanddelen of in het vet, of in het bedrijf waar de snacks gemaakt worden. Met zijn 3en zijn wij ziek geworden. 1 hartkloppingen, 1 overgeven 1 opgezwollen tandvlees en hartkloppingen.

  Zo goed zijn ze dus niet.

  Ik ga er nooit meer.
  Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt

  Bovendien was de friet vanbinnen vies zacht: het leek wel puree, en van buiten half aangebrand en donker.

  Ik snap niet hoe ze deze kwalificatie hebben verdiend, maar voor ons was het nooit meer!

  Namens 3 zieke mensen

  Uit UTrecht Centrum. *waar wij ook wonen*

 4. Chris says:

  Goed, vanavond kreeg ik dus een onstuitbare zin in een zak of bak vlaamse frieten. Das mooi, aan de overkant van waar ik vandaag werkte zit Broodje Ploff, staat redelijk bekend van goede waar leveren.

  Nou, of m’n kop stond de beste frietverkoper niet aan, of de recessie noopt hem tot het leveren van nepvlaamse friet, of het is gewoon een boutzaak geworden. Wat het was, ik weet het niet maar doordrenkte frietjes van nog geen twee centimeter lang kan ik echt geen vlaamse friet noemen. Ben je een keer in Utrecht bij het Oude Stadhuis, ga dan liever een hoek verder naar El Grecco, dat is de gok meer waard dan deze misbaksels.

  En tot niet weerziens Broodje Ploff.

 5. levensgenieter says:

  Hallo, ik vond de frietjes bij Ploff afgelopen dinsdag voortreffelijk. De bediening was ook zeer aangenaam en ik heb zeer zeker van de friet genoten.

 6. Hans says:

  Broodje Ploff is nu gewoon ook van Chinezen. Dus niet meer de zaak van weleer. In de tijden van weleer was ik trouwens niet te spreken: de niet verkochte reeds gefrituurde friet werd wel heel vaak opnieuw erin gegooid…..
  Grappig is dat de Chinese eigenaar het zo heeft overgenomen als het was inclusief André Hazes bord

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.