O’Learys pub

Gepost op August 6, 2007 door

O Ierland! Land vol Ieren! Land van regen, aardappels, Bono en riverdance! O Ierland, met je eeuwig dronken roodharig kaboutervolk dat zo goedgemutst de wijde wereld in trekt met fluit, tamboerijn en trekzak om ons te verblijden met een jig, een reel of een Johnny Logan. O Ierland, dat ons de Ierse pub in den vreemde heeft gegeven, waar Ieren en WannabIeren gebroederlijk heel erg dronken kunnen worden, elkaar op de schouder slaand van de heimwee.

O’Learys dus (of O’Leary’s, daar wil ik van af wezen), aan de Adelaarstraat tegenover molen De Zon (waaronder een biologische slager zit, dus het is waarschijnlijk een gehaktmolen, haha!). Nu zijn er in Nederland een heleboel fake Ierse pubs (ik noem een Mick O’Connells), maar dit is een echte. Te herkennen aan het uiterst ongelikte interieur en bijpassende klandizie.

O’Learys is het toppunt van een donkere kroeg, waarbinnen het op een redelijk fraaie augustusdag toch aanvoelt alsof het november is op de Ierse hei. Verder is er ook geen enkele poging gedaan tot inrichten, en zo hoort dat ook. Een dartbord, ouwe whiskymeuk, een scherm om de voebal, het Ierse sjoelen, of wat voor pittoreske gaelic sporten er maar mogen zijn, te bekijken, en een lodderige hond.

De fraaie gevelkachels mogen niet onvermeld blijven, van het type waarvoor mijn huisbaas in 1987 nog eens bij bouw- en woningtoezicht op het matje moest komen, maar die hier nog trouw hun verwarmende taak doen. De cliëntèle is ook hier gemêleerd, en dat is goed. Ieren, (klein, gespierd, bebuikt), andere angelsaxen, buurtbewoners, (buitenlandse) studenten en opvallend veel vrouwen in paren.

Drank is gewoon goed, dat kun je rustig aan die Ieren overlaten, en wordt in ruime hoeveelheden genuttigd. Maar je kunt er ook eten! Irish stew, en bonen met prut en dat soort pubvoer, geserveerd met dikke frieten met mayo en desgewenst sla. Ik had een homemade beefburger, zijnde een broodje met een goeie dikke malse burger erop, met veel frieten en sla. En mijn lief had een sizzling steak Dublin, wat dan weer een fikse biefstuk is geserveerd op een loeiheet stuk gietijzer met uien, veel frieten en sla.

En het was nog lekker ook, voor weinig! Beefburger is 9 euro, steak 11 euro (of 13 euro voor een extragrote), en dat is meteen zo’n beetje het duurste wat er is. Voorgerecht was bier, en nagerecht ook, maar je kunt natuurlijk ook een ijsje halen bij Il Mulino, hetgeen slechts 100 meter verderop is. What want you yet more?

Ambiance: 8
Smaak: 8
Bediening: 8
Prijs/kwaliteit: 8

Reacties (32)

 

 1. Rwpo says:

  Zoals het hoort: aderverkalking door het eten, bloedverdunning door de drank. Heb eens in London (in Engeland) geprobeerd wat pubvoer naar binnen te werken. Was echter benauwd ter plekke te sterven aan een overdosis reuzel met de daarbijbehorende leveraandoening. Heb derhalve de fish&chips; maar weer omgeruild voor een pint of lager dus met die leveraandoening is het uiteindelijk toch nog goed gekomen..

 2. Oxysept says:

  Ik vind die opperbaas achter de bar daar altijd zo ongeinteresseerd… Hij is verdomme nog apathischer dan ik!

  Kreeg je je voer een beetje snel op tafel? Ik heb de laatste keer vijf kwartier gewacht op mijn sizzling steak. Was zelf inmiddels ook aardig sizzling.

 3. knutmo says:

  Onverschilligheid is een goeie eigenschap van een barbaas. Er is al genoeg ellende door de verschilligheid!

 4. Oxysept says:

  En dan dat stomme geloer naar die stomme sporten! Als je dan toch tv wilt kijken in de kroeg, waarom dan geen Dharma & Greg?

 5. knutmo says:

  en dan met name Dharma!

 6. Rwpo says:

  Is die niet Ieries?

 7. Remment says:

  Had de kroegbaas nog wat verwondingen? Ik heb in mijn stukadententijd namelijk op 10 meter afstand gewoond (op nr. 15) en heb daar heel veel tijd doorgebracht. Destijds had de kroegbaas niet alleen de al door Oxy aangehaald onverschilligheid maar vaak ook een gebroken arm, been en blauwe ogen. Ik denk dat hij vaak dronken van de trap is gevallen of ruzie had met z’n tjik.

  Zijn tjik is een echte rauwdouwster met een evenzo rauwe kop!

 8. knutmo says:

  Ik geloof dat de grote baas niet aanwezig was, dus dan was hij waarschijnlijk helemaal kapot gemaakt!

  Ik woon inmiddels op 15 meter afstand van O’Learys, dus ik zal het zaakje eens goed in de smiezen houden.

 9. Peter Staart says:

  De kroegbaas, Adrian, heeft die verwondingen waarschijnlijk opgelopen bij een potje rugby – doen ze regelmatig, namelijk!

 10. Oxysept says:

  Met wie speelt-ie dan rugby? De eigenaar van de Carafon?

 11. Remment says:

  Ik heb er op de openingsavond eens 9 pints guinness (met 3 man) afgerekend. Het bedrag dat we moesten betalen was absoluut niet door 3 deelbaar. Maar ik moet wel bekennen dat de tjik van de baas, die die avond dienst had, aangeschotenerderder was dan wij 3 met elkaar!

 12. knutmo says:

  daarom moet je bier ook altijd in priemgetallen bestellen.

 13. Oxysept says:

  Precies…

  Ober, mag ik 127 bier?

 14. Remment says:

  Ik moet zeggen dat ik na 5 (priem) guinness al aardig ziek begin te worden!

 15. Pain de campagne says:

  Ieren angelsaxen? Laat ze het maar niet horen. Voor je het weet zetten ze dan hun traditionele balaclava op. Niet te verwarren met baklava.

 16. Frank says:

  Ierse pubs horen bij mij tot het verleden. Vorig jaar nog wel dapper een poging gewaagd en mijzelf op een krukje gedrukt naast een riekende Ier. Ik gaf hem ´t toepasselijke hoofdknikje en sprak hem pas aan toen (inderdaad) U2 uit de kringloopluidsprekers kwam. ´Ben naar hun Elevationconcert geweest,´ zei ik. ´Bono is shyte,´ kreeg ik als repliek.

  Exit pub.

 17. Oxysept says:

  Inderdaad, die Ierse muziek… Elke keer dat ik in die pub was hoorde ik The Cranberries, U2 en die ene kwelende tjik van wie ik de naam niet weer weet ‘met dat mooie instrument tussen haar benen’ (om Hans Liberg maar eens te citeren) uit de speakers druipen… Draai dan Thin Lizzy!

 18. Rwpo says:

  Sinead O’Connor!! Gioe heeft vast iets moois tussen d’r benen. There is no other Troooooooooooyyyyyyy for me to buuuuuuurrrrrrnnnnnnnnhhhaa

 19. Frank says:

  Sinead O’Connor, is die niet In Den Here gegaan nadat ze die foto van de paus had verscheurd?

  Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik wel vond dat ze mooie ogen had in die grafzerkenclip van Nothing Compares 2U (dat was toen nog in, die lettertjes en afkortingen in een titel), al kan ik me ook nog herinneren dat ze in diezelfde video een ridicuul en onsmakelijk vleesbobbeltje op haar kin had zitten.

 20. Rwpo says:

  Nee, na het verscheuren van de foto van der Paaps is ze een paar keer zwanger geworden (ik zie een causaal verband..). De eerste keer dat ik haar zag was op de Old Grey Whistle Test in de tijd dat ik nog gek was van U2 (way back when…). Die waren trouwens in dezelfde show bedenk ik me nu. Afijn, toen was ze nog jong, onschuldig en aantrekkelijk met dat gekke kale koppie van d’r…

 21. Oxysept says:

  Frank: Dat was haar nek.

 22. Frank says:

  oxysept:

  http://www.kindamuzik.net/
  gfx/sinead-live3-mees-1105.jpg

  I rest my case.

 23. Oxysept says:

  Hmm, is dat niet haar broer Henk O’Connor die we hier zien? Rommelt ook wat in de muziek… Manager van een paar groepjes…

 24. Frank says:

  Oh ja,

  Nú zie ik het pas…

 25. Rwpo says:

  Is iedereen nu wéér op vakantie?

 26. Seamus says:

  Mr. Pain de campagne, gezien uw opmerking voelde ik mijzelf genoodzaakt u toch even mede te delen dat uw stukje in die zin geen hout snijdt alszijnde dat de door uw genoemde en zogenaamde Balaclava toch echt een Britse uitvinding is. Zoals u inmiddels de afgelopen deccennia in de opninie heeft kunnen volgen liggen de Ierse/Britse verhouding erg gevoelig wat heden ten dage in zekere mate nog steeds zo is. Ik kan u verzekeren dat een echte Ier zijn gelaat niet zal beschermen met een Britse uitvinding, dat is hem zijn eer te na.

  Balaclava, het Engelse woord voor wat wij bivakmuts noemen. Een uitvinding van Britse militairen die tijdens de Krimoorlog in Balaclava hun hoofdkwartier hadden. Balaclava is voor iedereen die een beetje belangstelling heeft voor militaire geschiedenis vooral bekend wegens de grootste militaire blunder ooit door het Britse leger begaan, bekend onder de naam “The charge of the light brigade”, onsterfelijk gemaakt door het gelijknamige gedicht van Tennyson. Ruim zeshonderd cavaleristen werden de dood ingejaagd door een miscalculatie van hun commandant, Lord Cardigan.

 27. Nazi Goering says:

  Is Cardigan niet gewoon een Welsh stadje aan de kust? Waar zou Terlenka liggen?

 28. Jacco says:

  Prima tent, Jammer dat de chips zovaak op is, importeur mot helemaal uit kilkenny oid komen…

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.