The Ostrich

Gepost op June 6, 2006 door

Om het eind van het seizoen te vieren van Dames 2 van Boni, gingen we borrelen en eten. Als trainer werd ik daarbij netjes uitgenodigd, net als coach Willem overigens. Rond vijf uur verzamelden we in kafé België. Ik vroeg me af wat nette volleybalmeisjes in hemelsnaam te zoeken hadden tussen krakers met Duitse herders aan stukken touw en verlopen dronkelappen. De organisatrice bleek echter een fervent bierliefhebber, vandaar!

Om zeven uur liepen we naar The Ostrich, een Afrikaans restaurant aan de Oudegracht 153, alwaar gereserveerd was. Gelukkig maar, want de zaak zat verder lekker vol. Ook al zijn het nog zulke lekkere tjiks met Gouden Onderstellen™: negen dames en twee heren krijg je niet zomaar bij elkaar aan een tafel.

Vanaf de gracht loop je door een lange gang met allerhande Afrikaanse beelden en kleurige schilderijen. Uiteindelijk kom je in een werfkelder terecht waar ongeveer dertig mensen kunnen eten. De aankleding is fleurig met wederom kleurige Afrikaanse schilderijen en even kleurige tafelkleedjes. Op de achtergrond draaide de hele avond vrolijke West-Afrikaanse-stylee muziek. De bediening is, zoals men zou verwachten, ook gekleurd. Daar komt meteen het enige minpuntje van de avond. Ik hoop dat het niks met kleur te maken heeft en ik wil ook niet als discriminerend te boek staan, maar de bediening was naast welwillend ook nogal chaotisch en vergeetachtig, wat natuurlijk jammer is!

De kaart van The Ostrich leest avontuurlijk en kleurrijk weg. Bij elk gerecht worden de ingrediënten vermeld en uit welk land het komt. Van noord tot zuid, van west tot oost, heel Afrika komt netjes aan bod. Er is een goede verdeling van vlees-, vis- en vegetarische (wel drie!) gerechten. Ik had me van tevoren verheugd op een hoofdgerecht met een saus van spinazie en pinda’s, maar helaas: dit gerecht was nog maar voor twee mensen beschikbaar en ik was net te laat met bestellen. Gelukkig mocht ik nog wat proeven van de gelukkige dames die het wel kregen en die saus was echt behoorlijk de bom!

Uiteindelijk bestelde ik dan maar een vleesspies van zebra en een los stuk lam met een heerlijke zoete muntsaus. Alle dames en Willem waren meer dan te spreken over het eten. Natuurlijk kregen we wel allemaal Hollandse patatjes als side dish. ‘Avontuurlijk’ en ‘authentiek’ (door het met de hand moeten eten van een aantal gerechten) waren twee veelgehoorde termen aan tafel – tussen het verplichte geroddel door. De desserts waren simpel maar lekker en de vele soorten Afrikaanse koffie knalden.

De menukaart voelde ondanks de exotische namen en ingrediënten toch wel een beetje verwesterd aan. Niet alleen door de patatjes, maar je vindt op de menukaart behalve de Noord-Afrikaanse gerechten veel typische Westerse-safari-stylee vleesgerechten. We waren overigens gemiddeld 33 euro per persoon kwijt voor een hoofdgerecht, wijn en een nagerecht of koffie. Daar kunnen sommige Afrikanen maanden van leven… Gelukkig leven die financieel-technisch gezien dan weer niet in de eurozone!

Smaak: 7
Prijs/kwaliteit: 6,5
Ambiance: 7.5
Bediening: 6

Reacties (5)

 

 1. Ritmeester Zoeloe says:

  Ook voor ons was het weer knallen, knallen, knallen bij The Ostrich afgelopen vrijdagavond. Man man man, de Bobotie, de zebra en de antilope: alles was even heerlijk. Net als de bijgerechten trouwens. Sterker nog, doe ons een tafel vol van die cocktails, een emmer dipsaus en een paar vuilniszakken van die cassave chipsen en je hoort ons een hele tijd niet meer klagen. Jammer van de ventilator vlak boven ons hoofd die onze vullingen uit het gebit woei. Dat wel. Maar een kleinigheid hou je.

 2. Remment says:

  Heb me net laten vertellen door @willemparel dat The ostrich niet meer bestaat!

  Klopt dat?

 3. Oxysept says:

  Het schijnt dat de eigenaar van The Ostrich jarenlang zijn kop in het zand stak voor de financiele problemen… Maar dat is maar een gerucht, he!

 4. Oxysept says:

  Of misschien is-ie gewoon vier weken naar Zuid-Afrika voor een enorme cateringklus?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.