Filemon & Baucis

Gepost op June 18, 2006 door

Jawel, een oud-Hollands vrijgezellenfeest! Dat ik dat nog mee mag maken. Na een zaterdagmiddag afzien op een snowboard in SnowWorld, gingen we met de hele groep een hapje eten in het Utrechtse. De organisatie had gekozen voor Filemon & Baucis, een van de meest mysterieuze namen uit de Utrechtse horeca. Omdat deze tent ook bekend staat als een vleeshandel, gingen we vol gezonde spanning naar binnen.

Bij onze binnenkomst, rond acht uur, was het nog niet echt druk. Het gedempte licht en het loungy interieur veroorzaakten een moderne hippe sfeer. Ziet er allemaal wel lekker strak en goed gedesigned uit, zeker voor Utrechtse begrippen. Je moet er natuurlijk wel van houden – een goeie ouwe bistro met zand op de vloer wordt onderhand een verfrissende ervaring. Dat gaat nog hip worden in 2007!

Anyway, de bediening. De frisse jongens en meisjes helpen ons snel en vriendelijk en weten ook genoeg van de gerechten op de kaart. Er komt wel gelijk een vertegenwoordiger van Johnny Walker vragen of we een whiskyproeverij willen doen, helemaal gratis en voor niks in het kader van een promotieactie. Geen onaardig initiatief, al blijkt de Johnny Walker-meneer bij navraag zelf niet zo van whisky te houden. Hij stelt het ook niet echt op prijs dat we als achternaam Walker en als voornaam Johnny invullen op het reactieformuliertje. Lachen gieren brullen mensen!

Het eten dan: de kaart is opgebouwd uit een viertal landen met daarbij behorende voor-, hoofd- en nagerechten. Prijzen zijn uniform: voorgerechten 7,50 euro, hoofdgerechten 13,50 euro en nagerechten 5,50 euro. Met grote groepen kun je voor 22,50 euro per persoon een driegangengroepsmenu kiezen. Dit menu is een combinatie van een aantal gerechten van de gewone kaart.

Ik kies voor Italië als voorgerecht: bruschetta met tomaat, olijf, basilicum en parmezaanse kaas. Als hoofdgerecht neem ik, avontuurlijk als ik na het snowboarden ben, Japan: ossenhaasrolletjes gevuld met prei en spinazie, geserveerd met witte rijst en sesamsaus.

Het voorgerecht wordt erg snel geserveerd. De bruschetta is prima, al mogen de porties wel wat kleiner(!). Het hoofdgerecht valt tegen: ik kan vrij weinig prei ontwaren en de spinazie is te gaar. Er ligt een plas van pinda-achtige saus (in plaats van sesamsaus) bij, die ook bij een van de andere gerechten zit. Beetje simpele combinatie. De ossenhaasrolletjes tenslotte zijn te taai.

Al met al is het eten van middelmatige eetcafékwaliteit die met de prijzen overeenkomt. Door de hippe designaankleding verwacht je eigenlijk veel meer van de keuken, maar dat draait op een desillusie uit. Sympathiek, maar ter plekke niet helemaal duidelijk: van elk hoofdgerecht gaat 1 euro naar Unicef. Respect!

Als we uitgegeten zijn, is de tent redelijk volgelopen met mensen die voor het dansgebeuren – dat na elven begint – lijken te komen. De tafels gaan aan de kant en er komt een ongeïnspireerde 45+-dj die met een soort van hippe pet er nog iets van probeert te maken. Helaas zijn de zouteloze Hedkandi-house en uitgemolken discoklassiekers die de dj-met-hippe-pet draait niet echt inspirerend tot wilde moves op de dansvloer. Ook de rest van de tent staat een beetje verveeld om zich heen te kijken. Het lijken voornamelijk mensen van buiten de stad te zijn die echt voor het uitgaan “in de grote stad” zijn gekomen.

Wat verder opvalt zijn de extreem chagrijnige garderobedames die het presteren om eerst een uur niets te doen terwijl er een rij van 30 mensen ontstaat, om vervolgens met het gezicht van een taakstrafuitvoerende aan het werk te gaan. Je krijgt er niet echt een blij gevoel van als je dat ziet.

Al met al niet zo’n heel geslaagde avond, al denk ik dat Filemon & Baucis gewoon niet mijn tent is. Het interieur is te strak voor zowel het eten, de muziek als het publiek, dus ik loop met een verward gevoel naar buiten. Is het nou een gezellig eetcafé met dj dat te strak gedesigned is, of andersom? Iets klopt er niet helemaal…

Smaak: 6
Prijs/kwaliteit: 6,5
Ambiance: 7
Bediening: 8 (Garderobe: 1)

Reacties (1)

 

  1. Anonymous says:

    oeps arme garderobe

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.