Broodje Mario

Gepost op February 22, 2006 door

Utrecht heeft een paar iconen. De Domtoren. De werfkelders. Nijntje. Vockingworst. En Broodje Mario.

Ik was een keer in Florence (Firenze, voor de puristen) en bestelde daar een Italiaanse bol. Ik kreeg het juiste broodje, maar het was belegd met kaas en een soort van saus gemaakt van mayonaise met groentenfantasie. Dat was in 1986 en toen wist ik al hoe verwend ik was met Broodje Mario. Die klotemayonaise ejaculeerde trouwens uit mijn broodje toen ik erin beet, niet als facial, maar natuurlijk gewoon over mijn dure jas, zodat de Utrechtse schrijver de rest van onze vakantie tegen een vetvlek op het linkerpand moest aankijken. Maar ik dwaal af.

Broodje Mario staat vlak bij de Lange Viestraat op de Oudegracht, aan de kant van stadskasteel Oudaen. Schuin aan de overkant is de bakkerij en ook daar kun je een broodje kopen. Voor slechts 2,50 euro krijg je een enorme bol belegd met kaas, salami, geraspte groenten (ik weet niet of die vers zijn) en pepertjes. Voor 3,50 euro kun je hem met dubbel beleg nemen. De pepertjes werden optioneel nadat de Oudegracht rondom de tent van Broodje Mario jarenlang had geglibberd van de weggegooide exemplaren. Ik neem altijd extra pepertjes. Een Broodje Mario zonder pepertjes is als een frietje zonder mayonaise.

De Italiaanse bol van Mario is lauwwarm, wat de smaak van het beleg goed doet uitkomen. Het broodje is vers en knapperig en helemaal in balans. Bezoek van buiten de stad moet altijd een Broodje Mario van me nemen, de trots van Utrecht.

De bediening is on-Utrechts snel en effici├źnt (maar af en toe wat onaardig) en als je wilt, snijden ze het broodje voor je doormidden. Twee halve broodjes zijn nog steeds een flinke hongerstiller voor twee mensen. Als het een mooie dag is, kun je genieten van ruzie├źnde bootjesmensen in de gracht en wansmakelijke kledingkeuze op de gracht.

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 9
Ambiance: 7 (bij mooi weer)
Bediening: 8

Reacties (2)

 

  1. Anonymous says:

    Heeeeeelemaal mee eens! Broodje Mario is inderdaad een Utrechts Icoon naar mijn smaak.
    Denk je aan Utrecht, dan denk je aan Broodje Mario. Vanaf mijn studie tot nu toe. Ik kom niet meer zo vaak in Utrecht, maar ALS ik er ben…
    Dankje voor je leuke verhaal

  2. Vincent says:

    Heerlijk die broodjes. Mijn ouders hebben mij van kleins af aan die broodjes gevoerd als we wel eens in de stad waren (25 jaar terug al). Toen ik in de binnenstad werkte (ook wel eens voor de kraam van Mario op de Oude Gracht) heb ik denk ik een ongekend aantal van die diingen op. Ik verkoos ze vaak boven patat, dat zegt genoeg.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.