Mykonos

Gepost op September 2, 2005 door

Even een hapje eten. Grieks. Bij Eleni kun je volgens mij niet buiten zitten en de suggestie van Russische schone I. om bij El Greco in de frituurlucht te zitten, leek mij meer iets voor ‘s nachts. Ik haalde haar over om dan tenminste bij Mykonos (Drakenburgstraat 3) te gaan eten. Het kon niet echt duur zijn en het was in ieder geval fancy-er dan El Greco, vond ik.

Het was mediterrane lunchtijd en Hollandse dinnertime (half zes), dus zaten bij Mykonos al wat bejaajden het een en ander weg te werken. Onsmakelijk gedoe allemaal. Maar we konden wel soort van buiten zitten, op een overdekt terrasje dat opgesierd was met kitscherige prullaria die Grieks hoorde te lijken. Authentieker was de bediening: typisch Griekse macho’s, ideaal voor een bakvissenavond met Kreta-foto’s. Mannen die in strakke spijkerbroeken de bestelling kwamen opnemen en in onze bloesjes keken. Eén van hen vroeg of hij erbij mocht komen zitten. Dat mocht, op voorwaarde dat hij het eten zou betalen. Hij bedankte.

We kregen meteen wat ouzo. En die smaakte verdomd lekker. We bestelden allebei gyros, met extra tzatziki voor mij en knoflooksaus voor I. Overigens staan de prijzen op de menukaart zowel in guldens als euro’s vermeld. Aan u om te beslissen of u dat handig vindt.

Het vlees was goed binnen te houden. Mals, goed gekruid (niet te zout) en knapperig. Beter dan ik had verwacht. De frieten die erbij werden geserveerd, hadden volgens mij al een tijdje binnen liggen te verpieteren. Ze waren lauw en helemaal niet gezouten. Er werd ook een schaaltje salade bij geleverd. De salade had een vreemde geur – ik vermoedde zelfs benzine te ruiken. Had de kruiskrabbende ober voordat hij naar zijn werk ging nog aan zijn motor gesleuteld? Maar misschien was het gewoon een authentieke olijfolie. Ik liet de salade maar staan. De bediening was snel, dat moet gezegd. En ze waren ook best vriendelijk.

De tzatziki was waardeloos. Een witte bende zonder smaak. De gebruikte yoghurt was te mild en er zat vrijwel geen komkommer in. Nee, dan doe ik het beter (je raspt een komkommer, bestrooit de geraspte komkommer met zout en laat het geheel uitlekken. Na tien minuten druk je het laatste vocht uit de komkommerrasp, vermeng je alles met twee bakjes Griekse yoghurt (à 150 gram) en pers je er naar smaak wat knoflook in – ikzelf neem twee teentjes. Vervolgens jets je er wat zout en peper door, een eetlepel olijfolie en een kleine splash witte-wijnazijn. Klaar.).

We rekenden 31,50 euro af voor twee gyrosschotels, twee cola-light, een zoete witte wijn en extra tzatziki. I. had haar hele bord leeggegeten en vond het erg lekker, ik had de helft laten staan. Ik vond het gewoon niet echt lekker. Het vulde, maar daar was alles wel mee gezegd. Volgende keer toch maar naar El Greco. Want als je het cheap wil houden, moet je gewoon naar een goede snackbar gaan in plaats van naar een middelmatig restaurant.

Ambiance: 6
Smaak:
– vlees: 7
– salade: 4
– friet: 5
– tzatziki: 4
Bediening: 7
Prijs/kwaliteit: 5

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.