Paradijs

Gepost op October 25, 2004 door

‘De beste Chinees van Nederland’ – dat wordt geregeld over Paradijs gezegd. Afgelopen vrijdagavond maar eens de proef op de som genomen. De locatie en de uitstraling van Paradijs zijn in ieder geval al veelbelovend: in het stukje winkelstraat tegenover Muziekcentrum Vredenburg, met een etalage zoals duizenden andere Chinese restaurants. Het zou natuurlijk geweldig zijn als daar Neerlands beste Chinees verstopt zit!

Bij binnenkomst valt onmiddellijk de fijne herkenbare inrichting op. TL-verlichting, leuke glimmende kitsch-schilderijen van watervallen en tempels aan de muur, en veel tafeltjes. Wat ook opvalt is dat er veel Chinese (Aziatische) bezoekers aanwezig zijn. En wat nog het meest opvalt: nog nooit zoveel *echte* afhaal-Chinezen gezien, die met hun tasjes met afhaal-chinees vrolijk lachend naar buiten wandelen! Dat is toch wel een heel goed teken voor de authenticiteit (mooi woord) van Paradijs. Het is ook druk genoeg, zodat reserveren wel is aan te raden.

We worden door een vriendelijk meneer geholpen en krijgen een roze en een groene menukaart. De roze is de ‘echt Chinese’ en de groene de ‘Nederlands Chinese’ menukaart. De groene is ingedeeld zoals we dat van de meeste Chinese restaurants kennen, met de standaardgerechten. De roze is meer op vlees/vis-soorten ingedeeld, en heeft ook de meer authentieke gerechten als met garnalen gevulde varkensdarmen. Dat komt misschien heel speciaal over, maar in Nederland kennen we natuurlijk al sinds jaar en dag met vlees gevulde varkensdarmen, worst genaamd. Helaas was het al na vijf uur, dus de drie A4-tjes met overheerlijk weglezende Dim Sum moesten we maar negeren. Volgende keer beter.

We kozen voor een combinatiegerecht met varkensvlees in sausje en pekingeend, rundvlees met verse gember en lente-uitjes, en buiten de kaart om: tongfilet met zwarte-bonensaus en groenten. Vooraf namen we vegetarische loempiaatjes en visballetjes. De voorgerechten worden al snel door een langssnellende serveerster-met-karretje op ons tafeltje gedeponeerd. Inderdaad, tussen de tafeltjes lijkt het wel een snelweg van langszoevende karretjes met aan de ene kant de nieuwe gerechten uit de keuken, en aan de andere kant de opgehaalde bordjes.

De loempiaatjes zijn loempiaatjes, nix mis mee. De visballetjes smaken erg lekker, maar de bijgeleverde saus is goddelijk! De hoofdgerechten komen wat later. De pekingeend is prima, het varkensvlees erg gewoontjes. De tongfilet is erg lekker, en het rundvlees met verse gember en lente-uitjes smaakt ook erg goed. (Je moet wel van de sterke smaak van verse gember in plakjes houden, natuurlijk.) Als toetje nemen we nog koffie en Chinese thee, nadat we een langshollende serveerster van de karretjes-snelweg hebben weten af te plukken.

Al met al smaakte het eten erg goed, geen fancy gedoe en gelukkig ook niet alles in sauzen gedrenkt, maar puur en eerlijk eten. Met de prijzen zit het ook wel goed, we waren voor dit alles, met wat drankjes, iets meer dan 60 euro kwijt. De hoeveelheden zijn meer dan genoeg, we kregen lang niet alles op. Het interieur is lekker kitsch en typisch ‘Chinees restaurant in Nederland’ en het personeel beleefd, maar wel erg rondrennerig. Soms wordt het daardoor lastig om nog wat te bestellen.

Toch zou ik Paradijs niet de beste Chinees van Nederland willen noemen. Het eten is er erg goed, maar ik heb zeker wel vaker Chinees van dit kaliber gegeten. De saus bij de visballetjes was wel van een goddelijk niveau. Het kan natuurlijk zijn dat we de verkeerde gerechten hebben besteld, of dat bovengenoemde kwalificatie alleen voor de Dim Sum opgaat?

Conclusie is dat Paradijs een aanrader is. Ook met de prijs-kwaliteitverhouding zit het goed, dus we komen hier zeker nog wel eens terug.

Ambiance: 5 (of een 8 als je van Kitsch houdt)

Smaak: 8

Bediening: 6,5

Prijs/kwaliteit: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.