Mick O’Connells (pubquiz)

Gepost op October 26, 2004 door

Maandag = gaandag, dat weet iedereen die deze website volgt, en in dat kader belandde ik gisteravond in de Ierse pub Mick O’Connells, Jansdam 3 (het straatje tussen de Kromme Nieuwegracht en de Korte Jansstraat ter hoogte van videokeizer De Korte Jans). Niet geheel toevallig overigens, want elke maandagavond om kwart voor negen is er bij O’Connells een pubquiz (niet te verwarren met een popquiz) en ik was door een van de vaste teams gevraagd om in te vallen.

Nu ben ik de afgelopen jaren ontelbare keren langs O’Connells gefietst, maar ik heb de tent nog nooit van binnen gezien, omdat ik zo’n nagemaakte Ierse pub altijd maar ‘stom gedoe’ vind. Groot was gisteravond mijn verbazing toen ik merkte dat achter de gezellig kleine raampjes een kroeg schuilgaat die qua omvang kan wedijveren met een gemiddelde hal uit de Jaarbeurs. Dit alles natuurlijk in de bekende Nederlandse Ierse pub-inrichting: Guinness-parafernalia, dartborden, tv’s met Sky Sports (wat een smerige overtreding van Van Nistelrooij!) en kerkbankjes.

De pubquiz is een traditie aan de overkant van de Noordzee, geloof ik. In feite is het gewoon Triviant, of Trivial Pursuit zoals ze aan de overkant van de Noordzee zeggen. Er zijn vijf rondes van acht vragen in de categorieën General Knowledge, Sports, Geography/History, et cetera, enzovoort. Alle vragen worden in het Iers-Engelands gesteld door een enigszins lijzig pratende kleine meneer met een grote microfoon, dus je moet wel scherp blijven. De antwoorden schrijf je op het quizformulier; na elke ronde wordt er een blaadje opgehaald door een chagrijnige Ierse mevrouw. En dan zijn er ook nog bonusvragen, waarmee je flessen whiskey, Bailey’s of gewoon vaasjes bier kunt winnen. Gelukkig wonnen we die vaasjes niet, want geheel in de Ierse traditie werd ook het Grolsch-bier bijna zonder schuim getapt, of de glazen worden bij O’Connells gewoon niet goed schoongemaakt, dat kan natuurlijk ook.

O’Connells wordt voornamelijk bezocht door (buitenlandse) studenten, en bij de pubquiz was dat niet veel anders. Het was behoorlijk druk. De vaste teams hebben een gereserveerd tafeltje, maar als je in een dolle bui ad hoc mee wilt doen met zes van je beste vrienden (een team bestaat uit zeven mensen, het ‘inschrijfgeld’ is 2 uiro 50 per persoon of vijftien uiro per team, dat was me niet geheel duidelijk), heb je kans dat je moet staan.

Wij behaalden 26 punten en eindigden daarmee boven in de middenmoot, hetgeen meestal het geval is met dit team, vertelde de aanvoerder mij. Tegen half twaalf was de pret voorbij en ging ik maar eens wat eieren bakken, The Dukes of Hazzard kijken en naar bed, want zo’n pubquiz is best lollig en maandag mag dan wel gaandag zijn: er moet dinsdag natuurlijk weer gewoon keihard worden gewerkt.

Reacties (2)

 

  1. Nazi Goering says:

    Hoog tijd voor een 2nd opinion na 7 jaar, plus uw aller Nazi G. als Luchtmaarschalk!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.