Soms

Gepost op August 28, 2004 door

Het is een van de raarste restaurants van Utrecht: restaurant Soms aan de Biltstraat. Vroeger, zeg maar tot voor een paar maanden geleden, kon je er terecht voor een snelle schnitzel en een bruingekledderde saté, maar ook voor delicate foie gras en exquise kreeft (ze hebben er zelfs een aquarium, al heet dat in de horeca geen aquarium, maar een homarium).

Heel vroeger, in de donkere jaren tachtig, kreeg je in Soms op zaterdagavond bij je biefstuk als bijgerecht Utrechtse Cabaret van een volslagen onbekende Utrechtse Cabaretier, en als mensen vragen ‘Maar hoe was dat?’, dan is er alleen een meewarig stilzwijgen mogelijk, omdat we zelfs na al die tijd nog steeds stupéfait staan over die uitzinnige humoruitspatting. Ter verduidelijking: Utrechts Cabaret is de meest zieltogende ellende die de menselijke soort ooit heeft moeten ondergaan, sinds we een jaar of 250.000 geleden rechtop begonnen te lopen.

De inrichting van restaurant Soms is nu eindelijk een beetje aangepast, want tot voor kort zag de zaak eruit als een crèche uit de jaren vijftig. Er hingen bedommelde kinderschilderijen met vervaalde kleuren, en niet een paar, maar heel, heel erg veel. Tegenwoordig is de inrichting geheel zwart-wit, wat een stuk rustiger zit als je van schaken houdt.

Het eten was als vanouds prima. Wij houden niet van woordgrappen, maar de naam Soms doet Soms geen recht aan. Vaak is het eten bij Soms prima verzorgd en met een goede prijskwaliteit-verhouding. De keukenbrigade heeft best lef en als je dat als gast ook hebt, kun je een aangename maaltijd verwachten.

De kaart is niet veel veranderd en blijft een aangename potpourri van smaken, windrichtingen en keukens, al is de zaak een beetje upgegraad. Zwak punt bij Soms is al jarenlang de nogal trage bediening. Niet dat er slecht wordt luikgelopen, maar je moet doorgaans wel even de tijd uittrekken voor er voedsel op tafel komt. Ga nooit met een hongerige maag naar Soms, want dan ga je halverwege de avond van je hongergraatje.

Nu ging de afgelopen maanden het gerucht dat er niet alleen een nieuwe inrichting was bij Soms, maar dat er ook een nieuwe serveerster werkte, en niet zo maar een, maar – naar verluidt – de Utrechtse Helena van de Bediening, de Utrechtse Laura, de Utrechtse Cleopatra. Vrienden van ons werden helemaal week als het woord Soms viel. Wondermooi zou de nieuwe serveerster zijn en een bezoek aan het restaurant werd nog meer de moeite waard. Op de avond dat wij er aten, werkte ze niet (of iemand moet heel erg bezopen zijn geweest toen hij over haar zat op te scheppen).

Ambiance: 6

Smaak: 7,5

Bediening: 8

Prijs/kwaliteit: 7,5

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.