Ajanta

Gepost op August 23, 2004 door

Vrijdagavond zouden M. en ik weer eens gezellig-romantisch uit eten gaan. Een keer wat anders dan slecht Mexicaans eten met aangeschoten De Stad-stamgasten! We hadden bedacht dat we tapas zouden gaan eten, maar omdat het zo slecht met de Nederlandse economie is gesteld, konden we in zowel De Minnarij als El Mundo geen plekje krijgen. Toen maar voor Indiaas in Ajanta gekozen. Daar hadden we namelijk eerder wel eens goed gegeten, en vooral de sfeer in de leuke, rustige ‘zit op een krukje aan een laag tafeltje’ bij-kelder was altijd goed. Zo gezegd, zo gedaan: op naar Oudegracht 207, vlak bij de Hamburgerbrug, aan de kant van Tivoli.

Daar aangekomen bleek dat Ajanta flink was ingekrompen: in plaats van 2 werfkelders zitten ze nu nog maar in 1 kelder. Gelukkig waren er nog wel steeds een stuk of 6 lage tafeltjes aan het begin van de kelder, waar we gelijk plaats konden nemen. De tafels waren ongeveer voor de helft bezet met etende gasten, gewoon gezellig.

We kregen van een onverstaanbare en nogal nors kijkende meneer de kaart. Daarop staan een groot aantal gerechten, met (logisch) bijzondere aandacht voor vegetarische gerechten. Elk gerecht heeft een uitgebreide uitleg van de ingredienten en herkomst, plus een smaakindicatie (denk: pittig, bitter, zoetzuur etc.). Wat ons opviel was dat de kaart behoorlijk aangepast leek ten opzichte van de vorige keren. Toen waren de vleesgerechten vrijwel allemaal bereid met lamsvlees, nu was het allemaal varkensvlees, en had nog maar 1 vleesgerecht lamsvlees. Dit gerecht had ook maar gelijk de hoofdprijs van 22 euro! Het lijkt erop dat het slechte economische klimaat Ajanta heeft gedwongen om de menukaart aan te passen, maar toch vreemd dat veel andere eetgelegenheden wel gewoon lamsvlees voor aantrekkelijke tot normale prijzen op de kaart kunnen zetten. De meeste vegetarische gerechten kosten rond de 15 euro, de vleesgerechten zijn iets duurder, rond de 18 euro.

Ik koos voor een vegetarisch kerriegerecht van gebakken kwarkkaas met doperwten en specerijen. M. koos voor een rijstschotel met kip, rozijnen en noten. De gerechten worden geserveerd met rijst, linzensaus, yoghurtsaus, groenten, rauwkostsalade, papadam en chutney. We bestelden er ook nog een naan bij. De meneer die ons eten serveerde was evenmin verstaanbaar, maar gelukkig wel een stuk vrolijker.

De gerechten worden in allemaal leuke schaaltjes op tafel geserveerd. De hoeveelheden zijn prima, we kregen niet alles op. De smaak is ook goed, niet echt bijzonder in vergelijking met andere Indiase restaurants, maar zeker niet slecht. Het rijstgerecht van M. was helaas wel een beetje erg veel rijst en erg weinig ingredienten, dat had wel beter gekund. Bij het eten bestelden we, op aanraden/aandringen van de vriendelijke serveerder, 2 speciale Indiaase biertjes – die bleken gewoon naar Heineken te smaken, maar het etiket was wel veel mooier.

Na het eten nog een kopje thee en koffie, en we betaalden net iets minder dan 40 euro. Dat is een mooie prijs voor 2 personen. Zoals gezegd: sommige gerechten zijn ineens heel erg duur, 22 euro voor een schotel met lamsvlees is wel erg afwijkend, zeker als het de kwaliteit van de overige gerechten heeft. De kaart is dus een beetje onsamenhangend qua prijzen. Leuk detail: in de heren-wc kan ook gedouched worden: er is naast de wc een compleet functionerende douche-bak te vinden, helaas zonder douchegordijn. Al met al lijkt Ajanta naar een kwalitatief wat minder niveau geschoven te zijn, voornamelijk door de entourage, maar ook door de vreemde prijsverschillen op de kaart. Maar nog steeds een oke Indiaas restaurant, waar ook nog eens plaats is op een vrijdagavond.

Ambiance: 6

Smaak: 7

Bediening: 6

Prijs/kwaliteit: 7

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.