IKEA

Gepost op July 23, 2004 door

[Deze recensie maakt deel uit van de grote kleine horeca-in-winkelketens-test. Andere recensies in deze test: La Place (V&D;) en HEMA.]

Zweden heeft al heel wat grote sporthelden voortgebracht. Ik noem maar Jöhan Ølav Köss, Järi Litmänen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In de muziek zijn ze ook niet misselijk met vooraanstaande festivals als Røskillde. Maar hoe zit dat op culinair gebied? Hoog tijd om in het kader van horeca-in-winkelketens-test een bezoekje te brengen aan het ‘restaurant’ in de Utrechtse IKEA-vestiging.

Bij binnenkomst valt meteen de kantine-achtige indeling op. Weinig franje, grijzige sfeer en een beetje smerig. Het publiek is divers. Veel mensen met kinderen, maar ook stelletjes waarvan de man zo’n geinig T-shirt uit de Gamma-reclame heeft met een geinige tekst op de voor- en achterkant. De kindvriendelijkheid van IKEA wordt wel weer benadrukt: er staan twee Playstations (één met Eye-toy) en er is een videohoek met non-stop Pippi-Langkousfilms.

IKEA hanteert hetzelfde model als de andere tenten uit deze test. Dienblad pakken en opscheppen. Het aanbod is vrij beperkt. 5 á 6 warme maaltijden, 2 á 3 salades, 1 soort witte wijn, 4 á 5 toetjes. De prijzen zijn ongeveer 4,50 voor een hoofdmaaltijd, 2,95 voor een salade en 2 euro voor een toetje.

Het mooiste zijn de koks bij wie je je warme maaltijd bestelt. Deze voeren hun taak uit alsof het gaat om taakstraf die ze van staatswege opgelegd hebben gekregen. Hun voeten waren nog net niet aan elkaar geknoopt met een lange ketting.

Respectievelijk bestelden M. en ik bij deze net-niet-gedetineerden de gegrilde zalm met aardappeltjes en groente en de Zweedse balletjes (Kött Bullars!) met saus en patat. Dit eten werd met een geniale desinteresse en onprofessionaliteit op de borden gesmeten. *Klets* *klieder*. Saus overal over je bord en over de au-bain-marie bakken waar het uit kwam. Hierbij namen we een bier, een klein flesje wijn (zonder jaartal) en een Griekse salade. Afrekenen en eten dan maar!

Het eten is in één woord slecht. De groente is net vijf uur te lang gekookt en de aardappeltjes kun je – net als de groente – bijna opslurpen. De zalm is droog en smakeloos. De patat is wel oké. De Köt Bullars hebben een beetje een ondefinieerbare smaak en textuur. Beetje zompig maar uiteindelijk niet echt heel onsmakelijk. De saus over de balletjes smaakt echter wel erg naar bloem/maïzena. De salade bestaat uit partjes tomaat met tot minuscule stukjes gehakte komkommer, paprika en feta. En 3 olijven. Eigenlijk was alleen het bier en de wijn lekker. Naderhand zaten we beiden heel erg vol, terwijl de porties niet gigantisch waren. Ik was ook een beetje misselijk.

Later zagen we bij de Zweedse minisupermarkt bij de uitgang mijn zalm en de balletjes van M. in het vriesvak liggen. Je kunt dit feestmaal thuis dus nog eens dunnetjes over doen.

Ik vond het allemaal maar rönduit KLØTE!

Ambiance: 5

Smaak: 4

Bediening:3

Prijs/Kwaliteit:4

Reacties (3)

 

  1. Daan says:

    Järi Litmänen komt uit Finland. Mooi stuk tekst verder, gelijk de andere teksten…

  2. Daan says:

    Røskillde is in Denemarken

  3. rolfijn says:

    Ja, en Jöhan Ølav Köss komt uit Noorwegen. He, wacht eens even…..!?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.