België

Gepost op December 16, 2003 door

Waar het eten goedkoop is, is het publiek langharig en in het bezit van honden. Zo ook in Kafe België. Ik schuif aan bij een tafeltje met een volle asbak. Schuin tegenover mij zit, aan een ander tafeltje, de heer M., die ik nog ken uit mijn blowen-puberteit. Hij zit alleen, urenlang, en staart een beetje voor zich uit. Naar ik meen is hij vrijwilliger bij de Socialistiese Arbeiders Partij en verkoopt hij kaartjes bij de NS. Als puber viel ik vrij snel voor dit soort types; ze hadden iets mysterieus. Nu ik iets materialistischer en realistischer ben, besef ik dat er gewoon iets mis is met mensen die te lang alleen aan een tafeltje in Kafe België zitten.

Dit geldt ook voor de jongen die ik tref wanneer ik aan de bar een non-alcoholico (1,50 euro) bestel. Hij glimlacht, scheurt een bierviltje aan gort, schaterlacht en observeert het verscheurde. Ik kom al jaren in België en zo is het altijd geweest. Het bedelend publiek van Hoog Catharijne kom je hier overigens ook tegen. En ach, waarom ook niet? Ze zien er vaak beter uit dan de meegebrachte honden.

Maar ook de positieve dingen bleven door de jaren heen ongewijzigd. Zo is daar het befaamde Broodje Smoss, de Kafe België-variant van het broodje gezond, maar dan extraveul van alles en megalekker. Voor een eurootje of drie-zoveel, geloof ik. De Hexenmix staat ook al jaren op de kaart en daar bestellen disgenote M. en ik beiden een portie van, met Belgische frieten en een salade.

We krijgen, binnen korte tijd, beiden een bord met frieten, twee zakjes mayo en een assortiment paddestoelen in gorgonzolasaus (de Hexenmix, dus) voor 7,80. En we krijgen het allebei niet op. Alles op het bord is heerlijk. Al zit er wel een stuk wortel in de gorgonzolasaus waarvan het nut me compleet ontgaat.

België mag dan wel een stinkend hol vol idealistische fantasten zijn, eten kun je er goed en goedkoop. En ach, de vrouwenplee trekt tegenwoordig ook gewoon door. Dus misschien moet ik er niet zo op afgeven.

Ambiance: 5

Smaak: 8

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 9

Reacties (2)

 

 1. Anonymous says:

  Beste recensent,

  Dat u bij het schrijven van uw stukje enigzins uit de hoogte doet is waarschijnlijk te danken aan uw over het paard getilde karakter.

  Daar kunt u niks aan doen.

  Maar bij een recensie over Belgie niks over het bieraanbod schrijven is onvergeeflijk.

  Dat is de kern van de kroeg.

  Dat u hier niets over schrijft is ronduit onprofessioneel.

  Vrgr, JS.

 2. sladjana says:

  Ik lus geen bier, maar de cola light was lekker. Uit een klein flesje waardoor je dus altijd prik hebt!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.