Springhaver (drinken)

Gepost op July 21, 2003 door

Nu het volop zomer is en alle vervelende mensen en hun kinderen het Utrechtse stadje U. hebben verlaten, kun je eindelijk weer eens rustig een hele zondagmiddag in het cafe zitten. In cafe Springhaver aan de Springweg bijvoorbeeld, gevestigd in een monumentaal pand uit 1885 dat in 1983 volledig is gerestaureerd. Op een willekeurige zondagmiddag in de herfst of de winter is er in Springhaver geen ‘lege kruk’ meer te vinden, omdat de tent dan stampvol zit met semi-intellectuelen die onder het genot van een Belgisch biertje over Mulisch, Reve, Hermans en die nieuwe Boliviaanse film over drie generaties sterke vrouwen praten.

Gistermiddag zat ik er een beetje uit te kateren van het bacchanaal van de avond tevoren in cafe De Stad – een activiteit waar Springhaver een zeer geschikte locatie voor is. Ze serveren er namelijk mad grote cappuccino’s en dito bammetjes met mozzarella, tomaat en pesto. Verder is er een uitgelezen (hehe) selectie kranten en tijdschriften aanwezig. Een terras (met bijna altijd zon en altijd uitzicht op ‘Het Duitse Huys’) is er ook nog, maar daar wordt niet bediend. Het bedieningsproces verloopt sowieso een beetje vreemd in Springhaver: je moet alles aan de bar bestellen, ook de maaltijden. In de aanpalende foyer die bij de twee bioscoopzaaltjes hoort, wordt je bestelling dan weer wel aan tafel opgenomen. Het is even verwarrend, maar als je eenmaal weet hoe alles gaat valt het best mede. Net als het leven zelf, eigenlijk.

Zei ik maaltijden? Ja, je kunt ook nog smakelijk dineren in Springhaver. De porties zijn niet echt groot maar het eten is dan ook niet duur – een wonder in deze tijd van uiro-inflatie. Al het vleesj dat wordt geserveerd is biologisch scharrelvlees. ‘Springhaver is een diervriendelijke eetgelegenheid en kreeg van stichting ‘Wakker Dier’ maar liefst vijf sterren,’ meldt men trots op de menukaart. De stichting Maarhoewashet.nl roept Springhaver bij deze uit tot Oxyseptvriendelijk cafe.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.