Mas

Gepost op June 1, 2003 door

Gisterenavond, na een lekker dagje roeien op de Kromme Rijn (tip!), besloten M. en ik om bij Mas te gaan eten. Mas is gelegen aan de Schalkwijkstraat 28, midden in het pittoreske oude centrum, tussen stadswallen en kerkjes.

We werden verwelkomd door een sympathieke gastvrouw en mochten – onder het motto ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ – aan een tafeltje buiten plaatsnemen. Dat spreekt me wel aan, geen geneuzel met reserveringen, al kun je bij Mas natuurlijk wel reserveren. Het interieur is mooi strak en licht, maar niet overgedesigned. Erg aardig personeel, er werkten naast het keukenpersoneel twee dames en een meneer.

De mevrouw raadde ons als aperitief een mousserende rosé aan, die inderdaad in de smaak viel. Toen kregen we de kaart, erg leuk gedaan, losse geplastificeerde kaartjes voor elk gerecht in een houten doosje. Kwartetten geblazen, dus: mag ik van jou de kwartel, dan krijg jij van mij de lamsrack. Leuke afwisselende kaart met veel aandacht voor vis en helaas maar een vegetarisch gerecht. De aardige meneer kwam nog wat over de gerechten vertellen die niet op de kaartjes stonden en onze vragen over ingrediënten en gerechten werden vriendelijk en helder beantwoord.

Ik koos als vooraf voor een soort taartje van fijn gesneden speenvarken met daarbij een mango-chutney, M. voor een kwartelbouillon met stukjes eendenborst. Als hoofdgerecht koos ze voor een rode poon gepaneerd in parmahamkruimels, ik voor de ‘pipi ruchas’, een vegetarisch gerecht bestaande uit met couscous gevulde gegrilde paprika’s en een saus van een soort van tarwe. Daarbij bestelden we een karaf water en werd ons een witte droge huiswijn uit de Gascogne aangeraden. Deze was erg lekker en verfrissend, met erg veel citrus. Genot voor neus en smaakpapillen.

We kregen een mandje met knapperig vers bruinbrood met daarbij olijfolie en boter. Het voorgerecht werd mooi opgemaakt geserveerd. Het taartje van speenvarken was goed maar niet spectaculair qua smaak, maar de lekkere mango-chutney maakte het helemaal af. De kwartelbouillon werd geserveerd in een mooi bord dat op een soort halfopen porseleinen bol leek. In de bouillon dreven stukjes eendenborst in deeg. Ook erg smakelijk naar ik vernam, en ook niet te zwaar op de maag. Het hoofdgerecht werd ook mooi geserveerd, vooral de gepaneerde rode poon zag er smakelijk uit, hetgeen de serveerster deed opmerken dat ze er een beetje jaloers van werd.

De rode poon smaakte zoals-ie eruit zag, goed dus. Bij beide gerechten lagen een paar lekkere stevige groene asperges als garnering. Mijn gevulde paprika smaakte ook goed – als ik nog iets moet opmerken zou het zijn dat de wat zoete smaak van de gegrilde paprika misschien te overheersend aanwezig was, maar dat is muggenziften. Verder blinkt een gevulde paprika natuurlijk ook niet uit als een superorigineel vegagerecht, maar dat werd zeker goedgemaakt door de totale smaak van het gerecht.

M. vond het wat minder dat de aardige meneer, wanneer-ie langskwam om iets te vertellen of om te vragen of het smaakte, ook maar gelijk wijn bijschonk. Ikzelf vind dat niet vervelend, de wijn was er goed genoeg voor. Als toetje deelden we ijs met gemarineerde zuidvruchten, dat in hetzelfde soort spacebol bord werd opgediend als de kwartelbouillon, erg geinig. Lekkere dadels en vijgen met goed ijs. Daarbij dubbele espresso en thee.

De wind stak op en het werd wat koeler in het straatje, dus het werd na drie uurr tafelen tijd om de rekening te vragen. De prijs is prima voor het gebodene: we betaalden in totaal 89 euro. De huiswijn was 17 euro, voorgerechten gemiddeld rond de 8 euro, hoofdgerechten rond de 19 euro. Bij het afrekenen vertelde de serveerster dat Mas ongeveer twee jaar bestaat. Het lijkt erop dat het prima draait, de tent was beneden bijna vol. Gelukkig is er ook nog een bovenverdieping die wat meer voor grotere gezelschappen bestemd lijkt.

De wc’s zitten boven, dat levert nog een leuk kijkje in de afwasruimte op, ook altijd leuk. Zowel wc’s als afwasruimte zagen er netjes uit. Al met al is Mas een prima tent: mooie relaxte lichte inrichting, prettig personeel, prima prijs-kwaliteitverhouding. Wij komen er dus nog wel eens terug!

Ambiance: 8
Smaak: 8
Bediening: 9
Prijs/kwaliteit: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.