Kartoffel

Gepost op July 8, 2013 door

kartoffelHoe schrijf je als Nederlander een recensie over een ‘Duits georiënteerd’ restaurant* zonder in elke zin een Godwin te droppen? Simpel: dat doe je gewoon niet! Maar MHWH zou MHWH niet zijn als we niet de belangen van onze lezers voorop zouden stellen. En daar kunnen ook touchy feely Happinez-lezers tussen zitten! Dus we doen twee recensies. Eén met en één zonder. Hollandser kan niet. Komt-ie…

X-rated
Wat er in zeventig jaar allemaal niet kan veranderen! Duitsland (voorheen het Derde Rijk) is nog nooit zo populair geweest in Nederland als nu. De gemeente pikt fietsen van het station alsof het 1943 is en menig vriend en/of kennis reist twee keer per jaar af naar Berlijn om daar te strijden aan het front (in de Berghain met een rubberen handschoen). De Derrick heet gewoon nog steeds de Derrick; SS-verleden be gone!

Maar goed. Na de standaardvrijmibo met mijn oude Odessa-buddies bij café De Stad, stapten wij op (toen nog) onze fiets om te gaan schaften bij Kartoffel (Lange Jansstraat 15). Dat zit op de plek waar tig jaar lang alleen maar louche uitzendbureautjes en kamerverhuurtentjes waren gevestigd. Ik denk dat iemand hoog in de boom bij Kartoffel vroeger in dezelfde pantserdivisie als Aleid Wolfsen heeft gezeten, want plots zit er een horecavergunning op dat pandje!

Eerste indrukken: druk! Neurenberg 1934 is er niets bij! Wel minder fotogeniek. Maar de vriendelijke doch onwennige bediening regelt gelukkig een plekje voor ons. Er sneuvelt wel een fles ketchup bij het verschuiven van de tafeltjes – de fles spat op de grond uiteen en ik heb direct een flashback naar de slag bij Stalingrad. Weer bijgekomen bestellen we wat halve Hitlers bier (vrij naar Philip Harthoorn) en een verdomd superlekkere Obstler schnaps dabei.

De kaart biedt Duitse golden oldies waar wij de (Wiener) schnitzel, de kaasfondue en het worstenduo van bestellen. Alle hoofdgerechten kosten 10 euro en komen met patat of bratkartoffeln. De schnitzel is smakelijk en van voldoende groot formaat, de worst wordt als uitstekend ervaren. Voor 10 euro is het dus eigenlijk prima in orde. Het is comfortfood en voor een paar euro meer dan de snackbar zit je hier goed.

De aankleding is… laten we zeggen: een beetje de Popocatepetl, maar dan ‘Duits georiënteerd’. Plastic en papier-maché bomen voor dat onmiskenbare biergarten-gevoel en halve boomstronken tegen de bar voor die typisch Oostenrijkse Berghof-schwung.

Conclusie? Is het een ‘nie wieder’ of voor herhaling vatbaar? Nou, onze handen gingen niet gebroederlijk de lucht in na dit bezoek, maar Kartoffel heeft zijn plek in de Utrechtse horeca veroverd. Wie had dat gedacht!

Happinez-rated
We gingen eten bij restaurant Kartoffel. Beetje chaotisch, redelijk studentikoos allemaal, maar verder oké. Obstler schnaps naast je halve liter is eigenlijk altijd goed. Eten oké voor 10 euro. Prijs gaat naar de supergare papier-maché boom in de hoek die ons die typische biergarten-belevenis moest geven. Nice try. Dat was het.

Smaak: 7
Prijs/Kwaliteit: 7,5
Ambiance: Meh… ach… laten we er ‘mwoah’ van maken
Schnaps met bier: 12

*Beste eigenaren/managers van Kartoffel. En ik weet dat jullie dit lezen. Jullie noemen Kartoffel een ‘Duits georiënteerd’ restaurant. Dat is erger dan gewoon ‘Duits’ restaurant. Ik heb liever een Duitser die mijn kind in bad doet, dan een ‘Duits georiënteerde’. En ik heb niet eens kinderen.

Reacties (6)

 

 1. Olaf says:

  De kaasfondue was ook prima! Overigens, kaasfondue is bij mijn weten typisch Zwitsers, maar dat zegt denk ik wel iets over de expansie-drift van de Duitsers. Zelfde geldt voor de wijnen-selectie, die zonder uitzondering relatief ten opzichte van Duitsland internationaal kan worden genoemd.

 2. marc says:

  Hallo Olaf,

  Leuk dat je bent komen eten.
  We zijn Duits georiënteerd omdat we zelf niet Duits zijn.
  Wel fan van het degelijke, eerlijke en betaalbare Duitse eten. Het zou toch ook raar zijn als een Duitser een Nederlandse stamppot tent begint in Duitsland.
  Iedereen heeft een eigen mening over ons interieur.
  Een recensie is iemands persoonlijke mening, wat de één haat, kan de ander heerlijk vinden.
  Helaas hebben wij geen tonnen die we in onze zaak kunnen pompen, zodat alles er even gelikt uit ziet.
  Dus marktplaats en papier-maché is het geworden.
  Maar beetje bij beetje, sparen en weer investeren, proberen we er wat leuks van te maken.
  Dus kom snel weer eten, dan bouwen wij verder.

  😉 Marc

  • Olaf says:

   Je bedoelt als een Nederlander die een Frans restaurant begint in Nederland? Of een Duitser die een Italiaans restaurant begint in Frankrijk? 😉

   Just kidding, maar je kunt en mag toch gewoon wel een Duits restaurant beginnen? Ga er gewoon helemaal vol all-the-way voor joh! Kan er alleen maar beter van worden, gooi de schroom van je af, en die Knödel op het bord! 😉

 3. joan says:

  Eten was heerlijk en meer dan voldoende….verse producten…grote glazen drank…niet duur voor 4 personen waren we 60 euro kwijt…geen geld!!inrichting is simpel ouderwets duits …..en dus gewoon gezellig!!!
  Wij komen zeker terug ahummm….kunnen we volgende week reserveren????

 4. Hans says:

  Ipv Weihenstephaner, zoals op het glas staat, wordt het goedkope en slechtsmakende Oettinger getapt. Je moet maar durven!!

 5. Anné Middendorp says:

  Zaterdag avond met vrienden gegeten niks oubollig gewoon de goede sfeer bediening vriendelijk en het eten zeer goede prijs kwaliteit verhouding.
  Dacht ik toch nog een minpuntje te hebben want ik hoorde geen Peter Maffay of Marianne Rosenberg kom ik in het toilet blijkt dat ik de App kan downloaden om mijn favoriete muziek te laten afspelen inde zaak wel jammer want het is voor Apple en ik heb een Android
  Maar desalniettemin heerlijk gegeten en een zeer goed concept Mach bitte Weiter Ihr Lieben

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.