De Keuken van Gastmaal

Gepost op December 22, 2011 door

Waar de Drieharingenstraat door de gemeente tot een restaurantstraat is gebombardeerd, transformeert de Biltstraat uit zichzelf van een uitzendbureau- in een restaurant(jes)straat. Onlangs aten we al bij Inspired en Te Koop, en deze keer was het de beurt aan De Keuken van Gastmaal.

De Keuken van Gastmaal is de restaurantversie van traiteur Gastmaal en de Tafel. Ik moet zeggen dat ik die namen bijzonder bizar vind, want wat is in vredesnaam een gastmaal? Bij googlen op de naam blijkt echter het volgende: Gastmaal: o. (…alen), feestdisch, maaltijd, banket. Goed om te weten voor een potje WordFeud, en dus niet zo vreemd als het klinkt.

Anyway, genoeg geouwehoerd. Bij binnenkomst valt ons meteen de Franse sfeer op: schappen aan de muren, overal wijn en ingrediënten, en een mooie open keuken. Simpel, stijlvol en effectief ingericht – direct een goede vibe. Omdat de ruimte vrij diep is, heeft de zaak meer tafels dan je van buiten zou zeggen.

De kaart is compact: een soepje, drie voorgerechten, drie tussengerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts. Je betaalt voor de hoeveelheid gangen die je kiest (drie, vier of vijf). Ook is er een menu naast de kaart. Verder is de wijnkaart bijzonder uitgebreid, en worden er ook veel wijnen per glas geschonken.

Het duurt enige tijd voordat we geholpen worden – niet zo vreemd, want drie personen moeten de hele zaak bedienen. Na de wat langzame start wordt het bedieningstempo gelukkig iets sneller, maar het is echt op het randje.

We kiezen voor een fles Grüner Veltliner, altijd fijn. De welwillende dame van de bediening probeert vervolgens een promotieverhaaltje over de wijn te vertellen, maar dat is een beetje vreemd als we deze zelf al hebben gekozen en het verhaaltje ook al op de wijnkaart beschreven staat. Daarnaast vraagt ze of we willen proeven of de wijn goed is – terwijl de wijnfles een schroefdop heeft. Het heeft eigenlijk wel iets charmants.

De voorgerechten dan. Hartig brood en boterpudding met aubergine, salade met notendressing en panir (één voorgerecht!), coquille, bloedworst en vanille, en gegrilde schorseneren met een gebakken risottokoekje en salieboter. Alle drie toppers, mooi opgemaakt, en erg goed op smaak. Ik houd daar wel van, hoog op smaak, en de kok(s) hier ook.

Vervolgens de hoofdgerechten. Ik had de hazenpeper met rode kool, aardappelpuree en stoofpeertjes. Mijn twee disgenoten de schelvis en een wentelteefje van paddenstoelen, gnocchi en gepofte knoflook. Ook hier was alles weer mooi opgemaakt. Zowel textuur als smaak waren helemaal in orde en met elkaar in balans. Het enige minpuntje was dat de porties wat aan de krappe kant waren.

Als toetje aten we een kaasplankje met twee halve glazen dessertwijn, en mijn tafelgenoten hadden een trio van zoete gerechtjes. Het wordt bijna saai, maar ook hier was alles weer uit de kunst. Heel veel meer is er verder ook niet over te vertellen.

We namen nog wat koffie en thee met likeur na, hadden wat karaffen met kraanwater erbij, en met de twee flessen witte wijn kwamen we in totaal op een rekening van 189,40 euro. Dat is 63,50 euro per persoon – een goede prijs-kwaliteitverhouding. De Keuken van Gastmaal is het beste restaurant van de Biltstraat, en ook een van de betere van heel Utrecht. Zeker eens uitproberen!

Smaak: 9
Prijs/kwaliteit: 8,5
Ambiance: 8
Bediening: 7,5

Reacties (15)

 

 1. Remment says:

  63 euro de man? Man! Het is crisis!

 2. Jacques Couteau says:

  Ik heb laatst bij Algarve het driegangenmenu genomen en ik kreeg mijn bordjes bijna niet leeg. 21 euro p.p. Daarnaast is de kok weer goed gaan koken.

 3. Olaf says:

  Is ie behandeld?

 4. Oxysept says:

  Enniewee, het beste restaurant van de Biltstraat is natuurlijk Grillroom Sphinx!

 5. Rwpo says:

  Ik las: “…schapen aan de muren…” en moest meteen aan die grillroom denken. Maar dat was het dus niet.

 6. epo66 says:

  Ik heb laatst met mijn collegas gegeten bij Gastmaal en het was voortreffelijk. Vooral de kwartel met zuurkool en een heerlijke riesling (erg mooie combi). Wij vonden de bediening juist super attent met veel aandacht en uitleg. De prijs kwaliteit is inderdaad dik in orde. wij waren 60,00 pp kwijt voor een bubbel, 3 gangen, bijpassende wijnen, dessertwijn, koffie met digestief. Dit alles in een zeer prettige sfeer en informele ambiance. Top!

  • Oxysept says:

   Tis dat u de naam van de eigenaar niet noemt, epo66, anders zouden we nog denken dat u familie, medewerker of de eigenaar zelf bent 🙂

  • Oxysept says:

   U weet wel… Van die recensies die je soms op Iens.nl leest. Meestal geplaatst een week voor het restaurant werd geopend, ook al zo knap. Een tantebetjeconstructie ontbreekt ook nooit:

   afgelopen week werkelijk voortrefelijk gegeten in deze prachtige nieuwe zaak van horeca echtpaar pur sang avan la lettre Tiny en Joop Kastermans. bij binnenkomst werden we hartelijk en warm begroet door Tiny wat een gastvrouw is dat toch! helemaal toppie! ook de kat Van Purrestein die Joop van het studenthuis boven het restaurant heeft overgenomen was in de keuken om muizen te vangen het voorgerecht was meteen raak knoflooksaus met stokbrood in drie woorden gewoon heerlijk! de meloen met ham dan waar haalt Joop toch de inspirati elke keer vandaan voor die gekkigheid? zeker uit zijn tapasboeken want Joop blijft zijn eigen altijd bijleren de vakman! hoofdgerecht varkenshaas met keuze uit drei sausen champioenroom, pepersaus en cocktail kunt u daaruit kiezen wij niet!!!
   dessert ook helemaal af: dam blanche. Schubbekutteveen heeft er een geduchte aanwinst bij op horecavakgebied vinden wij en gaan wij hier nog vaker naartoe. bij het afschied een warme knuffel van Tiny en een likje van Van Purrestein had het liever andersom gehad??? hahaha! zonder gekheid echt goed eten hier aanrader!!!

   anoniemelekkerbek59

 7. Nazi Goering says:

  Ik wens alle medewerkers van MHWH een scherpe pen toe in 2012. Het jaar dat wellicht ik mijn eerste pennevrucht inlever en eindelijk ook behoor tot de Universalgelehrter van de Utrechtse horecaverwarring..

 8. Prins Galeotto says:

  Is het – economisch gezien – nu een goed of een slecht teken dat op de Biltstraat alle uitzendbureaus worden vervangen door restaurants? En wat als al die horecatenten personeel nodig hebben? De Keuken van Gastmaal is leuk op gang, alleen – meldt de Prinses – valt het vegetarisch gezien nogal best behoorlijk tegen. Enfin, zo valt er altijd wat te polyurie-neren.

 9. ginger says:

  overigens kan ook een fles met schroefdop ‘kurk’ hebben, aangezien de term ‘kurk’ verwijst naar de aanwezige, ontwikkelde bacterie in de wijn, niet naar de aanwezigheid van stukjes kurk. (gout du bouchon).
  De kans op ‘kurk’ is met een schroefdop wel kleiner, maar dus reuze attent van uw serveerster!

 10. Marloes says:

  Helemaal mee eens. Ben ook een fan van de Keuken van Gastmaal. Is er altijd goed!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.