Gustok

Gepost op April 27, 2008 door

Het was een zonnige zondagmiddag, de eerste van het jaar die korte broeken en T-shirtjes toestond. D. wilde daarom graag ergens in de zon en aan het water gaan zitten. Nu is er een nieuw gebied ontwikkeld naast de Jaarbeurs, rondom een klein haventje, de oude veilinghaven. Onlangs heb ik aan deze haven gegeten in Divinatio, en op een kleine 100 meter afstand daarvan ligt Gustok, dat vanwege zijn terras de bestemming van onze zonnige zondagmiddag werd. Jammer is wel dat je vanaf het terras noch vanuit het restaurant uitzicht hebt op het water van de haven.

Gustok is een mediterraan restaurant met de nadruk op de Spaanse en Italiaanse keuken. Het terras herbergt ongeveer tien kleine tafels en ligt tot laat in de zon. Na wat drankjes op het terras besloten we meteen maar te blijven hangen voor het avondeten. Omdat het toch wat winderig was en het terras nogal in de wind ligt, gingen we binnen eten. Gustok heeft een overwegend bruin interieur, dat modern maar tegelijkertijd vertrouwd ouderwets aandoet. Leuk voorbeeld daarvan is de dikke ouderwetse gouden schilderijlijst die om het doorgeefgedeelte van de keuken naar de bar hangt.

Ik bestelde de bistecca a la portobello, maar die was helaas op, dus nam ik de bife a cebolada. Het biefstukje was behoorlijk dik, maar aan de taaie kant. Ik heb me al eerder afgevraagd hoe het toch kan dat veel restaurants redelijk taaie biefstukjes serveren – helaas hoort Gustok ook bij die restaurants. Dat werd overigens redelijk goedgemaakt door de overheerlijke rodewijnsaus met sjalottencompôte. Ook kreeg ik lekkere mediterrane groentes en aardappelpartjes met schil uit de oven. D. had de lasagne di polenta (lasagne van polenta, aubergine, tomaat en mozzarella) die gewoon lekker was. De vlees- en vishoofdgerechten kosten tussen de 18 en 23 euro. De pasta’s zijn wat beter geprijsd en zijn zo tussen de 10 en de 13 euro. Na afloop nam ik nog een ristretto. Deze was behoorlijk goed en te vergelijken met die van het nabijgelegen Divinatio.

Er wordt Spaanstalige muziek gedraaid en ook de bediening lijkt origineel Spaans en Italiaans. Onze ober was de Nederlandse taal weliswaar voldoende machtig, maar schakelde geregeld over op Italiaanse woorden als er werd opgediend. Bij het opmaken van de rekening werden onze drankjes en de (lekkere) citroentaart van het terras vergeten, evenals de binnen genuttigde witte wijn en de ristretto. Dat hebben we natuurlijk netjes gemeld.

Smaak: 6,5
Saus: 9
Prijs/kwaliteit: 6,5
Bediening: 7
Ambiance: 7,5

Reacties (8)

 

 1. Remment says:

  Ik denk trouwens dat je gustok een beetje half Italiaans en Engels moet uitspreken … Gusto [djoesto] betekent smaak op z’n Italiaans.

  Dat dan weer op z’n engels uitgesproken: just OK [Djusto Kee].

  Maar dat is niet meer dan een creatief hersenspinsel!

  Iemand een andere idee over de naam? Wat zou de naam Gustok kunnen betekenen?

 2. Olaf says:

  Ik heb gelezen dat de eigenaar de tent eigenlijk Gusto wilde noemen, maar er toen achterkwam dat er al een andere horeca-gelegenheid in Utrecht zo heette, en er toen waarschijnlijk een K achteraan heeft geplakt.

  Olaf

 3. Oxysept says:

  Weet je zeker dat het geen uiensoep was wat je op het terras nuttigde?

 4. Remment says:

  Vanwaar deze vraag Oxy?

 5. Oxysept says:

  Omdat het er nogal winderig was!

 6. Remment says:

  Hmmm. mijn gwevoel voor humor is ook niet meer wat het is geweest merk ik …

 7. Oxysept says:

  Misschien moet je zo op de vrijmarkt ff wat Seth Gaaikema-lp’s scoren? Kikker je van op!

 8. […] het wel zou gaan redden met al die horeca concurrentie aldaar. Om de hoek zit namelijk ook Gustok, Divinatio en de ogenschijnlijke ballentent Harbourclub. Toen ik echter naar binnenliep nadat ik […]

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.