Divinatio

Gepost op April 1, 2008 door

Onhaalbare deadlines, krappe budgetten en veel collega’s met rare sikjes en baardjes: het leven van een MHWH-personeelslid gaat niet over rozen. Eens in de zoveel tijd wordt echter de werkdruk verlicht en gaat uw redactie zich te buiten aan de perks of the job: Google-geld! Jawel, door al dat geklik van onze lezers op die banners (met reclames voor fix2005.exe, Cazal Sunglasses en andere rommel) kunnen wij ons eens in de zoveel tijd rond eten voor weinig! Net als Pasen valt dit moment elk jaar op een andere dag, maar gisteren was het weer eens zover.

Uitverkoren om de fulltimers van MWHW te ontvangen was ditmaal nieuwkomer Divinatio, gelegen aan de nog in ontwikkeling zijnde Veilinghavenkade, om precies te zijn op nummer 14. Bij aankomst (buiten de tent zelf dus) viel me meteen op dat Divinatio is gehuisvest in zijn eigen losstaande pand, volgens mij redelijk uniek in horeca-Utrecht. Als ik mijn colleges architectuurgeschiedenis weer even voor de geest haal, zou ik het een soort postmoderne havenmeester/brugwachter/vuurtoren-constructie willen noemen. Bij binnenkomst word je dan ook meteen twee trappen opgestuurd voordat je in het eigenlijke restaurant belandt. Best spannend en anders dan anders!

Om dan maar meteen het meest positieve van ons bezoek te verklappen: de ambiance in Divinatio is dik in orde. Door de grote ramen heb je een prettig uitzicht op het water en (als het donker wordt) de lampjes aan de Utrechtse skyline. De tafels staan ver van elkaar af, de akoestiek is prettig en ook de bediening is attent en correct. Doordat eigenlijk alle tafels zich bevinden in een soort eigen hoekje of uitbouwtje (eventueel met glazen schuifdeur) ontstaat er een goede combinatie tussen privé en ‘onder de mensen’. Ik heb me de hele avond aan niets gestoord en dat gebeurt niet al te vaak in de Utrechtse horeca.

Het eten is echter een ietwat ander verhaal. Versmolten met elkaar als we zijn, namen we na een paar inleidende glazen rode en witte huiswijn (die overigens zeer prettig wegdronken) alle vijf het Divinatio viergangenmenu van de dag. Dit bestond uit een oliebol met maïs en appelstroop als amuse, licht gegrilde zeebaars voor, op de huidgebakken zwaardvis tussen, lamsfilet met pastinaak en lamsstoofvlees als hoofd, en als dessert vlierbessenijs, crumble van rabarber en witte-chocolademousse. Daarna kwam er natuurlijk koffie met wat truffeltjes en minikoekjes.

Het eten zag er goed uit. Looks krijgen van mij een dikke 8. Het jammere alleen was dat er aan veel gerechten simpelweg te weinig smaak zat. De eerste twee visgerechten waren zo ontzettend subtiel dat er eigenlijk niets aan was – een soort glas water, of een droge boterham. Naargelang het menu vorderde, nam de smaak wel toe, met als toppunt nota bene de koffie. Het was pas toen dat alle MHWH-ers elkaar aankeken en dachten: Jeumig, dit is echt heel lekker. Tuurlijk, de lamsfilet was ook echt goed rosé en het vlierbessenijs was bijzonder romig en zurig tegelijkertijd, maar bij een menu van 49,50 euro zou de koffie niet het hoogtepunt moeten zijn.

Afijn, Divinatio is een prima tent op een spannende locatie en met een goede sfeer. Maar om het prijskaartje waar te maken moet de chef toch de spijzen wat meer oppompen en verzadigen met smaak. De koffie is wel bijna de lekkerste van Utrecht denk ik, maar die kostte dan ook 5 euro per kopje…

Koffie: 10
Ambiance: 9
Bediening: 8
Smaak: 7
Prijs/kwaliteit: 6,5
Coolheidsfactor gebouw: Callipo met je tanden eten. Brr…

Reacties (19)

 

 1. Ja, een perfecte espresso. En voor die 5 euro kreeg je wel friandises! Ik heb geen raar baardje, dat heet een Brazilian wax.

 2. Olaf says:

  Ja er zaten inderdaad (ongevraagd) friandises bij.

  Weet je zeker dat het niet op de huid gebakken zeebaars, en licht gegrilde zwaardvis was?

 3. Tim says:

  @ Olaf. Dat zou goed kunnen, maar het oordeel blijft denk ik toch wel het zelfde….

 4. Zwaardvis is de tong picasso van het restaurant in de hogere prijsklasse.

 5. Remment says:

  ‘… rond eten voor weinig! …’

  ‘Voor minder dan anders’ zou ik zeggen.

 6. Oxysept says:

  Bij een van de twee vissen zat ook nog die witlofmoussecreme. Die wilde er bij mij ook wel inblijven, om de clichemannetjes maar eens te citeren.

 7. knutmo says:

  WAT KRIJGEN WE GVD NOU ????????

 8. Tim says:

  Uhm, Knutmo….misschien toelichting?

 9. Oxysept says:

  Tja Knutmo, met een totaal van 1 bijdrage in de laatste 19 maanden heeft u zich helaas net niet gekwalificeerd voor het Maarhoewashet-bedrijfsuitje naar Divinatio (denk dat de GVD daarover gaat, tenminste…)
  Zie het maar als een aansporing, of uitdaging zoals dat tegenwoordig heet!

 10. knutmo says:

  ahum. goed punt.

  maar ik had net zo’n zin in zwaardvis!

 11. Zwaardvis mag niet van Greenpeace.

 12. knutmo says:

  Zij smeedt ze om tot ploegschaarvis?

 13. Oxysept says:

  Ik zag je die zwaardvis anders binnen no-time verorberen, Chantal! Of was dat onder het motto ‘hij is nou toch al dood’?

 14. Remment says:

  Wat wel weer knallen was, waren de spicy cashew nootjes vooraf. Die hadden J. en ik al snel op, voordat de rest aanschoof 🙂

 15. Remment says:

  Jammer trouwens dat ze voor dat geld bij de koffie niet eens van elk koekje en chocolaatje er precies genoeg neerlegden voor de hele tafel. Nu waren het 4 koekjes, 4 chocotruffeltjes en 4 minikoekies voor 5 mensen …

  Geen truffel derhalve voor mij 🙁

 16. Oxysept says:

  Tja, zo heeft ieder zijn eigen culinaire voorkeuren… Waren die nootjes soms bewerkt met bifteki-kruiden?

 17. Tim says:

  JA! Ik heb Gvd alleen nog wat van die bifteki kruiden kun opdippen met een natte vinger. Mijn wraak was dan ook een extra truffel te nemen…

 18. @Oxy, ja wat moet je dan? Ik eet liefst biologisch, maar als ik zo’n kilo varkesnhaas zie liggen die afgeprijsd is wegens de datum neem ik die toch mee. Anders is dat beest voor niets gestorven.

 19. […] het wel zou gaan redden met al die horeca concurrentie aldaar. Om de hoek zit namelijk ook Gustok, Divinatio en de ogenschijnlijke ballentent Harbourclub. Toen ik echter naar binnenliep nadat ik had […]

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.