Jan Primus

Gepost op July 30, 2007 door

Omdat mijn gabber Paalman sinds kort Tuindorp heeft verruild voor de omgeving van het Wilhelminapark, bezoek ik tegenwoordig wat vaker café Jan Primus, want dat is het café dat het dichtst bij zijn huis ligt. Om precies te zijn aan de Jan van Scorelstraat 27-31, op het kruispunt met de Prins Hendriklaan, waar ook restaurant Vroom te vinden is. Best stoer, een café met drie huisnummers, maar toch is het een vrij kleine zaak, in ieder geval niet zo groot als de drie huisnummers doen vermoeden.

Jan Primus staat bekend als biercafé. Dat klinkt als een pleonasme, maar betekent gewoon dat ze veel verschillende bieren op de tap hebben en nog veel meer op de fles, in die zin vergelijkbaar met tenten als Ledig Erf en kafé België. Zelf was ik afgelopen vrijdagmiddag ook aardig op de fles, maar na lang zoeken vond ik achter in mijn koelkast, naast een vergeeld, naar bedorven bever ruikend stuk camembert, een sok met wat oude euro’s, die ik samen met Paalman en E. stuk ging slaan aan Weihenstephaner. Jawel, dit schmäckliche Duitse witbier stroomt bij Jan Primus nog steeds uit de tap, waar het in veel Utrechtse cafés helaas verdwenen is.

De andere kenmerkende eigenschap van Jan Primus is dat er geen muziek wordt gedraaid (zelfs niet van Primus), en dat is ook wel eens prettig als je geen dertig meer bent. Zo was ik tenminste goed in staat het heldenepos van Paalman te volgen, die met weidse armgebaren uitlegde hoe hij afgelopen weekend tijdens een zwaargesponsord wielertochtje op het Tour de France-parcours een bekende Nederlandse oud-wielrenner ‘eraf had gereden’ en dat deze voormalige stoempende klasbak ‘kaaskapot’ was en zelfs ‘door het ijs zakte’ terwijl Paalman zijn kopgroep ‘geselde’.

Het publiek bij Jan Primus is een overtreffende trap van gemêleerd, zeker op vrijdagmiddag. Er zijn borrelende ballen (er zitten veel makelaars- en advocatenkantoren in de buurt) die Hans Teeuwen verkeerd citerend indruk op hun secretaresses proberen te maken. Er zijn foreign students die een raar soort Engelands praten (het University College Utrecht is vlak bij Jan Primus, rare naam trouwens, ‘University College’, net zo vreemd als ‘biercafé’). Er zijn gewone mensen. En dan Paalman, E. en ik ook nog. Iedereen had het danig naar zijn zin, dus als er wel muziek gedraaid zou worden hadden we die toch niet kunnen horen door het gekwebbel, gebabbel en getetter.

Jan Primus is kortom een café zoals een café bedoeld is, en daar zijn er veel te weinig van. Valt er verder nog wat over deze tent te melden? Ik geloof dat Henk Westbroek er ooit achter de tap heeft gestaan – de eennalaatste keer dat ik er was zag ik hem trouwens vóór de tap staan. Maar goed. Zo tegen half negen waren we uitgeborreld en ging ieder zijns weegs. Ik naar de Wok to Go om vegetarische Tjap Tjoi Deluxe met kipfilet te halen, E. naar huis om spaghetti te eten (of muesli, dat ben ik vergeten) en Paalman ging ongetwijfeld iets kleurigs uit zijn uitgebreide wielerapotheek nuttigen en De Avondetappe kijken.

Had ik maar met Paalman meegesnoept, want ik wilde tegen twaalven nog naar 90’s Now in Tivoli, maar viel al om tien uur in slaap op de bank, zodat de avond – net als deze recensie – als een nachtkaars uitging.

Reacties (11)

 

 1. Remment says:

  Dat je niks aan 90’s Now heb gemist. Het geluid was tergend slecht. Het geluid is doorgaans al slecht in Tivoli maar deze avond was het echt over de top. Veel te schel en dus veel te veel hoog.

  Verder voornamelijk geijkte dance uit de jaren 90. Ik ben hem zo rond 2 uur gepeerd maar ik heb geen rock gehoord, of Brimfull Of Asha zou je mogen beschouwen als rockplaat. Voor de rest alleen maar van die eurohouse muk zoals 2Unlimited en 2 Brothers op de 4e verdieping!

 2. Rwpo says:

  vegetarische Tjap Tjoi Deluxe met kipfilet

  Wie de hel is trouwens Henk Westbroek?

 3. Olaf says:

  die van dat ene naast de bison disco booling

 4. Oxysept says:

  Ik had je toch gewaarschuwd, Remment, dat je naar de grunge-edition moest en niet de gewone? De grunge-edition is ook nog in De Helling, dus grote kans op betor geluid.

 5. Oxysept says:

  Ja, vegetarisch met kipfilet. Zo staat het op de koeleurendisplay dus zo noem ik het ook maar. In restaurant Saigon aan de Voorstraat staat er overigens een gerecht op de kaart dat ‘vegetarisch varkensvlees’ heet.

 6. Sladjana says:

  Ja! Grunge-edition was vet die keer dat ik er was!

 7. Oxysept says:

  Het wordt overigens hoog tijd voor Seventies Now in de Tivoli. Met een verrassingsoptreden van Grand Funk Railroad graag!

 8. Remment says:

  Kunnen wij als ervaren VIP DJ’s met connecties binnen Tivoli niet regelen dat wij een 70’s avond organiseren in Tivoli?

  Sponsored by Maarhoewashet.nl!

 9. Olaf says:

  70’s avonden? gaap….zijn die niet al zo’n 30 jaar uit de mode? 🙂

 10. Rwpo says:

  Van vegetaries word je toch maar lelijk..

 11. Oxysept says:

  Da’s waar… Maar aan de andere kant: je blijft er wel slank bij!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.