Oproer

Gepost op March 11, 2016 door

OproerNa een tsunami van hipsterkoffietentjes heeft er een explosie van lokale hipsterbrouwerijtjes plaatsgevonden. Inmiddels is het brouwerijennetwerk zo dicht geworden dat ik op 500 meter afstand bleek te wonen van Oproer. Tijd om dus de boel eens te gaan checken daar. Bovendien was ik gisteren jarig, dus was er ook nog eens een heuse reden om lokaal bier te gaan drinken.

Oproer is een brouwerij, brewpub en restaurant ineen en is gevestigd in bedrijfsverzamelgebouw NUtrecht aan de CAB-Rondom 90. Je moet wel de weg weten, want er is geen enkele bewijzering naar Oproer. Het zit in hetzelfde grote gebouw als dB’s maar dan precies aan de andere kant, tegen station Utrecht-Zuilen aan. Zoek naar de grote gele deur en je komt er wel.

Nadat je een kale gang bent doorgelopen kom je in het brouwhuis annex de pub annex het restaurant, allemaal in dezelfde grote en hoge ruimte. Er staan in het midden een tiental lage en hoge tafels met veel ruimte ertussen. Tevens is er een hoek ingericht met speelgoed, boekjes en tekenspullen, dus je bent ook met kleine kinderen welkom. Achteraan staan een paar kleine brouwtanks en aan de zijkant staan pallets, dozen, flessen en verder alles wat nodig is om van een brouwsel tot flesjes bier te komen.

Terwijl wij zaten te eten en te drinken, waren een paar hipsters flesjes aan het beplakken en dozen aan het inpakken. Oproer is dus met recht een brewpub: u drinkt, wij brouwen!

De bediening is hipsterstylee en vriendelijk en behulpzaam. Het publiek was deze avond een combinatie van bierdrinkende hipsterdudes, veganistische lesbo’s en Volkskrantlezende pensionado’s. Op de achtergrond klonk wat jarentachtigmuziek en ik zag zelfs wat dj-apparatuur staan, dus er zal vast af en toe wat hardere muziek door een dj gedraaid worden. De algemene sfeer is relaxed en een beetje alternatief.

De biertjes… Daar kan ik kort over zijn: ik heb er vier geproefd en alle vier smaakten bitter en hoppig. Dat de vele IPA’s die op de kaart staan bitter en hoppig smaken, schijnt zo te horen, maar ook het weizenbier was bitter. Mijn pakkie-an is het helaas niet.

Het eten dan. Het restaurant is honderd procent veganistisch en er is een beperkte kaart. Ik ging voor de ‘polenta-tempé eilanden’. Polenta smaakt natuurlijk nergens naar dus ik was blij met de paprikasaus die hoog op smaak was, maar heel bijzonder was het niet. De teriyaki tempé omwikkelde sperzieboontjes was daarentegen heel erg lekker, maar kon het geheel niet redden. De burger en de vegadöner waren beide redelijk, volgens mijn disgenoten. Al met al waren de hoofdgerechten matig tot voldoende.

Het dessert stak daar positief tegen af, dat was gewoon uitstekend: een kardemom-, chili-, koffie-, kokos-, chocoladecake met amaretto-peer.

Conclusie: Ik vind het een rare combinatie, bier en veganistisch eten. Ik had in een brewpub vlees verwacht omdat bier en vlees een goede combinatie is. Dat concept werkt nu eenmaal en zie je tegenwoordig succesvol terug in bijvoorbeeld Kloek (kip en lokale speciaalbieren), Beers & Barrels (vlees en bier) en de diverse hamburgertenten. Voor het bier en voor het eten zal ik niet teruggaan en dat vind ik jammer. De locatie is namelijk leuk, toevallig ook nog eens bij me om de hoek en de sfeer is prima. Maar ja, als ik het eten niet bijzonder en de biertjes niet lekker vind, houdt het op.


Bieren
Smaak: 4
Prijs/kwaliteit: 5
Ambiance: 7
Bediening: 7

Eten
Smaak: 6
Prijs/kwaliteit: 7
Ambiance: 7
Bediening: 7

Reacties (8)

 

 1. Nazi Goering says:

  IPAIPAIPAIPAIPAIPAIPAIPAIPAIPAIPA. Ze kennen niks anders brouwen, al die tuinbroek koffiebaarden. Ik ga wel naar een gewoon cafe, met 20 soorten IPA, maar ook gewoon gewoon bier. En inderdaad Remment, het gros is niet te hakken, veel te bitter en te hoppig Scheissdreck!

 2. FriTri says:

  Ik durf zelfs te stellen dat niemand IPA echt lekker vindt, maar het is nou eenmaal hip dus we doen met z’n allen net alsof het heerlijk is.

 3. Remment says:

  Dat ik hier een gevoelige IPA snaar heb geraakt 🙂

 4. Jo de Koek says:

  IPA, Schmipa inderdaad, Smaakt allemaal hetzelfde, naar hop namelijk.
  In het hipperige café Lombok zeiden ze wel heel mooi Aipiejee toen een vriend vroeg wat Iepa eigenlijk voor een bier was. “Ken je dat echt niet (sukkel)?” Dat was dan wel weer amusant.

 5. Olaf says:

  Ik voorspelde dat 2015 het jaar van de pils ging worden, en toen 2016..maar helaas nog steeds niet…. hopelijk wordt het in 2017 super-hip om Pilsner te brouwen! Dat is pas bier. Lekker fris, kun je ‘s ochtends al mee beginnen, en helpt je de dag lekker door!

 6. Andr says:

  Jongens, kom nog eens terug. Als buurtbewoner kom ik hier vaak en het is altijd heel goed eten! Inmiddels brouwen ze ook een (uitstekend) pils. Dat jaar komt er nog wel!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.