Vaartsche Rijn

Gepost op January 9, 2016 door

28706_0_111bbbd3e8d1dae0584519e21af79a3cVeel positiefs over gehoord, maar nog nooit geweest. Dat somt in een notendop restaurant Vaartsche Rijn voor mij op. Dat moest veranderen, dus had ik een tafeltje voor twee gereserveerd. Bij de reservering wordt direct aangegeven dat er een ‘verrassingsmenu’ wordt geserveerd, met daarbij optioneel een wijnarrangement, en dat er vanuit wordt gegaan dat je de hele avond de tijd hebt. Aangezien we onze oppas tot elf uur hebben en vanaf zeven uur aan tafel willen, moet dat geen probleem zijn. Maar daarover later meer.

Bij een naam als Vaartsche Rijn denk je gelijk dat je een flink eind Utrecht uit moet. Niets is minder waar: we kunnen ons melden aan de Westerkade, de straat tussen het Ledig Erf en De Helling. Het restaurant zit in een klein knus pand. Mooie plek.

Bij binnenkomst worden we welkom geheten door de bebaarde gastheer, en valt op dat eigenlijk al het mannelijk personeel een baard heeft. Als authentieke baarddrager voel ik me direct thuis. Wat ook opvalt: de gastheer is wat serieus, of gespannen. Grapjes zijn er niet, dat zou best wat losser en ontspannen mogen.

Het interieur is fijn. Hout, kurk, fijn licht, genoeg ruimte, tafeltjes groot genoeg, prettige stoelen, redelijk goede akoestiek. Later op de avond wordt de muziek wat diffuus en overstemt het gepraat de muziek, die dan net zo goed uitgezet mag worden voor meer rust. Maar al met al een fijne entourage, ook met een open keuken.

We beginnen met een aperitief dat direct de toon zet. Geen zoetigheid, maar relatief bitter en aards, met een groenig kleurtje. Lekker. Dan komt het menu van maar liefst zes gangen. Per gerecht wordt een passende wijn geschonken. De wijnen zijn allemaal bijzonder en smaken zonder uitzondering goed, net als de gerechten. De toon is behoorlijk ‘modern Scandinavisch’ Een fijne afwisseling na alle schuimpjes en dingetjes van de moleculaire keuken. De smaken missen wel een balans, het neigt allemaal naar donker, bruin, aards, bitter.

Hoogtepunt is de misosoep, die erg goed in balans is, omdat er hier wel zoetjes en zuurtjes inzitten. Minder is het gerecht met krabvlees in bisque, dat in totaal te bitter is. Al met al zijn we toch gecharmeerd van deze eigenwijze keuken, die weer eens heel wat anders is dan op de meeste plekken in Utrecht.

Een menu met zes gerechten kost net geen 50 euro per persoon, het wijnarrangement 32,50 euro (de wijnen worden overigens niet al te gul geschonken, al kan ik me dat met zes gangen ook weer voorstellen). De prijs-kwaliteitverhouding is prima.

Wat minder is dat er te veel wachttijd is tussen de verschillende gangen. We zijn net klaar met een amuse en bewegen richting het dessert, als we er tot onze schrik achterkomen dat het al bijna elf uur is. Helaas is vier uur de tijd nemen toch niet genoeg voor het complete menu. Als de verschillende gerechten net iets sneller zouden worden uitgeserveerd, had de avond minder stroperig gevoeld en hadden we ook niet in een time squeeze gezeten.

Onze opmerking bij de dame van de bediening (die ook de wijnen met veel passie en uitgebreide verhalen schenkt) dat we toch echt om elf uur moeten vertrekken, wordt op professionele wijze opgepikt. Ze gaat ‘de turbo erop zetten’. Dat lukt gedeeltelijk. De dessertwijn komt snel op tafel, dat gaat goed. Maar er lijkt verder uit de keuken geen enkele actie te komen. Dan toch maar opgestaan, lekkere dessertwijn opgedronken, en om de rekening gevraagd. De reactie is helaas vrij chagrijnig en bot. Er wordt zonder enig gesprek wat op tablets geramd, bonnetjes worden uitgeprint, er wordt door mij betaald, en we mogen vertrekken zonder verdere omhaal.

Erg jammer om een avond zo af te moeten sluiten. Het voelt alsof het bedienend personeel van Vaartsche Rijn niet zozeer voor de gast aan het werk is, maar meer een standaardproces aan het uitvoeren is waar niet van afgeweken kan of mag worden. Mijn advies is om toch flexibeler en vooral wat losser en meer ontspannen te worden. Nu stappen we de deur uit met het gevoel dat we iets fout hebben gedaan, terwijl het eten van bijzonder hoog niveau is. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling van gastvrijheid.

Smaak: 8,5
Prijs/kwaliteit: 8
Ambiance: 7
Bediening: 5

Reacties (2)

 

  1. Jules says:

    Mooi beschreven. Het eten vond ik ook erg goed, wijn herinner ik me weinig van. Bediening had toen ook iets ongenakkelijks. Tip: de watertoren even verderop. Uitzicht, eten, bedienig, allemaal prachtig.

    • Olaf says:

      dank Jules! Nav deze recensie nog wel een mail van Vaartsche Rijn gehad waarin ze een aantal zaken wel onderkenden. Dat waardeer ik dan wel weer 🙂

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.