SLA

Gepost op December 31, 2015 door

SLAIk ontmoette laatst twee veganisten en hoewel ik megaveel bewondering voor de discipline heb – zeg maar eens nee tegen parmaham, mozzarella en roomboter – voelt het toch alsof ze al het plezier van hun bord wegbezuinigd hebben. Dat heb ik ook een beetje met de Kill All Carbs-belijders. Ik weet echter dat ik in mijn leven teveel brie, latte’s en varkens aan het spit heb genuttigd, dus ook ik ben blij met de alternatieven die er dankzij de vele voedselhypes zijn. Zo is er tegenwoordig een vestiging van SLA (Voorstraat 52) in Utrecht.

Ik ken deze keten al uit Amsterdam en frequenteer de vestiging op de Utrechtsestraat vaak in mijn lunchpauze. Wat me meteen opviel is dat de bakken sla heel rijk gevuld zijn. Je krijgt echt een flinke bak groenvoer en de nodige granen en peulen zorgen dat het allemaal ook vult. Je kunt kiezen tussen zelf een salade samenstellen (vanaf 8 euro) of een door hun bedachte salade bestellen, zoals eentje met boerenkool, parelgort, gekookt eitje, spruiten, broccoli, peterselie, bieslook en gerookte achterham van Brandt & Levie. Of je neemt een soepje en pimpt dat naar een maaltijdsoep door er groente/graan/zaad/peul/boterham aan toe te voegen. Een toko voor vleesliefhebbers, veganisten en vegetariƫrs, dus. Ik snap nooit zo goed wat gluten zijn, maar volgens mij zou je die hier ook prima kunnen vermijden of toevoegen. Het menu verandert om de zoveel maanden.

Laatst stond ik er een salade samen te stellen (bij mij komt dat nooit uit op 8 euro omdat ik losga op de zogenaamde premiums – lekkere dingen zoals avocado, achterham, geitenkaas – en die zijn duurder) en stond er een schaaltje met stukjes veganistische pompoen-sinaasappelcheesecake. Veganistische cheesecake? Ik proefde… Zoet… romig zelfs! Ik was er zo enthousiast over dat ik het SLA-kookboek kocht om het na te maken. Als dit allemaal mogelijk is, dan gaat dat veganisme nog groot worden, dacht ik. En zo ook mijn omgeving, die smakelijk hapte van een taart gevuld met alleen maar goeds… Ik durfde er niet meer bij te vertellen dat ik er tijdens het maken van de taart achter kwam dat er naast sinaasappel, noten en pompoen ook 300 ml. kokosolie nodig is om die taart op een cheesecake te doen lijken. Eigenlijk hap je dus kokosolietaart. Is niet erg. Maar ook zeker niet mager.

Qua entourage is het goed toeven bij SLA. Er staan ook van die grote glazen units met kraantjes voor je gratis hydratatie inclusief komkommerslierten. De bediening is jong en weet feilloos de bulgur van de quinoa te onderscheiden. De latte’s zijn ook knallen. Niet heel mannelijk allemaal, maar wel best hip. En lekker.

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 7,5
Ambiance: 7
Bediening: 8

Reacties (2)

 

  1. Olaf says:

    In 030 zit er bij SLA altijd 1,75 bezoeker achter de beslagen ramen, terwijl aan de overkant 80 man uit de spaghetti tent puilt. Welke levensles kunnen we hieruit trekken?

  2. Oxysept says:

    Dat een soepje met zaad erin de mensen gewoon niet zo, eh, trekt?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.