Gys

Gepost op October 27, 2014 door

Gys
De Voorstraat. Ze hebben er een tv-serie over gemaakt, dan weet je het wel. In de dertig jaar dat ik er nu kom heb ik deze winkelstraat langzaam zien verloederen. Vanwege de junks, dealers, tippelaars, fietsendieven en Mr. Jack’s fíetste ik er ‘s avonds alleen nog maar doorheen. Gek genoeg is die verloedering het juiste klimaat voor gekke nieuwe winkeltjes en restaurants. Mijn favorieten Saigon en Kyushu zitten er, net als mijn leverancier van Chenaski-overhemden, Gientsch, en als ik wat jonger was geweest zou ik mijn baard laten staan en met dichtgeknoopt jeanshemd ristretto’s van dertig milliliter gaan drinken in The Village.

Veel van die winkeltjes, barretjes en restaurantjes redden het trouwens niet in de Voorstraat, met als dieptepunt de broodjeszaak op de hoek Voorstraat/Hardebollenstraat die na maanden vertraging opende en binnen een week alweer dicht was. Als er een recept was voor succes lukte elk restaurant, dus het is afwachten of de nieuwste poging, Gys, het beter zal doen. Gys oogt en klinkt als een Portugese cafetaria (dat je vertaalt als eetcafé): toegankelijk, hoog, licht en eenvoudig meubilair. De bediening is snel en behulpzaam. Net als in Portugal zijn de glazen wijn goed gevuld en is het eten eenvoudig en opgediend in ruime porties. Gys is ingericht met kleine low-budget designgrapjes en veel grenen details. Grenen! De zelfontworpen tafels zijn voor mij geen succes, wiebelig en wankel als ze zijn.

Maar hoe was het? Ik nam de lamsburger, mooi rosé van binnen, op een knapperig broodje. De dame in mijn gezelschap had de zacht gegaarde botermalse procureur met knolselderijpuree en caponata (niet meer op de kaart). We deelden een ruime portie handgesneden frieten, die je helaas apart moest bestellen. Als nagerecht een stuk citroentaart, omdat de crème brûlée op was en een trifle van biologische sojayoghurt met bosvruchten en amandelen. Trifle betekent letterlijk niemendalletje en dat klopt ook wel, meer dan een vlaflip van vijf euro is het niet. De citroentaart was machtig en voldoende voor twee personen. Alles snel en vriendelijk geserveerd.

Gys zat nog in de opstartfase toen we er aten, de officiële opening moest nog plaatsvinden. We waren eigenlijk proefpubliek. Dat verklaarde de kleine slordigheidjes die we ook aan de bedrijfsleider hebben doorgegeven. De sla op mijn bord maakte de bodem van het knapperige hamburgerbroodje week. Er waren niet voldoende peper-en-zoutstelletjes voor elke tafel. We bestelden koffie bij het toetje, maar kregen eerst de koffie en pas veel later het nagerecht. En tja, die tafeltjes: niet op leunen!

Gys is open van 10.00 tot 22.00 uur en een aanwinst voor de Voorstraat. Het is een toegankelijke tent waar je kunt afspreken voor koffie, een broodje of een eenvoudige avondmaaltijd. Dat het allemaal biologisch is, is mooi meegenomen, maar alleen of het lekker is telt. En ja, het was lekker. ‘Eetcafékwaliteit tegen eetcaféprijzen, glutenvrij, vegetarisch of veganistisch en snel opgediend,’ wilde ik schrijven na ons bezoek. Helaas zijn na het proefdraaien de meeste prijzen verhoogd. De lamsburger van 8 naar 10 euro, de frieten van 2 naar 2,5. Dat haalt de prijs-kwaliteitverhouding voor mij naar beneden van 7 naar 6. Jammer.

Smaak: 7,5
Prijs/kwaliteit: 6
Ambiance: 8
Bediening: 8

Reacties (1)

 

  1. Oxysept says:

    Ik zag dat er in de voormalige shisha-lounge/Turkse snackbar/tafelvoetbalhal/hangplek aan de Amsterdamsestraatweg hoek Bethlehemstraat een tweede Gys wordt geopend.

    Misschien wordt die wat minder druk dan de vestiging aan de Voorstraat, zodat ik er eindelijk eens de waar kan gaan testen… En natuurlijk om korting vragen omdat mijn vader Gijs heet.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.