Sirtaki

Gepost op November 3, 2009 door

Binnen de vriendengroep van mijn J. is het traditie om eenmaal per jaar de plaatselijke Griekse horeca op te lichten. Daar is niets racistisch aan, want Grieks is geen ras, vandaar. En als iemand dan toch moeilijk doet, heb ik één woord: Vangelis. En ook George Michael.

Maar goed, het is allemaal onschuldiger dan het lijkt. De oplichterij bestaat uit het verzinnen van een nepjarige die luid wordt toegezongen door de aanwezigen om zo gratis rondjes ouzo los te krijgen van het personeel. Tot nu toe heeft dit prima gewerkt – Grieken houden nu eenmaal van verjaardagen!

Onlangs waren er echter twee mensen écht jarig en werd besloten met een mannetje of twintig af te reizen naar restaurant Sirtaki aan de Servetstraat nummer 1. Aangezien ons wat late tijdstip (20.00 uur verzamelen) hadden we het lokaal op de eerste verdieping eigenlijk voor ons alleen (dat was maar goed ook, bleek later).

Toen iedereen zat en er al aardig wat biertjes doorheen waren gegaan, werd het tijd voor het eerste rondje ouzo en felicitaties. Geheel zonder schuldgevoel werd er gezongen, er werden cadeautjes uitgedeeld en werd er weer een rondje ouzo besteld. Tegelijkertijd kwamen er diverse Griekse ‘tapas’ op tafel, zoals lamskoteletten, gyros en worstjes (voor Remment: dat is het vlees). Dit alles ging gepaard met de verplichte tzatziki (voor Remment: dat is de saus). Laten we over het eten kort zijn: gewoon Grieks, zonder veel gedoe. Alleen de lamskoteletjes sprongen eruit.

Maar bij Zeus! Wat kwam onze ober nu brengen? Als presentje voor een jarige kregen we een hele fles totaal obscure raki met echt Cyrillisch schrift op het etiket! Gelukkig heb ik drie jaar Grieks op school gehad, anders hadden we nog gedacht dat het Bacardi was. Tevens kon ik ontcijferen dat er niet ‘De kapitein staat op het schip’ stond, want die zin is er bij mij op zijn Grieks drie jaar lang ingeramd. Die zin, niet het rammen.

Inmiddels was de tent al redelijk leeg en vond het personeel het hoog tijd dat er asbakken op tafel kwamen, want buiten roken is echt ontzettend Hollands. Voorzien van illegale raki en illegale sigaretten zette het feest zich voort. Er werd een verplichte sirtaki gedanst, waarbij twee plantenbakken sneuvelden (erg Grieks) en een aantal dansers raakte tevens lallend de vloer. Het leek de TMF Beach Battle vanaf Chersonissos wel! Ondertussen trok het personeel een paar flessen Ballantine’s uit de kast en zette het zelf ook op een zuipen.

Er kwam een Pakistaan binnen met een polaroidcamera en een bos rozen. Die heeft ons allemaal op de foto gezet. Gênant. Pas na één uur verlieten we de tent.

Hoeveel dit hele geintje gekost heeft, kan ik mij totaal niet herinneren, maar het was rond de 30 euro de man. Wat ik mij wel kan herinneren is dat de Griekse mentaliteit mij wel aanstaat en dat het met de gastvrijheid van de Grieken helemaal goed zit, op hun eigen manier welteverstaan. Kortom, voor feesten en partijen zeker een aanrader, maar kom dus laat en claim de bovenverdieping voor jezelf!

Bediening: 9
Smaak van eten: 7
Smaak van gratis illegale raki: 10
Prijs/kwaliteit: hips

Reacties (17)

 

 1. Olaf says:

  Foto! Foto! Foto! zien!

 2. Nazi Goering says:

  Kreeg je ook Ballantines ? Of alleen gratis cyrillische peut?

 3. Tim says:

  Foto moet ergens al op Internet slingeren. Zal 's even zoeken.

  Wij kregen alleen raki meuk!

 4. Oase says:

  Ho eens even!

  Vangelis = Wondere Wereld = Chriet Titulaer. Pas op hoor!

  http://www.youtube.com/watch?v=iW_qGMRmJAw

 5. Oase says:

  En nog eens zo wat!

  Vangelis = elk slow motion filmpje wat er is. Vergeet dat niet!

  http://www.youtube.com/watch?v=TYJzcUvS_NU

  En ook illegaal roken tijdens concert en sportwedstrijd, door Vangelis zelf. Een echte griek dus.

 6. Remment says:

  Zit je me nou te dissen?! Man, ik ben Grieks eten specialist inmiddels als Amsterdamsestraatweg connaisseur! Ik weet alles over Grieks vleesch en Griekse sausen!

 7. Oxysept says:

  En natuurlijk het origineel van State of Independence!

  http://www.youtube.com/watch?v=3v8Wden1LFs

 8. Oxysept says:

  Ook leuk dat je er zelf helegaar niet op staat!

 9. sladjana says:

  Cyrillisch? Apartig! Russische raki? Hoe heet het Grieks schrift eigenlijk?

 10. Oase says:

  @Oxysept: ah, gelukkig nog een kenner. Blijft grappig dat Donna Summer dit nummer van Jon and Vangelis heeft gecovered.

  Nog eentje dan: http://www.youtube.com/watch?v=uJrOVLEUBgw

  Dat we nooit mogen vergeten…

 11. Koen Visser says:

  @Sladjana: Dat heet Grieks schrift denk ik.

 12. Koen Visser says:

  Als jullie dan toch met foto's beginnen, kan er dan voortaan foodporn komen, in plaats van dronken recensenten die hun anonimiteit te grabbel gooien?

 13. Iemand op de foto says:

  Mag er een balkje voor mijn ogen?

 14. Koen Visser says:

  Je ogen zijn weg. Jij ook.

 15. Nazi Goering says:

  En? Zijn er al weer recensies goedgekeurd de MHWH nomenklatoera ?

 16. Quirinius says:

  Ἄνδρα μoι ἔννεπε, μoῦσα, πoλύτρoπoν, ὃς μάλα πoλλὰ

  Enne: Cyrillisch schrift? Waarschijnlijk zat er al veel drank in je! 😉

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.