Subway

Gepost op October 19, 2009 door

subwayIk liep op weg naar een feestje op het Mediapark in Hilversum eens door het decor van Sesamstraat. Niet omdat het moest, maar omdat het kon. Ik ben ook wel eens door het decor van GTST gelopen, niet omdat het kon, maar omdat het moest. Ik ben ook al drie keer door New York gelopen en de hele tij dacht ik dat ik in het decor van Seinfeld, Friends en Ontelbare Films liep. Dan is alles leuk. Koffie bij Starbucks, eten in Tom’s Diner, eten bij Taco Bell, Dunkin’ Donuts en Subway. Take-away bij een deli, koffie in een kartonnen beker van een hotdogstand. Jezelf figurant voelen doe je trouwens al snel in zo’n grote stad.

Subway kan ik de volgende keer als ik in New York ben overslaan, want die hebben we nu ook in Nederland. Sinds een paar weken ook in Utrecht, op de hoek van de Voorstraat en de Korte Jansstraat. Tegenover de Neude om precies te zijn. Ik was er al een paar keer aan voorbijgelopen en de neiging binnen te lopen kwam niet in me op. Als je in New York bent ontkom je er niet aan, maar in Nederland vermijd ik zoveel mogelijk de Amerikaanse manier van eten bereiden. Het is zoetig (wist je dat McDonald’s de frietjes omhult met een laagje suiker?), vettig en vooral heel neutralig van smaak. McDonald’s, Starbucks, KFC, Pizza Hut, ik weet het niet. Geef mij maar oude kaas met zoutkristallen, zure yoghurt, bittere witlof, peperige radijsjes en maatjesharing. En ijs van Roberto.

Maar ja, It’s a dirty job and someone’s got to do it. Dus ik offerde me maar op voor de goede zaak. In plaats van me te verwennen met Bigoli, Broodje Ben of Mario, liep ik bij Subway naar binnen. Ik dacht overigens dat Subway een broodjeszaak was, maar het is toch een soort van McDonald’s, met menu’s, supersizen en meer van die ongein. Weer wat geleerd.

De zaak is kitscherig ingericht met schoonmetselwerkbehang. Decor, dus. Om te bestellen moet je langs een balie lopen, waarna het personeel je broodje samenstelt. Dat is geen sinecure. Om te beginnen moet je kiezen uit een van de vier soorten broodjes (iets met pesto en nog wat). Dan komt de keuze tussen een broodje van vijftien of dertig centimeter (vijftien). Als beleg koos ik de ‘meatballs marinara’, wat neerkwam op een soort van rode spaghettisaus met gehaktballetjes. Maar dan ben je er nog niet. Of ik er kaas op wilde? Dat vragen ze bij de Burger King ook altijd en dat blijkt dan extra te kosten. Dat was hier niet het geval. Ook voor peper en zout, mayonaise en een ruime greep uit de groente- en saladebar kwam er niets bij, zodat het lijkt alsof je voor 3,60 euro spekkoper bent (hahaha, geen spekjes, nee).

Maar hoe was het? Ik vond er niets aan. Ten eerste zag mijn broodje er niet uit zoals op de foto, maar eerder als een doodgereden egel. Ik had vijf ‘meatballs’, dat is gul. Maar het broodje was zo luchtig dat ik het amper proefde en ook de meatballs waren vrij smakeloos, ondanks extra peper en zout. Ook viel de hele boel uit elkaar, zodat het servetje om mijn broodje op een gebruikt maandverband leek.

Zonde van mijn geld qua smaak en qua maagvulling. Onbegrijpelijk dat mensen dit zo graag willen eten. Ik word daar zelfs een beetje treurig van. En als ik dan lees dat Subway in 2010 minimaal 210 zaken in Nederland wil hebben, dan heb ik zin me meteen bij de slowfoodbeweging aan te sluiten. Dit is geen eten, dit is namaak-eten, eten voor in een decor.

Jongens, voor minder geld heb je iets echt goeds en iets echt smakelijks. Maar ja, ik preek natuurlijk voor eigen parochie hier.

Eten: 4
Prijs/kwaliteit: 4
Ambiance: 5
Personeel: 7

Reacties (13)

 

 1. Olaf says:

  Zeker als Bigoli hemelsbreed ongeveer 200 meter verderop zit is er geen enkele reden om de subway in te duiken

 2. Nolet says:

  Wat is een parochie? Iets uit Brabant ofzo?

 3. Dapper dikkerdje says:

  Eens, in Leiden zit er ook een.. Duur en niet lekker.. Maar hoera, éindelijk weer eens een recensie !

 4. Oase says:

  Wie neemt er dan ook meatballs marinara. Dat zal nergens smaken.

  Zelf ben ik een groot fan van Subway als het gaat om fast food. Je kan subway niet vergelijken met bigoli. Je moet subway vergelijken met broodjes hamburger en zo.

  De 'subway melt' moet je kiezen, die ziet er net zo uit als op het plaatje (met bril bezien) en valt niet uit elkaar (kwestie van goed pellen van het pakketje). Peper en zout komt daar niet eens aan te pas. Wel pepertjes, tomaat en natuurlijk de honing-mosterd saus.

  Je hebt nog veel te leren, qua keuzes maken. Je kiest bij de pizzeria toch ook niet de lamskotelet (die vaak wel gewoon op het menu staat) en gaat dan zitten klagen.

 5. Johan says:

  Ik heb een paar weken geleden ook de Subway bezocht, in Leiden dan. Inderdaad vrij zoetig brood met klef beleg. Prima te eten, maar qua smaak weinig interessant.

  Weet niet meer wat ik had, iets met kip oid.

  Subway zou zichzelf vrij makkelijk kunnen verbeteren door met wat steviger, minder zoet brood te komen, minder saus er op te kliederen en het beleg een wat duidelijkere smaak te laten hebben.

  Niet dat ze dat per se hoeven te doen want ondanks de weinig interessante smaak zal vet, suikerig en zout altijd goed scoren…

 6. Martijn says:

  Inmiddels is er een tweede Subway op het Voor Clarenburg (schuin tegenover de FEBO) en er komt er ook één ergens in Leidsche Rijn. Die laatste vind ik ergens wel gepast.

 7. @ Oase. Ja, je mag er toch op vertrouwen dat een zaak alleen maar lekkere dingen verkoop? Dus als ik het verkeerde broodje uitzoek dan ben ík dom, in plaats van die zaak die zulke meuk op de kaart zet?
  Verder mag je natuurlijk Subway vergelijken met elke tent die een broodje van 3,50 op het menu heeft staan.
  Maar inmiddels is Subway aan het stunten geslagen met 'broodje van de dag' voor 2,99 en laatst zag ik zelfs een twee-halen-een-betalen aanbieding. Ik zal nog wel eens zo'n gesmolten ding bestellen en kijken of ik dan mijn oordeel wijzig.

 8. Subway geprobeerd in Veenendaal mat wat een kleffe bende, dan liever een broodje Plof

 9. Oxysept says:

  Subway ook al in Veenendaal?! Zo komen ze wel aan 210 Nederlandse vestigingen, ja…

 10. matxil says:

  Ik woon zelf in Spanje, en daar hebben ze geen kaas gegeten (haha) van goeie broodjes, dus Subway is dan nog zo slecht niet. Die "Meatball Marinara" ziet er op de foto al niet uit, dus wat dat betreft sluit ik me bij Oase aan. Je moet een B.M.T. bestellen. Die zijn qua beleg erg goed. En dan flink veel saus nemen. Het brood zou veel beter kunnen, dat is wel waar, maar stukken beter dan de oudbakken stokbroden die in Spanje voor brood doorgaan.
  Maar inderdaad, in Nederland heeft een Subway geen zin.

 11. Oxysept says:

  Maar ik wil helemaal geen saus op mijn brood… Ik ben Remment niet!

 12. Koen Visser says:

  Spaans eten is in Nederland ook veel lekkerder dan in Spanje.

 13. Anonymous says:

  Mijn geliefde wilde eten bij de Subway. Ik ben geen fan. Geen fan van Subway, wel van mijn geliefde. Dus naar binnen en bestellen. Oh ja: het was in Roermond, zaterdag eind-van-de-middag. Dus de keuze was beperkt; de vla (vlaai voor Nederlanders) was al op.
  Anyway: bestellen. Ik wilde vegetarisch. Geen dode dieren. Dat kon. Ik wilde ook iets pittgs: chilli-saus.
  Al met al een acceptabel resultaat. Beter dan de Mac. Ongeveer het niveau van de Burgerking, zou ik zeggen.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.