Culinair Podium

Gepost op October 29, 2009 door

Mijn eega was jarig, en dat moest gevierd worden. Restaurant Culinair Podium stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje vanwege de lovende verhalen die ik her en der was tegengekomen. Het restaurant is gevestigd aan de Lange Nieuwstraat, is door de week een kookschool en op vrijdag en zaterdag een restaurant. Er is geen kaart, maar elke maand is er een nieuw menu voor 51,50 euro. Reserveren is vanwege het beperkte aantal restaurantdagen aan te raden, maar dat kan gelukkig heel eenvoudig via de website.

De aankomst begint gelijk al goed, voor de deur wacht de maître d’ ons op bij een rode loper. Hij stelt zich aan ons voor en direct krijg je het gevoel van ‘correctheid’ – maar wel informeel en hartelijk. Een prettige combinatie, die de rest van de avond blijft terugkomen.

Bij binnenkomst valt op dat het restaurant strak, rustig en smaakvol is ingericht. Er is lekker veel ruimte tussen alle tafels, en de verlichting is precies goed. Qua akoestiek is het ook perfect, je hoeft niet ongewild mee te luisteren met andere gesprekken.

We worden deze avond door de chef-kok geholpen, een aardige jonge vent met veel passie voor zijn vak. Gedurende de avond komt behalve de maître d’ en de chef ook de keukenbrigade langs om gerechten te serveren of borden op te halen. Hier is duidelijk een goed op elkaar ingespeeld team aan het werk. Leuk!

Zoals al eerder gezegd is er geen kaart maar een maandmenu. De chef legt ons uit dat ze met seizoensingrediënten werken, en omdat ze een uitgebreide en bijzondere wijnkaart hebben proberen ze zoveel mogelijk vanuit de wijnen te werken met de menusamenstelling. Spannend! Je kunt wel aangeven of je een bepaald gerecht of ingrediënt niet mag of lust, de keuken houdt daar dan rekening mee.

We beginnen met een feestelijk aperitief, een glaasje Bollinger champagne. Vervolgens komen de amuses: een oester met dragon, tomatenbouillon met daarin garnaaltjes, en een bitterbal met lamsvlees. Omdat we allebei niet zo’n fan van oesters zijn krijgen we daarbij een roereitje met kaviaar. Gelukkig is de keukenbrigade ook een beetje eigenwijs, en krijg ik de oester ook, om te proberen als ik toch zin heb. Alle amuses zijn even geweldig, maar de bitterbal springt eruit, geen bitterbal zal hierna ooit nog hetzelfde smaken. En de oester was eigenlijk ook lekker.

Vervolgens krijgen we gerookte makreel met gekookte aardappel en rode biet en een sausje. De makreel is perfect, alweer een topper. De aardappel en de rode biet maken het lekker aards. Dan een speciale verjaardagsgang: kleine paddenstoelen met een romig sausje. Er wordt aan tafel ook royaal met zwarte truffel bijgeschaafd, erg goed. Volgende gang: supersappige kabeljauw met vichoisesaus en varkenswangterrine. Goddelijk!

Dan het hoofdgerecht: langzaam gegaarde duif met saliejus en gerookte wortelmousse. Alweer een knaller, met name de wortelmousse is bijzonder met zijn rooksmaak. De duif is zo zacht als boter. Een puntje van kritiek hier is dat dit gerecht wel wat fris/knapperigs ernaast kan hebben als contrast bij de zoutige, smeuïge smaken.

Vervolgens drie harde kaasjes met brood en stroop en daarna rood-fruitsoep, een sorbetje met grappa en frambozensorbetijs. Hierbij krijgen we naast de gebruikelijke wijn van het wijnarrangement ook nog – om te proberen – een bijzondere wijn gemaakt van frambozen. Een geweldige combinatie.

Over de wijnen gesproken: we hebben voor het wijnarrangement gekozen, en bij elke gang komt een geweldig lekkere (en vaak ook bijzondere) wijn die royaal wordt ingeschonken. Leuk is daarbij de enthousiaste uitleg van de chef-kok.

We eindigen met koffie met patisserie. Alles heeft een klein beetje citroen in zich, dat prima samengaat met de limoncello.

We zijn dan ongeveer vierenhalf uur verder, maar die uren zijn echt voorbij gevlogen in een vlaag van geweldig eten en geweldige bediening. We rekenen 235 euro af voor twee personen, inclusief drie flessen water en een wijnarrangement. Dat lijkt misschien wat prijzig, maar je betaalt het met alle liefde en plezier, want eten bij Culinair Podium is dit meer dan waard. Het eten is van topkwaliteit en je voelt je echt in de watten gelegd. Culinair Podium is onze beste culinaire ervaring tot nu toe – hier klopt werkelijk alles.

Eten: 9,5
Prijs/kwaliteit: 9,5
Ambiance: 9,5
Personeel: 9,5

(Geen tienen, omdat er altijd ruimte voor verbetering moet zijn…)

Reacties (22)

 

 1. Nazi Goering says:

  Donnerwetter Olaf, dat klinkt goed. Zo goed dat ik er zelf maar ga eten. Moet ik wel eerst iets uit de Goudstikker collectie verkopen.
  In 3 dagen 3 recensies, wat een overdaad, het lijkt culinair podium wel!

 2. Dapper dikkerdje says:

  235 euro, ik kan me voorstellen dat er ff gespaard moest worden om deze recensie te kunnen schrijven ;-)..

 3. Nazi Goering says:

  Anoniem mag voor straf een 12 inch meatball marinara in zijn haar smeren.Zuurbekje.

 4. Nog Nazi says:

  Wees blij dat er weer gepost wordt.Pietepeut! Zo, uitgescholden.

 5. Anonymous says:

  maar…
  hier schiet ik ook niets mee op!

 6. Olaf says:

  Lang leve de eind-redactie 😉

 7. Oxysept says:

  Hoei! Snel veranderen voordat iemand het merkt!

 8. Oxysept says:

  Zo! Net op tijd!

 9. Klinkt wel goed, maar wel erg duur het heeft toch nog geen sterren???? Als ik met mijn Ega zou willen eten in deze prijsklasse vraagt zij of ik een bijbaantje heb

 10. Olaf says:

  @Antoinette: ster of geen ster, who cares? Als het lekker is, is het lekker, zo simpel. Zal me niet verbazen als de ster snel komt overigens.

 11. Anonymous says:

  Oxysept mag voor straf een 12 inch meatball marinara in zijn haar smeren.Zuurbekje.

 12. Oxysept says:

  Ik neem liever de Subway Melt, daar zit honing in, dat voedt mijn haar!

 13. Koen Visser says:

  @Antoinette van Os. Niet zo sterrengeil. Sot l'y laisse had ook geen sterren (want geen losse handdoekjes en slechts vier tafels bladibla) en was toch een van de beste restaurants van Utrecht. Een ster krijg je omdat het eten goed is, niet omdat het duur is. Andersom is vaak wel waar.

 14. matxil says:

  Spreekt Koen zichzelf nou niet tegen? Is het nou een goed restaurant zonder sterren of zou het wel sterren moeten hebben omdat het zo duur is?

 15. Nolet says:

  Ben ook maar bij Culinair Podium geweest. Er is geen woord gelogen aan dit verhaal. Echt snoeihard knallen. Zelfde niveau als Wilhelminapark. Makkelijk.

 16. Remment says:

  Dat belooft wat … ik ga eindelijk vanavond voor het eerst eten bij het Culinair Podium. Jottem!

 17. Nazi Goering says:

  Welnu, vertel eens, was het die drie meier waard?

 18. Remment says:

  Ik vond het goed maar niet knallen. Voornamelijk omdat het maand-menu van Mei niet barstte van de smaak …

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.