Tivoli: 40up

Gepost op July 12, 2009 door

De eerste popsterren zijn op weg naar hun zeventigste verjaardag. Of je daar eeuwige roem mee bereikt is een ander ding, maar de heisa rond de dood van Michael Jackson laat in ieder geval zien dat de vijftigers inderdaad de nieuwe dertigers zijn, zoals veertigers hoopvol zeggen. En dertig is jong om te sterven. Dus er werd gedanst op 40up, in Tivoli op vrijdag 3 juli, door de nieuwe dertigers.

De Utrechtse schrijver, ook al weer een tijdje 40up, vroeg mij, 40-something, weer eens uit. Het gaat blijkbaar goed met het schrijven in Utrecht, want de entree van 15 euro per persoon betaalde hij zonder met zijn ogen te knipperen. Normaal zou hij hebben gezegd dat we daarvoor ook zes flessen prosecco in het Griftpark soldaat hadden kunnen maken.

Gezellig, een dansavond zonder meisjes met goddelijke lichamen waar de Utrechtse schrijver zijn ogen niet vanaf kan houden, en zonder opgefokte puisterige gastjes die je geen blik waardig keuren! Fijn, eindelijk eens niet de oudste van de club zijn!

Desondanks heb ik het eerste uur in totale shock doorgebracht. Blijkbaar wordt van mij gedacht dat ik de muziek niet meer bijhoud en dat ik alleen maar op hits uit de jaren zeventig en tachtig dans. Terwijl ik naar dj Eddy de Clercq keek, de man die de house in Nederland groot maakte, dacht ik: Ben jij de nieuwe Ad Visser? Het was één grote retro-Toppop drive-in discoshow. Hallo. Ik luister naar Antony and the Johnsons, hoor, ik stem regelmatig af op 3VOOR12.

Hele delen van het publiek hadden er toch minder moeite mee en raakten in een staat van regressie. Ik zag weer dansen zoals dat in mijn jeugd gebeurde: ‘minimalistisch’, zodat je niet gaat zweten en je haar en make-up niet in de war raken; ‘sur place’, alsof het handtasje voor je staat en ‘wandelend’, waarbij je ritmisch bewegend door de hele zaal gaat, inclusief plekken waar mensen normaliter gewoon staan te praten.

Yep, je kunt je leeftijd in het halfdonker nog redelijk in het vage houden, tot je de dansvloer op gaat. Dansen verraadt je leeftijd. Dat was helemaal duidelijk bij de Utrechtse schrijver, die zich weer toelegde op het ‘dubbeltjeszoeken’, ook al hoor je dat te doen bij Joy Division, Fad Gadget, Cabaret Voltaire, New Order… O, wacht eens, die heb ik inderdaad gehoord, Blue Monday, natuurlijk.

Dankzij de retro-moves van de Utrechtse schrijver en de drank werd het toch nog gezellig en had ik op een gegeven moment schijt aan de belegen muziekkeuze. Toch maar goed dat mijn kinderen me niet zagen – die zouden zeggen: ‘Mam, doe normaal!’, of dat mijn man me zag, die zou de Utrechtse schrijver op zijn bek slaan –, want uiteindelijk werd het toch nog een zwoele, opwindende avond waar leeftijd geen rol speelde.

Zoals ik op een ansichtkaart zag staan: De jaren tussen 29 en 59 zijn de beste tien jaar in het leven van een vrouw.

Ambiance: 7
Prijs/kwaliteit: 6

Reacties (17)

 

 1. Nazi Goering says:

  Mein Lieber Chantal,
  2 voor 12 is een quiz waar veel vijftigers naar kijken. 3 voor 12 is waar veel dertigers op afstemmen?!

 2. Oeps, ik zal het snel veranderen. waarom heeft Oxy dat niet gezien, dat is toch de grote editor?

 3. Oxysept says:

  Die lag nog te meuren…
  Ik zal er eens rap mee aan de slag gaan. Kan ik meteen je spelling van 'Cabaret Voltoire' veranderen.

  Hoei, over 23 maanden mag ik ook naar 40up! Was Harry de Winter ook aan het draaien, trouwens?

 4. Oxysept says:

  Overigens respect voor de uitstekende analyse van de diverse dansstijlen!

 5. matxil says:

  "bijhoud" zonder t aan het eind…

 6. Oxysept says:

  Ja, Chantal is duidelijk beter in, euhm, andere dingen dan in werkwoorden vervoegen…

 7. Ja, sorry hoor jongens, maar ik kon de fouten niet meer verbeteren, ik kon de recensie niet meer terugvinden. Heb ik nog nooit meegemaakt. Maar ik weet dat Oxy overal bij kan met zijn toverstafje, dus ik vertrouwde maar op hem.

 8. "Ja, Chantal is duidelijk beter in, euhm, andere dingen dan in werkwoorden vervoegen…"

  En wat bedoel je daarmee, snotneus? Pas op hoor, ik ben niet alleen een Milf, maar ook een cougar.

 9. Dit is wel een link naar een heel erg gare versie van Blue Monday. Dat verpest mijn herinnering aan mijn punktijd.

 10. Oxysept says:

  Ja, het is een waarschuwing aan alle zangers: bepaal voor je een nummer live doet of je het in het hoge of lage register zingt, en niet tijdens!

 11. Tim says:

  Het is zover. Tivoli heeft officieel een bejaardendisco. What's next? Koffieconcerten en een Schlager festival?

 12. Remment says:

  Voor dat schlager festival weet ik overigens nog wel een goede enthousiaste semi bejaarde DJ! Die ene met die baard, lange haren en her en der grijstinten!

 13. Anonymous says:

  Kunnen jullie niet eens bij Amor aanschuiven? De recensies op verschillende eetsites over deze tent zijn werkelijk hilarisch! – Ridder Anton

 14. Nazi Goering says:

  Kunnen jullie uberhaupt weer eens uit eten gaan, of moeten we weer eens 2 maanden wachten, omdat iedereen op de camping in Renesse zit?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.