Kosebasi

Gepost op June 18, 2009 door

Kosebasi

‘Een nieuw begrip in Utrecht’ kopt de folder die we als menukaart voorgeschoteld krijgen. Dat belooft veel! Wat echter niet veel belooft, is dat Kosebasi op een onooglijke plek zit en dat zijn vele voorgangers op deze plek het nooit langer hebben uitgehouden dan een half jaar. Vorig jaar zomer aten we op dezelfde plek bij een Surinamer. Daarvoor zat er een ander exotisch restaurant en daar weer voor zat er een soort van kroeg. En wie weet heb ik tussendoor nog wel een restaurant gemist. Wat de reden ook mag zijn, gezien het verleden is de kans niet groot dat Kosebasi een lang leven is beschoren.

D. had me meegenomen om even tot rust te komen van de ravage die de twee Antilliaanse beunhazen hadden achtergelaten in mijn achtertuin en keuken. D. had een nieuw restaurant gespot bij ons in de wijk. Dat belooft overigens weinig goeds, want we wonen tegen Zuilen aan. D. en ik wachten al twee jaar op het eerste fatsoenlijke, leuke, hippe restaurant in Zuilen. Kosebasi bevindt zich op de hoek van de kruising Marnixlaan-Van Egmondkade. Zoals gezegd: niet echt een toplocatie.

In het midden van Kosebasi zit een kleine keuken met twee vitrines rondom. Rechts daarvan staat een enorme grill waar je ook omheen kunt zitten. Er zijn verder ongeveer zeven tafeltjes die vanavond voor een derde worden bezet door Turken. Er is zeer weinig sfeer.

We worden netjes geholpen door een jong meisje en krijgen zoals gezegd een folder als menukaart voorgeschoteld. ‘Gratis parkeren’ staat er met grote letters op de voorkant vermeld. Het klopt overigens: onze fiets konden we gratis voor Kosebasi parkeren. En je hoeft inderdaad niet te betalen als je er met de auto in de buurt parkeert. Maar om nou te adverteren dat je er gratis kunt parkeren is een tikje over the top. Of zou het een aanduiding zijn van het feit dat je hier zo ver van het centrum af zit dat je niet betaald hoeft te parkeren?

Bij het bestellen blijkt dat de helft van de gerechten niet besteld kunnen worden. Als we daarvan opkijken, krijgen we te horen dat vandaag slechts twee van de ‘gerechten van de dag’ te bestellen zijn. Vooraf krijgen we van het huis brood met een bord met daarop salade, kruidenboter, een beetje groentenprut en wat aardappelsalade. Ik bestel een adana iskender: twee spiezen van gekruid gehakt met saus en yoghurt. D. neemt gevulde paprika’s met rijst. De adana is niet zozeer kruidig als wel heel heet, veel te heet! D.’s gevulde paprika’s zijn haar ook iets te pittig. Na afloop krijgen we Turkse thee en vier stuks baklava van het huis, hoewel op de rekening 2,50 euro aan dessert wordt vermeld. Mooi concept, dat ‘van het huis’. Al met al kostte deze avond ons inclusief drank 25 euro. Niet veel, maar het eten was dan ook niet al te best.

Eenmaal thuisgekomen bekijk ik de op de folder vermelde website van Kosebasi:

Since 1995, Kosebasi is the only restaurant chain that is true to the traditional recipes of South Anatolia. Kosebasi has managed to capture this traditional taste and is committed to continue to offer not only a cultural event but also an introduction to Anatolian lifestyle.

Kosebasi was voted as one of “World’s 50 Best Restaurants” by the 14,000 members of Conde Nast Traveler magazine and was awarded with “International Tourism, Hotel and Catering Industries Prize” as the best representative of the traditional Turkish cuisine. Kosebasi was also cited as “the best kebab restaurant in Istanbul” by Time magazine.

Huh, wat?! Hebben we hier gegeten? Hmm, hier klopt iets niet! Ik herken niets van wat er allemaal op de website wordt vermeld. Ik ben bang dat de eigenaar van de Utrechtse Kosebasi probeert mee te liften op het succes van de echte Kosebasi!

Op Whenwillamywinehousedie.com kun je gokken wanneer Amy Winehouse doodgaat. Wie durft er een gokje te wagen wanneer Kosebasi niet meer zal bestaan?

p.s. kleine update: er is dus wel degelijk een .nl domein: Kosebasi.nl, ook al staat op de folder Kosebasi.com vermeld … raarrrrr of juist slim?

Smaak: 5
Prijs/kwaliteit: 6
Bediening: 7
Ambiance: 5,5

Reacties (32)

 

 1. Oxysept says:

  Je begint een beetje de Mr. Bean van de Bloemenbuurt te worden 🙂

 2. Oxysept says:

  Is er ook een site waar je kunt gokken hoe lang Remment nog te leven heeft nadat de uitbater van Kosebasi deze recensie heeft gelezen?

 3. Oxysept says:

  Gewoon… Je hebt het ook niet makkelijk!

 4. Remment says:

  Ik voel me behoorlijk gelukkig hoor! Ondanks een Arubaanse ravage …

 5. Olaf says:

  die Surinamer die er ooit zat was helemaal niet zo slecht eigenlijk….als je trouwens iets verder de buurt infietst zit er ineens een hip eetdingetje, volgens mij aan de Sweder van Zuylenlaan. Misschien moet je die eens proberen ipv in de buurt van de Amsterdamsestraatweg te blijven hangen met valse hoop 😉

 6. Remment says:

  @ Olaf: heb ik gisteravond al gedaan! Ben idd gaan eten bij De Kleine Baron. Verslag volgt!

 7. Nazi Goering says:

  "De Kleine Baron" klinkt als Varkenshaas overgoten met een heerlijke Champignon Roomsaus, geserveerd met aardappelkroketjes en een groentegarnituur! En toe een Sorbet "De Kleine Baron."

 8. Remment says:

  gelukkig was het verre van dat. Erg lekker gegeten juist! Recensie op komst!

 9. Oxysept says:

  Mr. Bean voelt zich ook behoorlijk gelukkig volgens mij… Al heeft-ie het niet makkelijk.

 10. Oxysept says:

  Zoals die keer toen hij zijn horloge verloor in die enorme kalkoen…

 11. Oxysept says:

  Of toen hij zichzelf buitensloot op de gang van zijn hotel… Naakt…

 12. Remment says:

  Ik voel meer zoals Mr. bean toen hij met vuurwerk in een emmer verf zijn kamer wilde verfen en het vuurwerk te snel afging!

 13. Remment says:

  BTW … Kent iemand nog een betrouwbare, niet Arubaanse, beun?

 14. Oxysept says:

  O ja, hehe… Die was ook goed! Of dat-ie in de bioscoop zo bang was dat al zijn popcorn over hem heen stuiterde omdat zijn handen zo trilde… Ahahaha!

 15. tikkeltje tok says:

  misschien ben je in de war met kosebasi.com. geen idee hoe meneer kosebasi het in zijn folder heeft staan, maar op kosebasi.nl prijkt toch echt zijn eigen toko. skitterende site trouwens. "vooral als u op zoek bent naar een leuke en gezellige manier van uitgaan, dan is ons restaurant een aanrader!"

 16. knutmo says:

  check vooral ook de foto-pagina op kosebasi.nl, met handige plaatjes over hoe je een VDO systeem uit je Mercedes moet demonteren…

 17. Oxysept says:

  Deze zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht! Kan iemand ff een folder van Kosebasi opsnorren, zodat we weten wat voor url erop staat, de .com of de.nl?

 18. remment says:

  Ik heb er 1 meegenomen natuurlijk, er staat heel duidelijk .com!

 19. remment says:

  Ik zal hem proberen te scannen … knullig wel je eigenaar bent van de de .nl site maar de .com site communiceert … 🙂

 20. Olaf says:

  lijkt me eerder slim dan knullig 😉

 21. Remment says:

  Het is wel weer knullig omdat ze dus wel de .nl website hebben!

 22. Oxysept says:

  Conclusie: het is een dunne lijn tussen slim en knullig!

 23. Ritmeester Zulu says:

  Het is gezonder om een uurtje fijnstof te gaan happen buiten op de Marnixlaan dan een kwartiertje binnen in het rookgordijn van Kosedasi. Het leek potdomme wel een schietoefening op de Vliehors. Dat daar nou geen wethouder over valt.

 24. Anonymous says:

  @Remmert,

  Ook ik heb vandaag gegeten bij Kosebasi en dat was heel wat anders dan jij opsomt in je blog. Je hebt misschien wel enkele punten, maar dat was volgens mij meer omdat het restaurant toen net bestond, dan welwillend om daarmee klanten te lokken. Ik heb er heerlijk gegeten, geen rookvergassing, goede service en een redelijke prijs betaald. Je hebt trouwens de weddenschap verloren want het restaurant bestaat nog steeds en dat er daarvoor twee Surinaamse restaurants gesneuveld zijn ligt daarmee toch echt aan de ondernemers zelf.

 25. rockattack says:

  Mooi ook die Mexicaanse jalapeno pepers op de website van kosebasi.nl…

 26. Frits says:

  Op een bord aan de buitenmuur staat dat Kosebasi "warm maaltijden" aanbiedt. Helaas had ik geen benzinestift bij me.

 27. Remment says:

  Laats weer gegeten (lamsstoofschotel) en dat was deze keer knallen. Wel heel simpel met aardappels maar erg lekker. Ik heb het idee dat Kosebasi inmiddels is gesettles en dat eten qua niveau beter is geworden. Het is nog steeds erg goedkoop dus eigenlijk is het inmiddels best een goede keuze geworden. Misschien moet er maar eens een second opinion van komen door een andere recensent!

 28. Remment says:

  Oh ja, en inmiddels klopt de URL op de menu kaart en de folders inmidels 🙂

 29. Remment says:

  Ik heb er gisteren weer erg lekker gegeten. Vooruitgang was dat de opmaak van het eten gisteren okeej was. Er is dus vooruitgang!

  Betaalbaar, lekker eten. Waar kan je tegenwoordig nog voor minder dan 8 euro goed en lekker eten?

 30. caroline says:

  Gisteren bij Kosebasi gegeten! Wie van eenvoudige maar smaakvolle Turkse keuken houdt, kan daar prima eten voor weinig geld. De meisjes in de bediening doen erg hun best om je alles uit te leggen en als je de grap wel ziet van de lelijke inrichting, zit je er gewoon harstikke relaxed. Eigenlijk zoals in Turkije zelf, dus.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.