Het Gerecht

Gepost op June 6, 2009 door

Het Gerecht

Het was weer eens tijd om D. te trakteren op een fatsoenlijk etentje, en dat betekent dat ik mijn geijkte Amsterdamsestraatweg tijdelijk moest verlaten. Daar zitten immers vooral snackbars, dönertenten en standaard-Chinezen en -Grieken, Lemonia en Juliana daargelaten.

Wanneer ik de afgelopen jaren richting De Galgenwaard fietste, kwam ik op de Catharijnesingel altijd langs een leuk ogend, klein restaurant dat in een voormalige delicatessenwinkel is gevestigd. Ik lette er nooit echt op totdat ze vorig jaar zomer gingen verbouwen en een nieuwe naam kregen: Het Gerecht.

Van binnen ziet Het Gerecht er klassiek en netjes uit met mooi opgemaakte, kleine tweepersoonstafels en één grote ronde tafel. Aan de bordeauxrode muur hangen mooi ingelijste zwart-witfoto’s met mediterraan eten als thema. Vlak boven onze tafel hing bijvoorbeeld een foto van een Louis de Funès-achtige, oude politieagent met een uitpuilend uniform die een fles Chianti aan het leegdrinken was. Het was niet zo druk, maar de sfeer was goed met op de achtergrond loungemuziek met een Franse inslag en later lekkere oude rustige soul. Op de stoep buiten stonden veel tafeltjes, ook al was het vandaag koud. Dat belooft wat als de zon weer eens lekker schijnt.

De bediening is vlot en zeer attent. Onze jassen werden netjes aangenomen en we werden steeds snel geholpen. Ook kregen we een goed advies aangaande de wijn. Toen we op onze jassen aan het wachten waren en naar alle foto’s aan het kijken waren kregen we van de iets te gebruinde mannelijke bediening leuke en interessante uitleg over het thema en de oorsprong van veel foto’s.

De menukaart bestaat voornamelijk uit mediterrane gerechten, maar bevat ook een paar Aziatische (voor)gerechten. Ik koos voor de lamsrack met pastinakenpuree, sugersnaps en thijmjus. De lamsrack was lekker, mals en rosé. De saus was uitmuntend, evenals de pastinakenpuree. Jammer dat de sugarsnaps bijna allemaal nog draadjes bevatten, een minpuntje. De rib-eye van het Duroc-varken met Rozeval-aardappel, witlof en een saus van Kriekbier was volgens D. oké, maar verder redelijk gewoontjes. Onze witte wijn was lekker fris, precies zoals de ober had beloofd.

Als dessert nam ik de flensjestaart met een vulling van sinaasappel en kaneel. D. nam een obliehoorn met sorbetijs. Wederom kwam D. er het minste van af. Waar mijn flensjestaart prima was, vond D. haar sorbetijs een tikje waterig en lafjes qua smaak. Mijn ristretto daarentegen was erg goed en had een diepe, volle smaak. De rekening bedroeg overigens een kleine 70 euro.

Als de sugarsnaps geen draadjes hadden gehad en het ijs voller van smaak was geweest, was ik heel enthousiast geweest. Nu ben ik echter mild enthousiast. De sfeer, aankleding en bediening zijn goed. Ook al ligt Het Gerecht net even buiten het centrum en de geijkte routes: het is een kleine omweg waard!

Smaak: 7,5
Prijs/kwaliteit: 7,5
Bediening: 8
Ambiance: 8

Reacties (38)

 

 1. Olaf says:

  Ik heb er in het verleden wel eens gegeten, volgens mij had het toen een andere naam. Toendertijd kwamen in ieder geval alle yuppen uit de buurt daar bijna elke avond eten, soort Cafe West principe zeg maar. Was wel ok, maar niet wereldschokkend. Gewoon gezellig buurt-eet-cafeetje.

 2. Remment says:

  Het had idd eerst een andere naam maar die ben ik vergeten. Kon ik ook niet meer vinden via google. Het Gerecht is qua opzet, menu en aankleding duidelijk meer dan alleen maar een buurt-eet-cafeetje.

 3. Oxysept says:

  Volgens mij heette het vroeger 't Hoekhuis…

 4. Nazi Goering says:

  Klopt, Oxysept.
  Daar heeft de nazi eens zo'n beenham uit de mikrowelle geserveerd gekregen.
  Heel erg nineties!

 5. Oxysept says:

  Ja… Was-ie ook gedrenkt in 'mosterdsaus'?

 6. Nazi Goering says:

  Spot on!

 7. Oxysept says:

  Erg nineties inderdaad… Waarschijnlijk klonk er ook wat 'jazzdance' op de achtergrond… Apparently Nothin' van de Young Disciples of zo…

 8. Nazi Goering says:

  Aber das war doch Kruder und Dorfmeister???
  Ik heb in die tijd ooit restaurant Noort mee opgestart, kwam de eigenaar ook met een meter van die meuk aan…….nooit echt doorgebroken. Gare du Nord K & D en alle Cafe del Mar en Hed Kandi smut, driewerf bah!
  Hierover doordenken, brengt mij op de vraag wat de reacties zijn op de komst van de Anti-Christ, de Starbucks, de swine flu of the retail business ( Alarmfase 6 !)

 9. Remment says:

  Starbucks … tja … als mensen slappe meuk willen drinken, laat ze lekker hun gang gaan zou ik zeggen.

  Of is je issue dat je geen ketenmeuk (zoals ook MC Donalds) wilt hebben in Utrecht?

 10. Oxysept says:

  Koffie buiten de deur drinken is sowieso geen pretje… Ik houd het maar bij mijn eigen espresso!

 11. Remment says:

  Van een top espresso apparaat!

 12. Nazi Goering says:

  Die ketens zijn er nu eenmaal,maar ik weet zeker dat er over 10 jaar op elke straathoek zo'n starbucks filiaal zit, zoals in Londen.
  "The Freedom of Choice."

 13. Herman says:

  Starbucks? Utrecht? Hoe? Wie? Wat? Waar? Huh? Het zal toch niet?

  Over het Gerecht. Dat is een grappige naam. Het Gerechtsgebouw zit namelijk vlakbij. Snappie? Gerecht <-> Gerechtsgebouw. Leuk.
  Nou heb ik het niet op restaurants met leuke namen.
  Tastoe? Liever niet. Ach, jullie kennen ze wel.
  Ik heb het echter wel op goed eten. Misschien dan toch maar eens overwegen…

 14. Oxysept says:

  Het schijnt dat ze in Het Gerecht veel advocaat gebruiken. Heh!

 15. Nazi Goering says:

  Het vagevuur komt in plaats van Cafe Hoog Centraal in de stationshal. Koffie i.p.v bier! Alles geht's kaputt!

 16. Herman says:

  Echt? Echt? Meen je niet! Niet!

  Jeetje. Starbucks in Utrecht. Ach, logisch eigenlijk ook wel. Ik las ergens dat Utrecht CS meer reizigers per dag verwerkt dan Schiphol.

  Gelukkig wordt volgens mij (toch?) het hele stationsgebied binnenkort op de schop genomen (heb ik wel eens wat over gelezen, geloof ik). Goeie kans om het hele 'Starbucks idee' nog eens te overdenken.

 17. Tim says:

  In het zelfde rijtje: er komt een Subway's op de hoek van het de Potterstraat/Neude/Voorstraat, schuintegenover Venezia e het Hart. America, fuck yeah!

 18. Olaf says:

  Nou dan kan een tent als Bigoli natuurlijk wel inpakken! 😉

 19. Oxysept says:

  Nu nog een McDonald's en ik ga verhuizen!

 20. Nazi Goering says:

  Ik eis de terugkeer van de Britse Burgerboer Wimpy!
  Of Wendy's, White Castle, Baskin & Robbins.
  Dab eet ik thuis wel een boterham met Oude boeren Stolwijker.
  Vorig jaar in Dusseldorf eens zo'n Subway apparaat gegeten, dat was gelijk de oorzaak van mijn eerste kotzpartij in een auto sinds 1977!Mmm

 21. Oxysept says:

  De Wimpy's… Hoe oud bent u eigenlijk, Nazi Goering? Geboren ergens tussen '40-'45, neem ik aan?

 22. Nazi Goering says:

  Oud genoeg om gevousvoyeerd te worden(bijna 37)
  Er zat ooit rond '84 zo'n Wimpy's op de Lijnbaan in R'dam.
  Toendertijd was dat lekkerrr ( Rotterdamse rrr is dat.)

 23. Herman says:

  Wimpy's. Ik wist de naam ergens van te kennen. Graven in het geheugen leverde me dit op; http://www.fotolog.com/eldanih80/30729127
  Dat een Spaanse badplaats, naar het oordeel van Nazi Goering, nog beter geëquipeerd is dan eigen bloedeigen Utrecht… Een schande!
  Geert, doe er wat aan!

  Overigens vandaag bij Toko Mitra in de kelder van de Bijenkorf een hap gegeten. Aangenaam en een uitgebreidere review, mijns inziens, meer dan waard.

 24. Herman says:

  Ofschoon die natuurlijk al heeft plaatsgevonden. Die uitgebreidere review, dan.
  Mooi.

 25. Remment says:

  Op station Brussel Midi/Zuid zit nog steeds een Wimpy!

 26. Oxysept says:

  Ik word volgende week 38, dus u mag mij ook vousvoyeren, Nazi! Alleen kan ik mij uit mijn jeugd geen Wimpy's herinneren. Nu ben ik dan ook opgegroeid rond Amersfoort, en daar had je volgens mij alleen een McDonald's, aan de Arnhemsestraat als ik het mijn eigen goed herinner.

 27. Olaf says:

  Wimpy zat in ieder geval ook in Hengelo, toen ik nog jong en strak was. Volgens mij was het niet heel erg lekker.
  In Mozambique zitten ze nog steeds kan ik jullie vertellen.

 28. Remment says:

  In Rotterdam zat er ook 1 ten tijde van mijn lagere school tijd

 29. Remment says:

  Ik vind Wimpy zowiezo een zeer ongelukkig gekozen naam … ik zie een dikke loser voor me die slappe burgers zit te eten1

 30. knutmo says:

  De laatste keer dat bij een Wimpy ben geweest was in 1992 in Bulawayo, Zimbabwe

 31. Oxysept says:

  En, was de hamburger daar een beetje binnen te houden?

 32. knutmo says:

  Was prima, maar voor de echte vleeseter is Namibie aan te raden. De combinatie Afrikaanders/Duitsers/diamantopbrengsten zorgt voor een keuken waarin kwaliteit en kwantiteit hand in hand gaan. Ik herinner me een mixed-grill bestaande uit een pond entrecote, een pond spareribs en een pond lamskoteletten geserveerd met een emmer gefrituurde uienringen. Dit alles was voor 1 persoon bedoeld.

 33. Remment says:

  Da's wel wat anders dan een pizza meatlover!

 34. Oxysept says:

  Ja… Klinkt goed… Tis dat mijn broer net zo weinig reislust heeft als ik, anders zou ik hem een reisje Namibie cadeau doen voor zijn 40e!

 35. Nazi Goering says:

  Kijk, vorig jaar konden we dat nog wel, beetje klessebessen. ‘T houdt tegenwoordig niet over.

 36. Oxysept says:

  Het wordt allemaal minder… De bladeren vallen… Moeder, waarom leven wij?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.