De Rechtbank (terras)

Gepost op June 27, 2009 door

De horeca is in het algemeen net zo nauw verweven met de misdaad als de vastgoedsector, maar Utrecht – en daarmee de Utrechtse horeca – stelt onderwereldgewijs niet zo gek veel voor. De Zwarte Cobra verliet onze stad na het behalen van een metaalbewerkingdiploma en Cor van Hout is sinds zijn liquidatie ook niet meer gezien in café Murk. Nico V. en zijn broertje komen wel uit Utrecht, maar van hen heeft dan weer bijna niemand gehoord.

Het leek me daarom veilig om met misdaadverslaggever P. V. af te spreken bij De Rechtbank, het oude gerechtsgebouw aan de Korte Nieuwstraat waar tegenwoordig een hotel, restaurant en café in zitten. Wist u trouwens dat horeca een samentrekking is van de woorden hotel, restaurant en café? Ik niet! Maar zoals gebruikelijk in criminele kringen: je mag wel alles eten, maar je hoeft niet alles te weten.

Overdag is De Rechtbank het terrein van de moedermaffia. Op weg naar een tafeltje tijger ik derhalve meestal onder lekkende borsten en gillende baby’s door. Persoonlijk heb ik een issue met publieke borstvoeding in dezelfde ruimte waar ik net aan het melkschuim slubber van mijn koffie verkeerd. Ik weet alleen niet zo goed of ik dit kan rijmen met mijn feministische inborst.

Ik had slechte verhalen gehoord over De Rechtbank. De bediening zou slecht zijn of in ieder geval onderbezet. Misschien dat de eerdere kritieken het management hadden bereikt, want ik heb nooit lang hoeven wachten op mijn drankje bij mijn bezoeken aan het Rechtbank-terras. Toen ik gisteren wegens een wankel tafelblad een bier en wijn in mijn schoot kreeg, werd dat keurig opgelost met een rondje van het huis. Hopelijk is volgende keer het tafelblad gewoon gerepareerd. De bediening is verder ook altijd vriendelijk.

Terwijl wij speculeerden over de uitspraak in het hoger beroep Holleeder (3 juli) smulden wij van lamsspiezen (13,50 euro) en een kokoscurry (16,75 euro). Beide aanraders. We kregen er een bakje friet en saus en een bakje salade bij. Ervoor was er nog wat brood met lekkere boter en olie gebracht. Bij de lamsspiezen zaten haricots verts in wat bacon, en wat gegratineerde aardappelen. We dronken wijn en bier. Een glas chardonnay kost 3,15 euro en een Jupiler 2,10 euro.

Ik heb – op een dramatisch slechte geitenkaassalade na – eigenlijk altijd prima geluncht en gegeten in De Rechtbank. Her en der is het een beetje overpriced, maar het terras maakt een hoop goed. Als het lichtjes regent, kun je zelfs blijven zitten omdat de boom als een soort bodyguard de druppels tegenhoudt.

De rekening bedroeg na twee chardonnays, vier cola-lights, acht Jupilers, lamsspiezen en kokoscurry 61,15 euro. Het was lekker, maar ik zou er geen moord voor doen. Voor het terras echter wel.

Smaak: 7
Prijs/kwaliteit: 7
Bediening: 8
Ambiance: 9
wc’s: schoon en geen opsluitgevaar want soepel slot.

Reacties (8)

 

 1. Als jij een glas wijn in je schoot krijgt door een kapot tafelblad heb jij recht op vergoeding van de stomerijkosten. Je hebt je laten afkopen door die criminelen!

 2. Tim says:

  wacht maar…met het sluiten van de gevangenissen zie ik over 5 jaar Grand Cafe Wolvenplein nog wel een feit worden!

 3. Remment says:

  Ik vind eerlijk gezegd ook dat ze niet alleen de drankjes opnieuw moesten brengen maar ook wel wat extra's hadden moeten doen!

 4. Sladjana says:

  Iemand stootte bij het voorbijgaan miniscuul tegen het tafelblad waardoor het wankele tafelblad de wijn en het bier in mijn schoot lanceerde. Ach. Laten we blij zijn met elkaar!

 5. Olaf says:

  Toen ik er een keer voor de lunch zat, liet een studenten-serveerster een hele lading olijfolie over het dure pak van een zakenman vallen. Ze liep stamelend weg, de zakenman moest er zelf achteraan om vergoeding te regelen. De tot dat moment gezellige/succesvolle(?) zakenlunch was hierna ook snel bedorven zo te zien.

 6. Zo'n pak is verpest, inderdaad, een flens olijfolie krijg je er nooit meer uit. Bier trouwens ook niet. Of mayonaise. Of zweet. Afijn.

  Maar wij gasten zijn meestal ook te bescheten om er werk van te maken. Een bedrijf is daar volgens mij voor verzekerd.

 7. Oxysept says:

  Krijg je bier en zweet niet uit kleding? Dan kan ik mijn hele garderobe wel wegflikkeren!

 8. @Oxy. Met wassen krijg je het er probleemloos uit, maar bij de stomerij kan dat niet. Omdat ze geen kankerverwekkende oplosmiddelen meer mogen gebruiken geloof ik. En dan zeggen ze dat zorg voor het milieu alleen maar voordelen heeft! Goed. Nog een reden om niet in pak uit eten te gaan.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.