Brasserie Bresson

Gepost op May 24, 2009 door

Een nouveauté in Utrecht: een ‘echte’ Parijse brasserie aan de Oudegracht: Brasserie Bresson. In het pand zat vele jaren De Chinese Muur, een Utrechts instituut dat op wonderbaarlijke wijze nog steeds terug te halen is op het archief dat internet heet (check die video!).

De uitbaters van Julii en Peper hebben zich op dit gigantische pand gestort, met de bedoeling een stukje Parijs na te doen in Utrecht. Interessant? Jazeker! Want in Parijs vind je natuurlijk het beste eten ter wereld (vinden de Parijzenaars), en er zijn nog altijd onbegrijpelijk veel francofiele Nederlanders die niets heerlijker vinden dan zich te laten afsnauwen door een onverstaanbare ober in zo’n echte brasserie waar de laatste keer dat het plafond een likje verf kreeg, lang was voordat Jean-Paul Sartre er zijn dagelijkse slof Gauloises (blauwe natuurlijk) wegpafte.

Hoewel… Eigenlijk zou het nog mooier zijn als je naar een brasserie kon waar je wel de kaart kon lezen, en je niet alweer per ongeluk een stoofpotje met extra veel tripes voor je neus kreeg, dat je vervolgens niet durfde te weigeren, omdat je iets te veel Louis de Funès-films had gezien en je bang was dat de harige kok in een bebloede voorschoot verhaal zou komen halen. En dat het er wel lekker licht was, en dat je er met het hele gezin naar toe kon, omdat ze ook gewoon een kindermenu met kroketten en zonder slakken hadden. En dat je niet ineens twee keer zoveel moest betalen, omdat je nou eenmaal op het terras was gaan zitten: ‘Mais, c’est normale, hein?’. Zeg maar de hele Frankrijk-experience, maar dan zonder Fransen. Dat willen de mensen!

En dat kan nu dus. In Utrecht.

Ik moet zeggen, het was er in het geheel niet onplezierig. Het is ruim opgezet en ingericht in een stads-Franserige stijl. Tegelvloer, veel zwart hout, zwart-witfoto’s, rode lampjes. Een groot nadeel is wel dat het plafond voor dit oppervlak erg laag is, waardoor je nooit echt het gevoel hebt in een oude Parijse eetzaal à la Chartier te zitten. De zaak zat op Hemelvaartsdagavond vrijwel vol met opvallend veel Utrechtse notabelen (Bonsoir, Mme la maire-ancienne Annie). Mijn lief en ik zaten achterin in een soort gang die achter uit het cafégedeelte steekt, en dat is niet de beste plek. Het meisje dat ons bediende was echter erg aardig, net als de rest van het in fraai zwart gestoken personeel. Ze moest wel vaak op haar spiekbriefje kijken, maar ze deed in ieder geval enorm haar best, en dat is meer dan je in het gros van de Utrechtse horeca kunt zeggen.

La carte is zonder meer goed. Fijne klassiekers als oesters, slakken, paté en croûte met spek en zuurkool, en uiensoep als entrées. Hoofdgerechten: entrecote, rouleau van parelhoen en confit van eendenbout. Tarte Tatin, crème brûlée en crêpes Suzettes als nagerecht. Klassieker kan het niet! Daarbij een fraaie wijnkaart en het feest is compleet.

Ik koos voor steak tartare en zeebaars en mijn disgenote ging voor de pastrami van eend en pruimedanten met een croque-monsieur van ganzenlever en een halve kreeft (ça alors!). En het was allemaal goed. Bien sûr, de tartare werd niet aan tafel klaar gehakseld door een vlijmscherp bemeste ober, en de croque-monsieur was niet erg verfijnd (het was meer een levertosti, en dat klinkt toch anders), maar het was absoluut lekker en – ook belangrijk in deze tijden – het was niet weinig! Er was zelfs geen plek meer voor een dessert, maar de café crème werd desgevraagd aangevuld met lekkere friandises. Et l’addition? Très agréable, om niet te zeggen bon marché! Voorgerechten 5 tot 11 euro, hoofdgerechten 15 tot 19 euro, desserts 7 tot 9 euro en een driegangenmenu du marché voor 29 euro, dat zijn zeer schappelijke prijzen. Wij waren, inclusief zes glazen wijn, 73 euro kwijt.

Brasserie Bresson is zeven dagen in de week open, en ook de lunchkaart ziet er prima uit.

Enfin, zijn we enthousiast? Je ne sais pas. Er knaagt toch iets. Het is allemaal net een beetje te steriel, een beetje te nep. Als je negatief doet, dan bedenk je ineens dat je in een Van der Valk-themarestaurant (Vive La France!) bent terechtgekomen… Maar ik wil niet negatief doen! Het eten is prima, het personeel is aardig en de prijzen zijn crisisbestendig. Alléz, we gaan ervoor! Ik ben nog wel erg benieuwd naar de meningen van anderen. Dus, mes confrères, wie doet de lunch?

Smaak: 9
Prijs/kwaliteit: 10
Bediening: 8
Ambiance: 7

Reacties (37)

 

 1. Ben je me weer voor, Knut. Het rare is, ik ben al een paar keer langs Bresson gefietst en ik had geen idee meer van wat daar eerst had gezeten.
  Het ziet er inderdaad helemaal fout uit, met die kant-en-klare Franse sfeer, dan ben ik eigenlijk al klaar. Vergeet iedereen dat die typische brasserie-inrichting in de tijd dat ze er kwamen het hipste van het hipste was? Maar ik zal mijn vooroordelen laten varen. Die prijzen klinken in ieder geval goed. Voor behoorlijk middelmatig eten in Grieks restaurant Europa was ik hetzelfde kwijt.

 2. knutmo says:

  Dat is precies het probleem. Het eten is prima, maar daarvoor moet je wel in een soort Disneyland versie van Parijs zitten.

 3. knutmo says:

  Alhoewel, Disneyland is toch ook Parijs? Is het dan TOCH authentique?

 4. Oase says:

  Ik ga er zondag eten (met eerder vernoemde bejaarden). Ben benieuwd!
  Lees er na afloop alles over op oase.blogspot.com

 5. knutmo says:

  Zeg meneer de overijverige, maar niet zo francophone redacteur, “paté en croûte met spek en zuurkool” moet je natuurlijk niet vervangen door “paté, croûte met spek en zuurkool”

 6. knutmo says:

  Of zijn dat uw Saksische roots? ‘Hmmm, lekker kroet’n met spek en zuurkool!’

 7. Oxysept says:

  hmm ja
  eigenlijk had ik die hele pate weg willen halen omdat ik dat niet lekker vind, maar soit (da’s Frans), ik zet het weer ff terug!

 8. Maar mag je hier wel over foie gras praten?

  Ja, als je Franse roots hebt zoals ik, dan doet zo’n Brasserue Bresson pijn aan je ogen.

  Zouden er veel Utrechters zijn die weten wie Bresson was, ervan uitgaande dat de tent ook naar die Bresson vernoemd is?

 9. Neel says:

  Is dat niet een merk roomkaas?

 10. Anonymous says:

  de heerlijkste croissants, als je er vroeg bij bent (10.00 uur) dan zijn ze nog warm!

 11. @Neel. Ik hoop echt dat je een grapje maakt.

 12. Nazi Goering says:

  Wel, Uw aller Nazi heeft er gisteren een vorkje geprikt, maar als je met zijn zevenen in de bijna lege eetzaal zit, dan is het erg leeg!
  Eten was uitstekend,hoor!

 13. knutmo says:

  en maandag is nog wel gaandag!

 14. Tim says:

  Lees ik in deze recensie een verwijzing naar Courbet dan wel Gauguin?

 15. Ik ga gewoon een Café Courbet beginnen! Met aan de muur allemaal moderne variaties van ‘L’Origine du Monde’. Vrijwilligsters kunnen zich bij mij melden.

 16. Tim says:

  Ik ben nu al vaste klant! Oxysept denk ik ook!

 17. Chartier ook een geweldige tent trouwens. Aanrader als je naar Parijs gaat. Alleen, niets anders bestellen dan de entrecote frites, de rest is niet te vreten.

 18. Krelis says:

  Ik kan me nog levendig een wortel salade herinneren die ik bestelde bij Chartier. Uitzonderlijk! Een bord vol geraspte wortel met azijn. Vergeet ook de komkommer- en tomaatvarianten niet. Allebei evenmin te vreten.

 19. Oase says:

  Zoals beloofd nog even een recensie van afgelopen zondag:

  De ervaring bij Brasserie Bresson was "magnifique, superbe et extraordinaire". Mijn Paté en croûte was erg goed. Alleen de 'spek en zuurkool' die erbij zat hadden ze verwerkt tot vreemd smakende zure mousse. Ik had als hoofdgerecht gekozen voor de gebraden lamsbout. Ook precies goed, alleen ook hier zat weer iets bij wat het gerecht niet ten goede kwam: een gegrilde lange dunne worst die veel te zout was en dit terwijl de saus al vrij stevig en zoutig was. To much! De Ton sur Ton na vond ik niet bijzonder. Waarom dan toch "magnifique, superbe et extraordinaire": goed bereid vlees (iets dat veel te veel restaurants gewoon toch nog niet kunnen), goede porties, prettige sfeer en prima bediening!

 20. GLP says:

  Ik mocht zondag met Oase en de bejaarden mee naar Bresson. Als voorgerecht had ik de gegrilde gamba’s met venkel en crème van Vadouvan-kruiden. Ze waren lekker, maar niet erg bijzonder. Als hoofdgerecht had ik de halve kreeft, die erg zacht was, heerlijk. Een aanrader. Wel verzoop deze halve kreeft in de saus, beetje té veel. Toe de crème brulée van karamel. 'Karamel' als in gekarameliseerde bovenlaag (altijd bij een crème brulée), verder had het met karamel niets te maken. Erg lekker! De bediening was erg aardig en vertelde ons dat er nog vaak mensen komen die graag willen wokken. Wel vreemd om dit te vragen in het huidige interieur!

 21. Gisteren ook geweest. Best wel te spreken over prijs, bediening en eten, en dat interieur nemen we maar voor lief (ik denk dat ze al een heel end komen als ze dat namaak gietijzer eruit slopen en alles heel minimaal houden). Mij parelhoen was heerlijk maar ik kreeg er geen asperges bij omdat het geen seizoen meer was. Dat geeft niet, maar zet het dan niet op de kaart. Gelukkig waren ze vervangen door meirapen, die had ik nog nooit gegeten en waren lekker. Mevrouw Kamphuis had een heilbot met een onduidelijke combinatie van gehakte kappertjes en augurk, waar de menukaart niet voor waarschuwde. Was een beetje rare combi. Maar hey; prima tent, en zeer welkom aangezien le Bibelot aan de andere kant van de gracht de laatste tijd de boel laat versloffen (onverse garnalen en dan ook nog een grote mond als je dat meldt). Die kunnen wel inpakken nu. Ik vind ze trouwens niet terug op deze site, gek.

  Zo is het Fransozenprobleem dus adequaat opgelost, maar mijn chinezenprobleem helaas niet; ik kwam altijd graag bij de Muur om af te halen. In mijn maximaal fietsbare omtrek vind ik verder nog New Garden, maar die is ook niet top. Iemand een tip?

 22. Olaf says:

  Als je Indonesisch wilt of Baby Snacks aan de voorstraat..Djakara aan het lucasbolwerk is ook wel ok, met name de geit is daar goed, Nieuw China aan de biltstraat ook wel ok. Voor *echt* Chinees moet je natuurlijk bij het Paradijs zijn. Het Chinees Surinaams tentje Sweetie heeft ook wel wat goeie Chineze gerechten op de kaart.

 23. knutmo says:

  Chinees = Paradijs

  maar dat zei Olaf ook al.

 24. Dank, mensen! Was al overgestapt op Indo voor de luie hap (sowieso lekkerder) en Paradijs is tuurlijk een aanrader, maar fietsend vanaf Ledig Erf niet lui meer.

 25. Oxysept says:

  Ik vond stiekem de Chinees aan de Rijnlaan best lekker. Bestaat die nog? Is in ieder geval op fietsafstand van het Ledig Erf! Frequenteerde hem toch wel 1x per week, vooral voor de biefstuk in kerriesaus en de kip met broccoli. Allemaal Vandikhoutzaagtmenplanken-stylee, maar prima in zijn soort.

 26. Oxysept says:

  Enniewee… Terug naar het onderwerp. Vorige week in Bresson gedineerd en dat is mij zeer goed bevallen. Lekkere lamsbout, prima huiswijn en de tarte tatin wilde er ook wel in blijven. De bediening was snel en behulpzaam (een serveerster naast onze tafel stond de hele kaart on the fly in het Engelands te vertalen voor een Engelands setje).

  De prijs van desserts en voorgerechten mogen wel wat naar beneden… Dat dan weer wel… Het is immers crisis! De mensen lopen met holle ogen en lege pannen over de Oudegracht!

 27. Anonymous says:

  zeer interessant, bedankt

 28. Pieter says:

  Prima voedsel inderdaad maar als zovelen erger ik me aan de geforceerde inrichting. Je gaat toch als een apaat naar de fotolijstjes gapen terwijl je te lang wacht op de vriendelijke bediening.
  Probleem is dat je de kitscherige inrichting van andere eetcafe’s wel kent, de plichtplegerige emaille borden en geveinst ouderwetse rommel aan de muur. Na je voorgerecht besef je opeens dat Bresson dat doet met een Franse variant, verwacht je een rij voor de Space Mountain en een foto als je het toilet verlaat, te koop bij de kassa.

 29. Pietert says:

  De lunch is net zo goed als het diner. Leuk gevarieerde menukaart die toch vaak nog verwijst naar typisch Franse café gerechten (choco-broodjes en croissants) maar ook wat weelderiger is.
  Het stokje zalm met aubergine marmelade is een aanrader, een omelet met kaas lukt er ook prima.

  Geen overbodig weelderige opmaak van konijnenvoer die het een halve avondmaaltijd maken maar echt een lekkere en snelle lunch.

  Voordeel van de lunch bij Bresson is dat ze ‘m tot 5 uur op tafel zetten, late lunchers zijn dus ook welkom. Kunnen ze in Frankrijk nog iets van leren 😉

 30. Tineke says:

  Een restaurant waar in 2012 nog ganzenlever op de kaart staat moet zich heel diep schamen. En de mensen die het bestellen ook.

 31. Nazi Goering says:

  Lekker hoor! Tostietje Ganzenlever met een kouwe cola, einfach sagenhaft!

 32. knutmo says:

  He, gelukkig is het nu alweer 2013.

 33. Oxysept says:

  Bijna 2014 alweer!

 34. knutmo says:

  2015 is alweer lekker op weg
  en Brasserie Bresson is definitief weg

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.