Wilhelminapark (third opinion)

Gepost op March 11, 2009 door

Wat geef je de man die alles al heeft? Precies, iets wat-ie nog niet heeft! En zowaar werd mij een etentje in restaurant Wilhelminapark cadeau gedaan. Natuurlijk was een en ander vakkundig geheim gehouden door mijn J., dus toen wij op vrijdagavond door de stad fietsten op weg naar de geheime locatie, dacht ik dat we net zo goed bij ‘t Oude Pothuys een fonduetje konden gaan slurpen. Maar nee, de fietstocht bracht ons bij het Wilhelminapark, waar het kwartje dus ook viel. Meteen een kritische opmerking: of ik heb niet goed gekeken, maar restaurant Wilhelminapark catert niet voor fietsers. Wij moesten onze wrakken tegen die rare slagboom dumpen, je weet wel.

Maar goed, ik gekleed in spijkerbroek, gympen en een aftands legerjasje, en mijn partner tien keer stijlvoller (maar die wist het al dus dat is niet eerlijk), betraden wij het, naar verluidt, Walhalla van de Utrechtse horeca. En dat viel niet tegen. Zo werden onze jassen opgehangen (waar zie je dat nog!), werden we beleefd naar een tafeltje gebracht en kregen we meteen een glas wijn voor onze neus. Het is even schrikken, maar de ruimte tussen de tafels is zo immens dat je er spontaan agorafobie van krijgt. Heerlijk! Nu zaten er ook maar drie andere groepjes, dus we hadden het gevoel in een soort privétent te zitten. Dat is wat anders dan de Tilt op donderdag!

Het bestuderen van de kaart is een belevenis op zich. Allereerst is-ie groot, formaatje abriposter, en staat alles er in het Frans en in het Nederlands. Zeer handig, want ik kom niet veel verder dan trottoir en spaghetti. De gerechten zijn dus allemaal hartstikke Frans, met hier en daar een speels, fusionachtig accent. Een voorbeeldje: bij de afdeling vis en schelpdieren staat: FILET DE THON GRILLÉ `À LA PLANCHA’ AVEC DU PANAIS ET DES OLIVES VERTES HACHÉES, DU POIVRON CUIT À L’HUILE D’OLIVE, SERVI AVEC UNE SAUCE AU POIVRE DE SÉCHOUAN. Klinkt meteen goed, lijkt mij. Op enthousiast aanmoedigen van de vlekkeloze ober (letterlijk en figuurlijk) gingen wij voor het viergangenmenu van 65 euro de man.

Nu ga ik hier niet alles gang voor gang bespreken; laat ik volstaan met een soort bloemlezing – we zitten immers in een park! Wij aten: noga van eendenlever en chocolade, dorade grise met druivenpitolie, gamba’s en sint-jakobsschelpen met een saus van inktvisinkt (was écht heel lekker, echt waar!), medaillons van kalfszijlende, wijngaardslakken, stoofvlees op vanille en, als toetje, ijs van kastanjehoning en meringue met bosbessen. Daarbij dronken we: een fles Chardonnay, twee glazen champagne en cappuccino en koffie toe (met friandises). Tussendoor kregen we nog spontaan een gratis vijfde gang aangeboden. “In verband met de kredietcrisis,” legde de ober ons uit, en liet ons verbaasd achter.

Maar hoe was het nou? En, wat iedereen natuurlijk wil weten, hoe duur was het nou? Het was, hoe zal ik het zeggen, eigenlijk allemaal heel erg goed. Service, ambiance, eten, wijnen, koffie… Eigenlijk alles. Bij nader inzien had het tempo tussen de gangen wel iets lager kunnen liggen, al waren we toch zo’n drie uur zoet (van mij had het wel vier uur mogen zijn). Het hele geintje kostte 225 euro all in. Daar hebben we 250 van gemaakt, want we waren zeer tevreden. Is dat een goede prijs? Ach, het had niet veel duurder moeten zijn, maar het was het zeker waard. Dit niveau lijkt mij moeilijk haalbaar voor veel minder.

Aan het eind van de avond, tijdens de koffie, kwam chef Sistermans nog even een praatje maken bij alle tafels. Als intellectuelen onder elkaar kletsten wij wat over de mooie dingen in het leven, maar ook de minder mooie dingen, zoals de toestand van zijn boezemvriend Martin Bril. Leuke man, die Sistermans. Wij pakten de fiets weer en verplaatsten ons naar een eveneens wat onbekende habitat, de Boothill Saloon, om de avond af te toppen met wat glazen Jack Daniel’s – ook een geweldige vent.

Ambiance: 8
Bediening: 9
Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 7,5
Fietsenstalling: 4

Reacties (24)

 

 1. Oxysept says:

  Hmm, erop klikken levert een soort Web 0.9 op…

 2. Oxysept says:

  Help, er hangt een label onder deze recensie… Is dat Web 3.0?

 3. nolet says:

  kweenie, ik kon dat invullen…wist niet dat het zichtbaar was. Trekt jouw browser ui ’93 dat wel?

 4. Rwpo says:

  Waaaah, Times New Roman!

 5. Oxysept says:

  Zo… Heb het label weten te verwijderen! Betaalt die acht jaar studie bedrijfskundige informatica zich toch nog uit!

 6. rico says:

  als je het hekkie bij wilhelminapark doorloopt, staat er aan je linkerhand een prachtig, bijna niet te missen fietsenrek. bijna niet te missen.

 7. Tim says:

  Aha! Weer een goede reden om nog eens terug te gaan. Gewoon puur en alleen om het fietsenrek te testen. Kunnen ze niet zeggen dat we geen grondig onderzoek doen bij MHWH.

 8. Prima tent idd! Leuke recentie ook! En Sistermans is idd een aardige kerel.

 9. Nazi Goering says:

  Wie o wie spoedt zich naar de nieuwste aanwinst op de veilinghavenkade : The Harbour Club?!

 10. Ritmeester Zoeloe says:

  @ N.G. over de The Harbour Club. Soms hoop je dat een restaurant het wordt. Dan zie je de jachten al aanleggen en glazen rozé traag door oneindig Kanaleneiland gaan. Dan droom je over Kaapstad, Sydney en Singapore in je eigen Utrechtse stadje U. Als het daar lukt, waarom niet hier denk je dan.

  The H.C. moet nog van ver komen, maar hé, wie niet.
  Het is een ballentent met aandoenlijke dosis pretentie. Dus zeker een second opinion waard voor het MHWH team.

  En voor de zomer zeg ik: gooi om elf uur de stoelen aan de kant, zet de ventilator aan om die gore meur te verdrijven en maak er een pompende nachtclub van.

 11. Oxysept says:

  Iemand nog een sfeervolle jarendertigwoning nodig?

 12. Olaf says:

  loop je mijn mooie banner belachelijk te maken? he?

 13. Tim says:

  wow…net echt…die banner! Jij hebt zeker een cursus internet gehad!?

 14. Oxysept says:

  Ik mis een springende aap in de banner, waar je op moet schieten met bananen…

 15. Remment says:

  Levert die banner MHWH nog wat op? Ik heb gehoord dat de nieuwe eigenaren juist via deze banner op de open dag terecht zijn gekomen!

 16. Nazi Goering says:

  Huizen kopen? Uit eten!

 17. Nazi Goering says:

  Ja? Heeft oma nog een paasdonatie gedaan?
  Ken je lekker van gaan eten en daar dan een snedig stukje over schrijven, want het is een dooie zooi op de leukste site van Utrecht,bah…

 18. Oxysept says:

  Ik belandde vrijdag in De Kargadoor… Maar of ik daar nog een stukje over ga typen…

 19. Nazi Goering says:

  Kargadoor, id dat niet voor mannen en vrouwen met een baard en een trui?

 20. Case the Young says:

  Iedereen heeft recht op zijn mening, maar die pannekoekentent in het Wilhemlminaparkt is de West onder de restaurants. Tip: ga ook eens eten bij een restaurant als Apicius in Castricum. Daar zit je in de dezelfde categorie, maar krijg je niet al die afgezaagde meuk (goh, inktvisseninkt, gaaaap) tegen een te hoge prijs, maar gewoon écht goede cuisine.

  Mocht je ooit echt gaan, neem dan nooit een fles wijn, maar een wijnarrangement. Voor die 250 E red je daar 5 gangen + wijn.

  servus!

 21. Tim says:

  Goh, Castricum, gaap.

 22. Oxysept says:

  Waar zou dat liggen, Castricum?

 23. Anonymous says:

  veel geleerd

 24. Pietert says:

  Wilhelminapark blijft presteren, ondanks de steeds hooggespannen verwachtingen stelt het niet teleur. De dessert kaart mag je gerust mijden maar de voor en hoofdgerechten zijn ruim afdoende om de desserts te negeren.

  De obers kunnen nogal stijf en te correct overkomen (zelfs voor deze tent) maar dat gebeurt eigenlijk nooit op een storende manier. De chef die aan tafel een eind in de ruimte ouwehoert en filosofeert over de schapen van Prins Bernhard of Iraanse kaviaarsmokkelaars en de stand van de blauwvintonijn maken dat wel goed.

  Van wijnkaarten heb ik geen verstand maar advies is er genoeg. Geen zin in een Merlot ook al past ie perfect bij de gerechten, het knipmes aan tafel schoot direct naar het wijnrek om iets off the menu te vinden dat wel ging passen. Ik verwacht dat spijt te krijgen van een ellendig dure fles maar het scheelde 5 euro de fles en paste perfect.

  Vaak meegemaakt dat ‘het gerecht buiten de kaart om’ niet een andere omschrijving was voor ‘hey het is wildseizoen’ of ‘de poelier had een aanbieding dus dat kon ik niet laten liggen’. Soms is het een mooi stuk vlees dat zonde was om te versnijden naar 1 kalfsreepje en in een mooie combinatie klaargemaakt wordt (“vier persoons gerecht denk ik, zal het zo nog eens even bekijken en dan hoor je het van me”) en dan weer is het een watersnip of grouse, dieren waar ik het bestaan niet eens van kende maar de smaak je omver blaast. Echt raar doen ze niet snel, vrees dus niet dat er opeens krokodil buiten de kaart om staat.

  Aanrader in de zomer om er op het terras te eten, in de hoek heb je een prima uitzicht naar het park. Kom je met een groep die de tafel vult (vanaf 7) dan is er de ronde tafel binnen met een mooi uitzicht op het park.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.