Manneken Pis

Gepost op February 8, 2009 door

Nederlanders eten meer friet dan Belgen. Dat Belgen en frieten meer met elkaar worden geassocieerd dan Nederlanders komt waarschijnlijk omdat je alleen in België friet krijgt. Nagenoeg elk frietkot snijdt en bakt zelf de aardappelen. In Nederland gaat er voorgebakken friet van FarmFrites of Aviko in het vet. Dat is geen friet, dat is patat.

Er was in Utrecht jarenlang een uitzondering op deze verwerpelijke gewoonte, Broodje Ploff, maar nadat de zaak meerdere malen was uitgeroepen tot beste frietbakker van Utrecht liep de kwaliteit hard achteruit. Vooral de gewoonte onverkochte friet mee op te bakken was irritant. Soms bestond de helft van je frietzakje uit knisperend, maar oneetbaar gruis.

Inmiddels is Utrecht voorzien van Manneken Pis. De drie zaken in de Bakkerstraat, Steenweg en op het Vredenburg maken deel uit van een keten. Dat voorspelt niet veel goeds, maar ze bakken friet van topkwaliteit. Mooie goudgele pijlen, knapperig van buiten en zalvig zacht van binnen. Dit is echte friet. Zelf kan ik hem niet beter bakken, niet eens zo goed zelfs.

Helaas deugt de mayonaise niet. Er zit gewone standaard Nederlandse mayonaise bij (waarom die 50 cent moet kosten is me een raadsel, een hele pot kost een euro in de winkel), of Belgische mayonaise. Ik begrijp die niet, want die heeft maar 20 procent vet en volgens mij bestaat mayonaise uit tachtig procent vet (één eidooier met een halve liter olie en een beetje azijn of citroensap). Echte Belgische mayonaise is een beetje zuur. Goed, ik kan wel zeuren, maar nergens in Utrecht vind je lekkere mayonaise.

Manneken Pis is een aanwinst voor Utrecht. De tent heeft alleen één nadeel. Hij sluit veel te vroeg. Even echte friet scoren na een avondje stappen zit er niet in. En dat is jammer.

Smaak: 9
Prijs/kwaliteit: 8
Ambiance: nvt
Openingstijden: 2

Reacties (10)

 

 1. Boris says:

  En aan de Steenweg zit nummer 3.

 2. Olaf says:

  Volgens mij is het ook veel goedkoper voor zo’n tent om zelf z’n mayo te maken, en lekkerder. Win win situatie dus.

 3. Anonymous says:

  Manneken Pis op den Neude?
  Beetje zorgvuldiger research graag beste Jacques!

  Kar.

 4. Ik heb het aangepast, Steenweg en Vredenburg staan erbij, Neude heb ik laten sluiten.

 5. Bram Ladage says:

  Mijn frietjes zijn ook lekker trouwens, niet diepgevroren en ter palatse gesneden. Maar m’n mayonaise is evenmin lekker.

  Groet,

  Bram

 6. Nazi Goering says:

  Donnerwetter! Twee stukjes achtermekaar, nou moet ik nog lid worden ook!

 7. Hans D. says:

  Naar mijn mening kun je in Utrecht de beste echte friet krijgen bij Rotterdammer Bram Ladage, in de culinaire gang tussen station en HC.

 8. Rwpo says:

  Ladage is een oplichter (ik kom uit Rotterdam..). Een test van de Consumentenbond wees uit dat de patat van Ladage, in vergelijking met andere aanbieders, minder vet bevat. Vervolgens hangt Ladage een reclame-uiting op van 10 x 3 meter met de kreet: “Pata van Ladage is het gezondst!!!” (of iets van die strekking. Patat/friet is per definitie niet gezond.

 9. ad cleeren says:

  ondanks het feit dat manneken-pis de eerste prijs gewonnen heeft, heeft te maken met het feit dat het bedrijf een schrik bewind voert,en zelfs als ik die 10 jaar voor hen gewerkt heb, ik geen enkel belang meer heb om ook maar 1 minuut voor dit bedrijf te werken.
  gozi 2 cleaning company

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.