Blij

Gepost op January 17, 2009 door

Aan de Brugstraat 2, waar voorheen hardcore steengrillrestaurant De Papegaai zat (wie heeft daar ooit gegeten trouwens?), is een nieuwe eetgelegenheid gekomen: Blij. Binnen is het lekker ruim. De tafeltjes zijn niet megagroot, maar er is ruimte genoeg en er is ook lekker veel ruimte tussen alle tafels. Daarbij is de akoestiek prima. Het ziet er strak en hip uit en is overduidelijk door een vrouwenhand gedesigned, met veel roze en van die leuke studentikoze purschuimrandjes om borden aan de muur. Hoewel, leuk? Eigenlijk vind ik die purschuimrandjes helemaal niet leuk. Maar goed, al met al is het redelijk te doen, als je je roze bril maar afzet.

Verder is er een mooi houten terras aan het water, in de zomer is dat vast knallen als je met je speedboot door De Vecht richting Il Mulino vaart om de avond met een lekker ijsje af te toppen. Over ijs gesproken: het was een beetje koud deze avond, dus het terras hebben we maar overgeslagen. De rokers waren daar wel frequent te vinden, wat soms wel een beetje irritant was met die opengaande deur de hele tijd.

Het personeel van de avond bestaat uit twee heren en één dame. De heren zijn soms wat te haastig en afstandelijk, maar de dame maakt dat meer dan goed: ze is vriendelijk en behulpzaam. Je wordt in Blij snel en goed geholpen, en niet genegeerd, zoals in veel Utrechtse gelegenheden helaas nog weleens het geval is.

Nu over naar het eten. De menukaart bestaat uit amuses/bites, een gedeelte van het spit, hoofdgerechten die ook als voorgerecht besteld kunnen worden (handig!) en nagerechten. De amuses/bites zien er spannend uit, de voor-/hoofdgerechten wat meer klassiek Frans. Het spitgedeelte is fusionachtig, met bijvoorbeeld Thaise kip. We zijn met zijn tweeën en bestellen eerst maar eens drie amuses: vegetarische sushi, yakitori en manchegospiesjes. De amuses worden netjes geserveerd, lekker op tijd en de borden zien er mooi opgemaakt uit. Alles smaakt ook erg goed.

Vervolgens kiezen we vier voorgerechten die we met elkaar delen. Een ragout van bospaddenstoelen met bladerdeeg en kaastuiles, suikerbroodtoastjes met geitenkaascrème, hertenbiefstuk met zuurkool-kastanjepuree en een kabeljauwmootje in beurre blanc. De borden zijn allemaal mooi opgemaakt, de porties hangen ergens tussen voor- en hoofdgerecht in, dus zijn qua hoeveelheid meer dan genoeg. De hertenbiefstuk smaakt prima en is goed sappig, en vooral de kastanjepuree erbij is lekker. De ragout is net niet genoeg op smaak helaas, maar de gebakken kaaswafeltjes erbij zijn wel smullen. De suikerbroodtoastjes met geitenkaascrème zijn ook smakelijk, maar wel pas nadat we ze even op temperatuur hebben laten komen (ze waren iets te koud geserveerd). En om in herhaling te vallen: de kabeljauwmoot is ook prima, in een lekker sausje met knapperige groenten.

De prijzen van de amuses zijn vrijwel allemaal 2,50 euro, de voorgerechten tussen de 7 en 8 euro en de hoofdgerechten kosten tussen 12 en 16 euro. De prijs-kwaliteitverhouding vinden we buitengewoon goed, in ieder geval voor de voorgerechtvarianten. Ik vermoed dat als je de hoofdgerechtversie kiest, de hoeveelheden niet heel veel meer zijn, want anders zou je wel erg veel eten op je bord krijgen.

Uiteindelijk bestellen we als toetje nog koffie en een groot stuk Zwitserse citroentaart (alweer prima te doen) en krijgen een rekening van 65,50 euro. Daar zitten een aantal glazen bier en wijn bij. Kortom: een prima prijs voor het gebodene. Hier worden we wel blij van, ahum!

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 9
Bediening: 8
Ambiance: 7

Reacties (18)

 

 1. Remment says:

  Ik woonde in mijn studententijd in De Addelaarstraat … niet ver de Papagaai vandaan. En dus hebben we daar een keer gegeten!

 2. Oase says:

  Ja, de pagagaai wie kent het niet (nooit gegeten). Volgens mij heeft er ook nog een vestiging op de hoek van de Jan van Scorel en Prins Hendriklaan gezeten, waar nu Vroom zit. Anyway, bedankt voor deze eettip en leuk dat jullie weer schrijven!

 3. Even iets heel anders. Kan Nazi Goering ook lid worden? Ik ben benieuwd hoe hij eruit ziet.

 4. Oxysept says:

  Als een nazi, neem ik aan.

 5. Nazi Goering says:

  U kunt uw Nazi Goering elke maandag live meemaken te Mick O’Connells, alwaar hij de quizmaster uithangt van 9 tot 11.
  Voorts ben ik erg verheugd weer beweging te zien op de leukste site van Utrecht.
  Als er deze maand nog een stukje wordt geplaatst, word ik subiet lid!

 6. Oxysept says:

  U bent toch niet die Ierse kabouter met die lijzige stem, Nazi? (Heb drie jaar geleden ook een seizoen gepubquizd in Mick O’Connells) Die spreekt volgens mij geen woord Nederlands, laat staan schrijft.

 7. Oxysept says:

  Overigens is de leukste site van Utrecht natuurlijk Maarwatishet.com. En laat daar nu ook al beweging in zitten, de laatste vier dagen!

 8. Nazi Goering says:

  Neen, onze Ierse quiz kabouter heeft de tijdelijke pub voor de eeuwige ingeruild! Welk team heeft U destijds verrijkt met Uw kennis?

 9. sladjana says:

  Oh! Oh! Ik schoof een keer aan in Blij waar twee blije vriendinnen van mij zaten. Een gezellige muis rende heen en weer langs de muur. Ik vroeg aan de serveerster of de nooduitgang even open mocht want de muis wilde naar buiten. “Oh! Ja, natuurlijk”, zei ze. Ze begon te duwen en te trekken aan de nooduitgangdeur maar die ging niet open. Ook niet toen een tweede serveerster haar kwam helpen. Het was druk die avond en het geroezemoes verdween stilletjes toen bleek dat de nooduitgangdeur niet open ging. Na een kwartier gaven ze het op en zeiden dat we ook konden vluchten via de hoofdingang. Maar ja, daar had de muis niets aan want die durfde niet langs al die roodaangelopen eters…

 10. Oxysept says:

  Team De Schutters, heette het geloof ik. Of misschien zelfs De Schuttersch, want de Ierse kabouter kon de ‘sch’ niet uitspreken, dus dat was dolle pret bij het voorlezen van de tussenstanden en eindstand.

  Volgens mij heb ik er zelfs nog een stukje over geschreven voor deze site. FF zoeken… Ja! Klik op mijn naam voor het stukje.

  Is alweer vijf jaar geleden zie ik. De tijd vliegt, wie schiet haar neer?

 11. Remment says:

  Ben vanaf 21 februari weer in Nederland te bewonderen. Dus ga ik weer mijn uiterste best doen stukkies aan te leveren voor MHWH!

 12. Remment says:

  Oeh ah! Hebben jullie die gruizigmakende foto van Chantal al gezien? De roodharige vamp!

  Misschien wil ze als verandering van spijs eens een keertje met mij uit eten? Ik heb als werkeloze net zo veel geld als een gemiddelde Utregse schrijvert!

 13. Oxysept says:

  Ben je precies op tijd voor de lp-presentatie van Bobby Kingsize in dB’s op 22 februari!

 14. Remment says:

  En voor het meedraaien met DJ O’Love van soul, funk en disco kneiters in cafe De Stad op 21 februari!

 15. Oxysept says:

  Enniewee… Bij die gerechten moet je los rijst/aardappel/friet en groente/salade bestellen, wil je nog een beetje een volledige maaltijd binnenkrijgen. Dan wordt die 16 uiro voor een hoofdgang alweer 22 euro en valt het met de prijs-kwaliteitverhouding ook wat minder juichend uit.

 16. Olaf says:

  daarom kan je denk ik ook beter het voorgerecht-formaat kiezen, volgens mij scheelt het niet zo veel qua hoeveelheid en het is de helft van de prijs

 17. Bert says:

  I bow down humbly in the presence of such grtenaess.

 18. Oxysept says:

  En terecht!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.