België (second opinion)

Gepost op October 14, 2008 door

België! Land van Dutroux en Pandy, Lernout en Hauspie, Eddy en Wally! En van veel verschillende bieren! Die je zo ongeveer allemaal kunt drinken in Kafé België aan de Oudegracht 196! Meestal neem ik er trouwens gewoon een Jupiler van de tap, of zoals nu in de herfst een Hertog Jan bockbier van de tap, want veel verschillende bieren drinken is erg jaren tachtig. Over herfst gesproken: heeft u ook al de hele week zo’n zin om uw eigen te verhangen? Ik wel. Maar hoe depressief je ook bent: na een hele dag huilen op de bank met de gordijnen dicht krijg je toch lichte trek, wat de medische handboeken ook mogen beweren.

Om die lichte trek te stillen toog ik de laatste maanden weer geregeld naar België. Ik weet het, er zijn daar soms bijna evenveel vervelende dronkenlappen als bieren op de tap (20), maar het eten is er bijzonder lekker en de prijs-kwaliteitverhouding onovertroffen. Volgens mijn eigen kwalitatieve marktonderzoek neemt het percentage vervelende dronkenlappen de laatste jaren echter gestaag af in België, net als het aantal honden (kinderen en honden horen niet in het café). Ook het personeel lijkt professioneler geworden: men staat niet meer zoals vroeger continu met elkaar te ginnegappen om zelfgemaakte grappen.

Maar goed, terug naar het eten. De laatste paar keer at ik in België onder meer een gekruide gehakttaart, een entrecote in pestosaus en een kip in soort van Thaise curry. Daarbij serveerde België zoals altijd goede, eh, Vlaamse frieten en een salade die zo vers is dat de groene bladeren op je bord nog even door lijken te groeien. Lekker veel zout zit er trouwens op de frieten daar – handig, dat brengt mijn zoutgehalte weer op een medisch verantwoord peil na al die geplengde tranen. Waar België ook in uitblinkt, zijn de vegetarische gerechten. Die zijn zo origineel en overdadig dat je er zelfs een keurslager mee kunt verwennen, hoewel hij waarschijnlijk liever wat oral pleasure heeft. Leer mij die keurslagers kennen. Seksalmanakken!*

Maar goed, terug naar het eten. Je moet wel een beetje op tijd komen voor een keuze uit de vier of vijf daghappen (waarvan twee vegetarisch), want ondanks de kredietcrisis zit het er iedere avond ramvol. Over keuzes maken gesproken: als je een exotisch tapbiertje wilt nemen, maar het moeilijk vindt om je keuze te bepalen, mag je van het personeel eerst een klein glaasje voorproeven. Over kredietcrisis gesproken: merkt u er iets van? Ik niet. Van die 9 tot 11 euro die je in België voor een daghap betaalt, lig ik niet wakker. Geld zat, en die pinautomaat blijft maar spugen als ondergetekende na een nachtje draaien in café Averechts. Zoals het vrouwtje altijd zegt bij nieuwsberichten op het Journaal over stijgende benzineprijzen: “Daar heb ik geen last van, ik tank toch altijd voor een tientje.”

Smaak: 9
Prijs/kwaliteit: 9,5
Bediening: 7
Ambiance: 7

*Welke Belgische komiek is de uitvinder van dit woord? Uw antwoord graag in het reactiepaneel! (Dutroux-nog-aan-toe wat makkelijk, hoeveel Belgische komieken zijn er nu helemaal? Leopold III is niet goed!)

Reacties (13)

 

 1. Tim says:

  ik weet het ik weet het. Urbanus? Ja?!? Wat win ik?!!

 2. Tim says:

  Of was het die ene andere komiek. God, hoe heet ie nou…die met die hond. Ja! Gert!

 3. Tim says:

  Trouwens, vergeet K3 niet. En Kabouter Plop en Het Goeie Doel. En natuurlijk Suske en Wiske en Manneken Pis. Kwam Jorg Haider niet uit België?

 4. Oxysept says:

  Voor jou geen espresso meer!

 5. Oxysept says:

  Urbanus is trouwens goed. Je wint een kopje espresso uit mijn Krups!

 6. Rwpo says:

  Amai, te laat! België kent toch maar 2 komieken. Die andere is nu premier.

 7. Tim says:

  Jeumig! Volgens mij staat ie ook in de Lonely Planet van Nederland bij de afdeling Utrecht. Samen met ‘t Hart en ‘t Ledig Erf.

 8. Pieter says:

  Stanislav Sympatico, dat is de enige echte Belgische komiek. Eten in Belgie vond ik laatst minder spannend dan de keurslagerverhalen hierboven. De indruk dat per bord anderhalf Silvo kruidenrek geofferd was om de belabberde kwaliteit en oorsprong (eend van de vogeltjesmarkt?!?) te verbloemen.

 9. Oxysept says:

  At er gisteren een fijne hartige taart met dode kip en diverse andere ingredienten. Ook de patatten waren weer bijzonder aangenaam. Jawel!

 10. Oxysept says:

  Ook de wildpeper (hert was het, ik bedoel het was hert) met ontbijtkoek en trappist en laurierbladeren waarvan ik er per ongeluk 1 in mijn mond kreeg was gisteravond weer van een buitensporig hoog niveau!

 11. Oxysept says:

  Eigenlijk heb ik best een overzichtelijk leven…

 12. Oxysept says:

  Helaas is het de laatste tijd droevig gesteld met het eten in Belgie… Het lijkt wel alsof ze voornamelijk de toeristen tevreden willen stellen die op de bierkaart afkomen – ik trof zelfs een cheeseburger aan op het menu.

  Vorige week kregen mijn disgenoot en ik het eten op schoteltjes geserveerd ipv normale borden. We zijn allebei geen veeleters, maar dit ging toch wat te fur. Van de salade bij mijn hoofdgerecht werd ik erg verdrietig.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.