Hotel Mitland (bowlen)

Gepost op August 5, 2008 door

Sinds het verschijnen van de film The Big Lebowski (1998), waarin de flegmatieke hoofdpersoon ‘The Dude’ zich al bowlend en White Russians drinkend door het leven slaat, is bowlen weer helemaal bon ton. Zelf ‘mag ik ook graag een bowlingballetje laten rollen’, vooral omdat je bij deze sport al tijdens de daadwerkelijke activiteit kunt bierdrinken, in plaats van alleen erna. Tot voor kort deed ik dat bij Bison Bowling aan de Mariaplaats, maar vorige week vond ik mijzelf ineens terug op de banen van Hotel Mitland aan de Ariënslaan 1 (vlak bij de Berekuil).

We werden welkom geheten door een barman met een interessant spraakgebrek: de eerste helft van zijn zinnen waren prima te verstaan, daarna daalde het volume van zijn stem zodanig dat hij niet meer te volgen was. Gelukkig was zijn gebarentaal prima in orde, dus even later zaten we met die maffe schoenen aan bij onze baan. Daar bleek meteen het eerste verschil tussen Bison en Mitland: de bediening van het scorescherm. Heb je bij Bison een heel toetsenbord tot je beschikking, bij Mitland moet je moeizaam manoeuvreren met een Arcade joystick, alsof je Mopiranger zit te spelen op je MSX. Maar goed, uiteindelijk kreeg ik de vier namen van ons gezelschap op het scherm en kon het spel aanvangen.

Dat was ik nog vergeten te vertellen: ik kan eigenlijk helemaal niet bowlen! Dit werd maar weer eens pijnlijk duidelijk door de vaardigheden van het groepje opgeschoten jongens naast ons. Ze waren nog geen 18 jaar oud en wogen allemaal ongeveer 49 kilo, schatte ik, maar gooiden tien keer zo hard (en vier keer zo zuiver) als ik. Hoe hard, dat weet ik niet, want (verschil nummer twee) bij Mitland wordt de snelheid van je bal niet op het scherm getoond.

Ruwweg op de helft van ons avontuur veranderde het bowlen ineens in discobowlen (het was vrijdagavond), een service die Bison ook levert. Dat betekent: opgepompt geluid, knipperende, veelkleurige lichten en videoclips van The Pussycat Dolls en Rihanna op schermen aan het eind van de banen. Best aardig, al die ritmisch wippende borstjes, maar het bracht mij tot een overpeinzing die de directe aanleiding is voor deze recensie: nu er dankzij The Dude steeds meer intellectuelen op de bowlingbaan te vinden zijn, kan die hele bowling experience (kegelbeleving) toch wel wat verfijnder worden vormgegeven?

Ik geef maar vast wat extragratis tips aan de heren Mitland en Bison senior. In plaats van videoclips: herhalingen van Reiziger in muziek. In plaats van effen gekleurde bowlingballen: beroemde dichtregels op de ballen gedrukt. In plaats van die stoffen zitjes waar een hele generatie Utrechters bier, as, spuug en lauwe but in heeft gestort: Chesterfields. En natuurlijk af en toe een ingehuurde student die verkleed als Marcel Proust over alle banen rent, op zoek naar een verloren bowlingbal. Ik noem maar iets.

Na twee uur pret was het voorbij en rekenden we bij de onverstaanbare barman 51 euro voor twee uur bowlen af, plus nog wat euro’s voor de genuttigde drankjes. Wat het vloeibare gedeelte betreft: ik had Dommelsch bier gedronken, maar later zag ik dat er ook Leffe en Hertog Jan te verkrijgen is, zowel op fles als van de tap volgens de kaart.

Conluderend: echt grote verschillen tussen Bison en Mitland zijn er niet (Bison is wel wat duurder), dus waar je bowlt maakt eigenlijk niet uit, zolang je maar bowlt! (Toen we weggingen legde de barman ons uit hoe de regels voor het betalen van het parkeren waren, dus het duurde nog tot diep in de zaterdagmiddag voor we het terrein hadden verlaten.)

Reacties (30)

 

 1. oxysept says:

  Als ik mijn dvd van The Big Lebowski weer in huis heb, zal ik jullie vertellen over de hilarische fout in de NL-achterflaptekst. Spannond!

 2. Erik says:

  Van bowlen krijg ik altijd honger. Heb je de bitterballen niet geprobeerd?

 3. Oxysept says:

  Nee, daar raak je bijna niks mee, is mijn ervaring…

 4. Kar van Cévitam says:

  Daarna nog gezellig wezen gourmetten/steengrillen of wokken?

  Kar.

 5. Oxysept says:

  Nee, een beetje zappen op de bank…

 6. oxysept says:

  Over steengrillen gesproken: restaurant De Papegaai is niet meer! Het heet nu restaurant Blij, maar ze zijn nog niet open, geloof ik.

 7. Kar van Cévitam says:

  Oud nieuws Oxy, maar Kar is daar helemaal niet blij mee om maar eens een Gaaikemaatje te gebruiken.
  Was toch wel een instituut voor een bepaalde laag in den Utrechtsche samenleving. Zeg maar het soort mensen wat ook de piekenkermis en de Nachtegaal/Reigerstraat braderie bezoekt.

  Kar.

 8. oxysept says:

  Ja, ik wilde er zelf ook altijd nog eens heen, woon er nota bene vlakbij. Nu zie je maar weer waar lamlendigheid toe leidt… Nooit zal ik nog De Papegaai bezoeken… Nooit! NOOI! AAAAARRGGGGGGH!

  *reutel*

 9. Tim says:

  Heb je je DVD nu al terug?!

 10. oxysept says:

  Nee… Vanavond, denk ik!

 11. Kar van Cévitam says:

  Een goed alternatief voor “De Papegaai” is al jarenlang restaurant “De Heuvelrug” van oud bokser Gert de Bruijn in Leersum.
  Door de ligging zal deze wereld tent helaas nooit een recensie krijgen op deze site.
  Laat je inspireren door de website:

  http://barbecue-leersum.nl/

  Kar.

 12. Olaf says:

  Menu “de Heuvelrug”
  Onbeperkt: kippen of tomatensoep
  Onbeperkt: barbecue
  Onbeperkt: ijs

  Ik zie u al denken: “Wat mag dat wel niet kosten?”
  Menu “de Heuvelrug” €22,50

  GENIAAL!

 13. oxysept says:

  Overigens heb ik The Big Lebowski gisteren niet kunnen vinden. Ik ben een groep sherpa’s aan het verzamelen om af te dalen in de rieten dvd-mand voor een laatste poging.

 14. oxysept says:

  Dat doet me denken aan restaurant ergens bij Hoogeveen waar het vlees onbeperkt was. Mijn broer bestelde iets met schnitzel, en kreeg meteen zeven schitzels op zijn bord. Als-ie meer wilde, moest-ie maar een seintje geven.

 15. oxysept says:

  Ook bij De Heuvelrug:

  Heeft u liever vegetarisch eten, dat kan, Geef dit wel even door bij het reserveren.

  Wat zou je dan krijgen? Onbeperkt gebakken eieren?

 16. oxysept says:

  De sherpa’s hebben de dvd teruggevonden. Even een foto maken met mijn PowerShot A10…

 17. Oxysept says:

  De achterkant van de dvd.

  Verzeilt moet met een d en onthoudt met dt is erg 1900.
  Maar dan: Witte Russen! AAAAAAARGGGGGGGHHHHHHHHH!

 18. Boris says:

  Kan ik ook veganistisch eten bij de Heuvelrug? Onbeperkt papiersnippers.

 19. Tim says:

  Witte Russen!! Ahahaha!
  Deze vertaler zou de tekst voor Cocktail (met Tom Cruise) moeten maken! Wordt vast hilarisch!

 20. oxysept says:

  Ja… Staat er heel groot op de dvd: Hanenstaart.

 21. oxysept says:

  “Tom Cruise maakt de beste schroevendraaiers van de stad!”

 22. Oxysept says:

  Hmm, restaurant Blij gaat vanavond pas open, maar er heeft nu al iemand gegeten!

  http://www.iens.nl/english/restaurantsIn/Utrecht/restaurant.htms?r=25190

 23. Olaf says:

  iedereen weet toch dat de reacties bij Iens alleen maar door vrienden, familie en eigenaars geschreven worden?

 24. Dapper dikkerdje says:

  Wanneer is de zomer-stop weer voorbij, ik wacht op nieuwe recensies ! Overigens, beperk je niet tot Utrecht en ommestreken, by all means 😉

 25. Dapper dikkerdje says:

  BTW, dat Heuvelrugresto lijkt toch akelig veel op de talloze Gonzales-restaurants ? Ook zo iets geweldig overigens..

 26. Oxysept says:

  Bel 0900-GEZELLIG!

  http://www.gonzales.nl/nl/home_nederland_nl_/gezellig_bbq_en/

  Culinair bbq-en, dat lijkt me wel wat…

 27. Nazi Goering says:

  Is iedereen afgeslacht door de teppan yaki chef van het nieuwe veilinghavenjuweeltje Hasekura ?
  Ik vond hem al zo nors kijken!
  Ik kijk uit naar wat leven in de brouwerij!

 28. Beste Oxysept,

  Wat fijn, dat je een vergelijkend onzerzoek hebt gedaan tussen de twee bowlinghuizen in Utrecht! Om je te bedanken voor deze uitgebreide analyse hebben we bij je volgende bezoek een kleine verrassing voor je in petto. Laat vooraf dan even weten dat je langskomt (mariaplaats@bisonbowling.nl) ovv recensie.

  Als je volgende keer dan toch weer bij ons langskomt, zullen we ook speciaal voor jou wat sfeervolle en rustige muziek draaien. (mits je natuulijk niet op onze vaste Magic bowlingtijden (disco) komt=> donderdag en zondag na 21:00 uur; vrijdag en zaterdag na 23:00 uur)

  met vriendelijke bowlinggroet,

  De Bisoncrew

  • Oxysept says:

   Ja, dank u! Helaas houd ik niet van verrassingen, zelfs niet van kleine… Maar nog steeds wel van bowlen, dus misschien kom ik binnenkort weer eens langs. Leuk idee voor ons 11-jarig bestaan ook, o wacht, dat is alweer geweest. Leuk idee voor ons 12,5-jarig bestaan ook!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.