Weerdzicht

Gepost op April 13, 2008 door

Weerdzicht (Oude Gracht 1) is een café waar ik nooit naar binnen durfde te gaan. Het is een van de weinige cafés in Utrecht waar carnaval wordt gevierd. Wie eenmaal carnaval in Utrecht heeft aanschouwd, snapt mijn angst.

Gisteravond zou ik naar de film gaan met mijn liefje en zij zou een goedkoop tentje uitzoeken om te gaan eten. Mijn liefste houdt van de simpele dingen in het leven en heeft dan ook geen enkele terughoudendheid in het bezoeken van volkse kroegen en tenten. Zodoende belandde ik gisteravond in Weerdzicht. Mijn verwachtingen vooraf? Hazes, Roelvink en Froger, kleedjes op tafels, platte Utregse praat, Wilders-stylee-aanhangers aan de bar.

Hoe het echt was…

Bij binnenkomst werden we verwelkomd door Mrs. Robinson van Simon & Garfunkel. Ik betrok een klein tafeltje aan het raam onder een grote lamp. De ambiance viel me honderd procent mee ten opzichte van mijn verwachtingen: de kroeg ziet er netjes en schoon uit en is veel kleiner dan ik vooraf had bedacht. Er hangt vitrage voor het raam en dikke rode gordijnen. In de vensterbanken staan huiselijke planten. Op dit tijdstip zaten er wat groepjes rustig te kletsen aan de bar en aan diverse tafeltjes. Tussen de evergreens door (denk aan Beatles, Creedence en Stones) klonken toch de onvermijdelijke Hollandse hits.

Mijn liefje bestelde twee bier aan de bar en vroeg of we er ook konden eten. Dat kon gelukkig. De kaart is simpel, erg simpel. Er zijn vier hoofdgerechten in diverse varianten. Je kunt kiezen uit een biefstukje, een half haantje, saté en een karbonade. Deze kunnen gecombineerd worden met brood en friet en eventueel met extra champignons. In alle gevallen krijg je er sla en garni bij. Naast dit avondeten kun je er ook wat lunchachtige zaken bestellen zoals soep, ballen gehakt, kroketten op brood en uitsmijters.

Vlak bij ons zat een groepje Marokkaanse wat oudere mannen voluit te drinken, kletsen en te discussiëren. Blijkbaar dacht Hakim (onterecht overigens) dat ik hen aankeek om hun luidruchtigheid. Hij bood ons een biertje aan om het goed te maken. De barman kwam ons netjes vragen of we dat wel wilden. Natuurlijk, lang leve de integratie!

Ons biefstukje met brood en champignons was simpel maar goed. De biefstuk was mals en rood maar de verse champignons waren aan de vettige kant. Veel meer kan ik er niet van maken. Het is namelijk simpel maar eerlijk voedsel wat men in Weerdzicht serveert.

Weerdzicht is kortom een old-skool Hollandse kroeg waar je kunt drinken, kletsen, eten, biljarten en darten. Wat verder nog het vermelden waard is, is dat je bij Weerdzicht kano’s kunt huren waarmee je door de grachten kunt peddelen!

Smaak: 6
Prijs/kwaliteit: 7,5
Bediening: 7
Ambiance: 6
Ambiance volgens mijn liefje: 7,5

Reacties (18)

 

 1. peter staart says:

  Sla en garni? Garni is Frans voor gegarneerd – het het versieren van een gerecht… 😉

 2. Remment says:

  Niet op de menu kaart van Weerdzicht 🙂

 3. Oxysept says:

  Vroeger heette ze gewoon nog D., nu is het ineens liefje voor en schatje na. Moet ik je vrijgezellendag alvast gaan regelen bij Bison Bowling?

 4. Oxysept says:

  Zijn die kano’s niet bedoeld voor bij de koffie?

 5. Oxysept says:

  Wat kost zo’n menu met garni eigenlijk bij Weerdzicht?

 6. Remment says:

  De kosten van een menu’s met garni varieren van 6,50 tot 9,50 uit me hoofd!

  De max is natuurlijk een biefstukje met frietjes, champignons en garni!

 7. Oxysept says:

  En heb je nog gezocht naar de bunker die onder Weerdzicht schijnt te zitten? Misschien kunnen MHWH-lezers die WO II nog hebben meegemaakt (maakt niet uit aan welke kant) hierover wat anekdotes vertellen?

 8. Oxysept says:

  O nee, ik heb een abonnement op Google in mijn computer! Daar is-ie al!

 9. Rwpo says:

  Wat kost zo’n abonnenment op Google op je computer eigenlijk?

 10. Oxysept says:

  Ik betaal 29,95 per maand, maar ik geloof dat het goedkoper kan! Hoewel je dan soms weer niet 24u/dag toegang hebt…

 11. Oxysept says:

  Net als telebankieren bij de Postbank vroeger, dat mocht ook alleen van 9 tot 17 uur…

 12. Anonymous says:

  Het biefstukje-brood is het meest ondergewaarde gerecht in de internationale Horeca….

  Je wilt niet weten hoeveel “chefkoks” met pretenties zelfs dit eenvoudige doch smakelijke gerecht nog weten te vergallen.

  Kar.

 13. Remment says:

  Biefstukjes zijn inderdaad heel makkelijk te verneuken! Sterker nog … vaak worden ze in horeca-land ook echt verneukt. Het valt me zwaar tegen hoe vaak een simpel biefstukje taai is!

 14. Oxysept says:

  En wat dacht je van andijviestamppot! Vorige week maakte ik nog een perfecte. Ik had Zero er eigenlijk ook € 9,50 voor moeten vragen, nu ik er eens goed over nadenk!

 15. Anonymous says:

  weet je wat ook heel erg lekker is bij café weerdzicht.
  saté met brood of frites.
  echt een aanrader.
  en vraag eens naar de leuke actieviteiten deze zaak allemaal heeft.
  bijv.1ste pinksterdag een roei regatta.
  en nog veel meer.
  en als je dingen wil weten over de historie van het café vraag het eens aan trudy die blonde dame achter de bar.

 16. Tim says:

  De laatste roei regatta die ik daar at was wel wat taai.

 17. Oxysept says:

  Maar heette die Marokkaan echt Hakim, of is dat een gemakzuchtige cultureel-sociologische aanname van jou?

 18. Remment says:

  Het biertje werd via de barman aangeboden, die zei dat het van Hakim kwam.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.