Carte Blanche

Gepost op October 30, 2007 door

Is het u ook opgevallen dat de restaurants die de laatste tijd door uw geliefde recensenten worden bezocht allemaal op loopafstand van café De Stad liggen? We worden niet alleen ouder en uitgezakter, maar ook lamlendiger, en na een vrijdagmiddagborrel hebben we geen zin meer om de halve stad door te fietsen op zoek naar een fatsoenlijke maaltijd. Meestal wordt het Sweeties of Paradijs, hoewel die laatste toch nog een flinke wandeling vereist, maar ja, de eigenaar ervan is helemaal van China naar Utrecht komen lopen, dus waar hebben we het over.

Zo belandden we vorige week in restaurant Carte Blanche, gevestigd aan de Biltstraat 23, ongeveer driehonderd meter lopen van café De Stad. Voorheen zaten hier twee vrij snel achter elkaar mislukte tapastenten, Mañana en Dos Locos, dus er rust blijkbaar geen zegen op deze locatie. Ik meen mij te herinneren dat één van die twee restaurants zelfs zand op de vloer had liggen? Of misschien moet ik gewoon wat minder drinken, dat kan natuurlijk ook.

Carte Blanche is een tent met een gezonde pretentie, die zich zeg maar in de categorie van De Garde wil scharen, zo kreeg ik de indruk. De keuken is Frans-Belgisch, Japans en Italiaans. Ik weet niet of u wel eens een vergadering van de Verenigde nazi’s, pardon, Naties heeft bijgewoond, maar ik hoorde de vier ruiters van de Apocalyps al aankomen toen ik de menukaart doorploegde. Of wat ik eigenlijk bedoel: als je iedereen wilt plezieren, plezier je uiteindelijk niemand.

Op de menukaart staat ook dat je een Carte Blanche pallet voor twee personen kunt bestellen. Zo veel honger hadden we nu ook weer niet, dat we een heftruck wilden laten aanrukken. We hielden het op alleen een hoofdgerecht. Voor mij werd dat de ‘lamsrack koteletjes’. Het is maar goed dat ik slechts een lichte trek had, want het duurde ongeveer veertig minuten voor ons eten op tafel kwam. Aan de bediening lag het niet, die liep continu met spiedende ogen door de zaak, en zo zie ik dat graag. Behalve de bediening liep er ook een gezellige kat rond. Restaurants en cafés met katten hebben bij mij een cypers streepje voor, dus bij dezen verhoog ik het cijfer voor ambiance met een punt.

Het cijfer voor prijs-kwaliteitverhouding verlaag ik bij dezen met een punt, want ik vroeg mij af wat ik mij altijd in dit soort tenten afvraag: wat zit ik hier nu eigenlijk te eten voor die ef 40,70 (18,50 euro) die ik hier voor ga neertellen? Een paar botten met overigens bijzonder smakelijk, precies goed gegaard lamsvlees op een bergje van vier krielaardappeltjes, drie sperziebonen, twee stukjes wortel en een plasje van iets wat ik maar omschrijf als jus – dat zat ik daar nu eigenlijk te eten.

Zero en B. besloten ter afsluiting een kaasplankje met drie soorten port te nemen. Voor ef 32,45 (14,75 euro) per persoon verschenen er twee kaasplankjes op tafel waar de Zweden een mooi woord voor hebben: gênant. Camembert, gorgonzola, port salut en de vierde ben ik vergeten. Minstens drie van die vier kazen zijn te koop in elke Albert Heijn. In 1970 was dit kaasplankje misschien exotisch, maar nu niet meer. What’s next, vleesfondue voor acht personen op de kaart met begeleidend optreden van Pussycat en een sleutelfeest na afloop?

Op de menukaart staat ook dat je je door de kok kunt laten verassen. Zo slecht was het nu ook weer niet, dat we ons ter plekke in brand wilden laten steken (we zaten toch al in het rokersgedeelte, dus het had op zich wel gekund), maar toen de barman van café De Stad mij tien minuten later vroeg waar we hadden gegeten, moest ik hem de naam van het restaurant schuldig blijven, zo weinig indruk had het gemaakt. Of misschien moet ik gewoon wat minder drinken, dat kan natuurlijk ook.

Smaak: 7
Bediening: 7
Prijs/kwaliteit: 5
Ambiance: 7

Reacties (17)

 

 1. Damn Oxy, nu moet ik weer (we wisselen elkaar al de hele tijd af) en ik sta net op het punt naar Portugal af te reizen om aan mijn teint te werken. Met een beetje geluk komt de Utrechtse Schrijver me achterna gevlogen, dan kunnen we in het koelwater van de nabijgelegen elektriciteitscentrale door de golven rollebollen (Ja, het is november en dat koelwater is dertig graden, ik ben ook geen achttien meer).

 2. Oxysept says:

  Het schijnt dat de Utrechtse schrijver druk bezig is met zijn tweede roman, dus ik weet niet of hij tijd heeft om te rollebollen in koelwater… Eerst het werk, dan het meisje!

 3. Ach, hij is al tien jaar bezig met zijn tweede roman, zo’n vaart zal het wel niet lopen.

 4. Peter Staart says:

  Ik denk trouwens dat je wat minder moet drinken – je zat wel heel ammeluinig uit je ogen te kijken daar aan dat tafeltje helemaal achterin Cafe de Stad.

  Of wellicht was het eten niet goed gevallen…

 5. Oxysept says:

  Jij zag er trouwens bijzonder scherp uit… Het vooruitzicht van wonen op het zuivere platteland doet je nu al goed!

 6. Rwpo says:

  Wordt het niet eens tijd dat je kunt eten in Café de Stad? Hoef je de deur niet meer uit!

 7. Oxysept says:

  Dat roep ik ook al acht jaar… Daghappen moeten er komen en een glimmende gouden paal op de bar!

 8. Oxysept says:

  Alleen die paal is ook goed!

 9. Rwpo says:

  Oxy, misschien moet je eens wat minder drinken. Het ging toch om eten? Die paal … ach nee, laten we die weg niet inslaan.

 10. Anonymous says:

  Mmmh, als ik de recensie van dit vetpaleis zo eens op me in laat werken, dan kom ik tot de conclusie dat Oxy die avond beter aan de bar van De Stad had kunnen blijven hangen en de knaag in zijn maag beter had opgelost met een 3 dubbele portie rempengballetjes.
  Was ws ook nog goeiekoper geweest…

  Kar.

 11. Oxysept says:

  Misschien wel, ware het niet dat de rempengballetjes al een jaar of twee van het menu van De Stad zijn verdwenen!

 12. Anonymous says:

  Wát???????
  Is er dan helemaal niets meer heilig tegenwoordig?….

  Kar.

 13. Remment says:

  Kar. moet heel snel weer eens een biertje komen drinken in De Stad!

  Tegenwoordig gaan we onze knorrende magen te lijf met Tosti’s De Stad, geïntroduceerd door topper Gerben!

 14. Rwpo says:

  Graag een recensie van De Stad en haar culinaire uitwassen dan!!

 15. Anonymous says:

  Ehm.. heeft de armoe toegeslagen of is de inspiratie weg ? Komen er nog ‘nieuwe’ recensies ?

 16. Oxysept says:

  Vast wel… 2 December is Chantal weer terug!

 17. Het duurt wel effe voor ik iets te vertellen heb. Ben nogal verwend met espresso voor 50 cent (altijd een 10!) en driegangen menu’s voor 7 euro (zesjes, maar prijs/kwaliteit dus een 9) hier in Portugal. Ik wil wel C’est ça reserveren, daar ga ik deze maand eten met de Utrechtse schrijver.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.