Rosita

Gepost op September 29, 2007 door

Als moderne huisvrouw met kinderen bestaat mijn kookkunst uit een mengeling van culinaire uitsloverij met moeilijke vindbare ingrediënten die vers en biologisch zijn (als ik gasten heb); het volgen van de aanwijzingen op een pakje Knorr Wereldgerechten, aangevuld met een uitgebreide salade met veel Devina fetablokjes van de Aldi (als ik weinig tijd heb); het maken van kindvriendelijk eten zoals aardappelen-vlees-groenten of spaghetti met saus die door de staafmixer is gegaan (als mijn kinderen bleek en futloos in bed liggen of hyper van de suiker door de speeltuin gillen) en eten halen bij de afhaalchinees, -indonesiër, -italiaan of -surinamer.

Onze thuisfavoriet is de Surinamer en met name Sweetie. Ik neem daar altijd hetzelfde: moksi meti (wat gemengd vlees betekent). De enige variant die ik me toesta, als de weegschaal vriendelijk voor me is, is de Moksi Meti Speciaal. Dat is gewoon meer.

Nu zijn er mensen die verbaasd reageren op mijn voorliefde voor Sweetie, omdat Rosita (Koekoekstraat 50) volgens hen de beste Surinamer van Utrecht is. Ik weet dat de zaak er in 1983 al was, dus het zou kunnen.

Bij Rosita kun je zowel eten als afhalen. Het restaurantgedeelte ziet er anders uit dan bij Sweetie: er zijn er slechts zes tafeltjes in een kale, tl-verlichte ruimte. Op het moment dat ik er was werd die bezet door zwijgende afhalers en een dronken hardpratende Poolse vrouw in gezelschap van een haar adorerend aanstarende Surinamer, die echter minder aandacht kreeg dan haar gsm. Gezellig, alsof je in de trein zit. Ook door de somber voor zich uitstarende alleenstaande begin-twintigmannen, je weet wel, van die HWN’ers.

De wachttijden van Rosita zijn niet te vergelijken met die van Sweetie. Die van Sweetie zijn zo extreem kort dat in de tijd tussen telefonisch bestellen en van de Biltstraat naar Sweetie fietsen je eten al klaar staat. Is het eten dan verser in Rosita dat het zo godvergeten lang duurt voor je je bestelling (moksi meti bami, roti kip kerrie, extra portie bami) krijgt? Of komt het doordat heel Rosita op één man lijkt te draaien?

Ik heb veel sympathie voor zaakjes als Rosita, maar dan moet het eten wel oké zijn. Het zou kunnen zijn dat Sweetie geen authentieke Surinaamse keuken heeft (ik vind de dames achter de bar er verdacht Chinees uitzien) en dat Rosita wel authentiek is, maar dan hou ik niet van Surinaams. Ik ben gewend dat ik in mijn moksi meti verschillende soorten vlees heb met verschillende textuur en smaak en kleur. In de moksi meti van Rosita smaakte alles hetzelfde en ziet alles er hetzelfde uit. O ja, en mijn kinderen lustten de bami niet – ook een veeg teken.

Zo zie je maar weer dat je nooit moet experimenteren. Helaas.

Smaak: 5
Prijs/kwaliteit: 4
Ambiance: 7
Bediening: 7
Snelheid bediening: 4

Reacties (29)

 

 1. Anonymous says:

  Ik zal het dan nog een keertje uitleggen.
  De surinaamsche keuken heeft 3 hoofdstromingen: Creools, Chinees en Hindoestaans.
  Moksie metie (ook wel moxie moxie genoemd) is van oorsprong een chinees gerecht. dit haal je dus bij Sweetie, welke gerund woord door Chinese-surinamers.
  De roti daarintegen is een typisch hindoestaans gerect, dit haal je dus bij Rosita, alwaar een Surinaamse hindoestaan aan het roer staat.
  Blijft over: de creoolse keuken, met als meest bekende voorbeeld: BB met R (bruine bonen met rijst) Op dit moment kan ik niet zeggen of er een creools-surinaams restaurant in het Utrechtsche aanwezig is.
  Blijft nog over, de Javaans-surinaamse keuken, hiervoor gaan we naar restaurant Pomo aan de Wittevrouwenstraat. Hier eten we de beste surinaamse nassi.
  Dus resumerend:
  -Roti Rosita (en idd de moksie is hier niet best)
  -Moksie Sweetie (alwaar de roti niet te hachelen is)
  -Nassi Pomo
  -BB met R ???????

  Weten we het nu allemaal weer?
  ps: zal een deze dagen nog eens een boekje opendoen over de gezellige uitbater van Rosita, deze man zou wel eens familie van Hans Klok kunnen zijn!

  Kar (oud koloniën ganger)

 2. Zouden die vooroordelen over efficiënte snelle Chinezen en liever-lui-dan-moeie Surinamers dan toch kloppen? Het leek mij inderdaad een kleurrijk figuur, maar wat je inborst ook is, voor slecht eten verkopen bestaat geen excuus. Daarbij was (na navraag bij de vaste roti kip kerrie eter hier in huis) de roti niet opvallend beter dan die van Sweetie. Maar ja, het blijft persoonlijk, smaak. Gezien de drukte bij Rosita is dat een smaak die velen niet met mij delen.

 3. Olaf says:

  bij Arti’s eethuis aan de kanaalstraat moet je ook altijd zo ellendig lang wachten. Dan kan het eten nog zo goed zijn, maar als ik 30 minuten+ op mijn voer moet wachten kan ik sneller langs de AH en zelf wat in mekaar knutselen..jammer

 4. Oxysept says:

  Toen ik nog in Rivierenwijk woonde, haalde ik altijd roti bij een tent halverwege de Rijnlaan, tegenover een verfkoning, kom, hoe heette die ook alweer? Ik weet niet meer van welke stroming die was, maar het eten was prima binnen te houden. Kon af en toe ook lang duren, trouwens.

  Tegenwoordig bezoek ik de Javaanse Surinamer aan de Oudenoord. Snel, lekkor eten, en het staat/zit/hangt er altijd ramvol met negers – een goed teken. Mijn favoriet aldaar: nasi met lamsvlees en groenten.

 5. Oxysept says:

  Ik heb eens een meisje ontmoet dat niet van koken hield en al jarenlang *elke* dag roti kip haalde bij de Surinamer tegenover haar huis. Kom, hoe heette ze ook alweer?

 6. Anonymous says:

  Het geheim van Rosita: thuis je keuze maken, bellen en bestellen, tijd afspreken, op het fietsje springen, snel naar Rosita pendelen, roti ophalen en lange neus trekken tegen de wachtenden, naar huis racen voordat de roti koud wordt….
  Eet smakelijk!

  Kar.

 7. Dat werkt bij Sweetie ook, zoals ik schreef. Ik zou bij Rosita te voet gaan, anders sta je nog te wachten. Maar ja, dan moet je naar huis lopen en dan is je roti koud als je thuiskomt.

 8. Basszje says:

  30 minuten? De roti-boer doet er hier als hij het wel rustig 45 min over een bakkie Roti speciaal. Op de zondagen bv als heel vinexland besluit eens lekker Indonesisch af te gaan halen.

 9. Anonymous says:

  @olaf: Ook bij Aarti moet je gewoon telefonisch bestellen. De aangegeven oplevertijd klopt bijna altijd exact, ik heb er nooit langer dan 5 minuten gewacht. Heerlijk al die wachtende mensen.

  Beverslaaf

 10. Nolet says:

  Helaas heb ik ook alleen maar slechte ervaringen met Rosita. Vette meuk met weinig liefde klaargemaakt.

 11. Matthijs says:

  Chantal, jammer van je negatieve ervaring met Rosita. Vind het echter niet erg, dan wordt het er minder druk namelijk. Voor mij, en ik ben ook meerdere keren bij Sweetie en Aarti geweest, absoluut de nr. 1 Roti tent van Utrecht. De Moksi Meti kan ik niet over mee praten, en ik heb ook geen kinder test panel thuis voor de grote bami proeverij, maar Roti-technisch is Rosita onovertroffen!

  Echter, graag attendeer ik jullie ook even op het meest wonderbaarlijke fenomeen van Rosita. De oudere heer achter de balie heeft op een totaal en compleet onverklaarbare reden ALTIJD precies de juiste hoeveelheid wisselgeld in zijn hand. Ook al weet hij niet waarmee je gaat betalen: bammm, precies het juiste bedrag in zijn vuist.

  Een jaar geleden, in een poging hem te verwarren/misleiden, bestelden we op het allerlaatste moment een flesje Mazaa erbij…en ja hoor, zelfs met dat flesje erbij BAMMMMM: precies het juiste bedrag.

  Doe met deze info wat je wil, echt nuttig is hij niet, maar ik weet in ieder geval dat ik het zo langzamerhand een beetje creepy begin te vinden.

 12. Pain de campagne says:

  Bij Rosita alleen roti met kip bestellen, niets anders. Erg lekker, maar je moet er inderdaad geduld voor hebben.

  Qua surinaams heb ik nog een andere tip: die vriendelijk lachende dame die op zaterdag op de vredenburgmarkt broodjes bakkeljouw en kip-kerrie verkoopt. Hoort in de broodjes-top van Utrecht thuis.

  Pain de campagne

 13. Anonymous says:

  “De oudere heer achter de balie heeft op een totaal en compleet onverklaarbare reden ALTIJD precies de juiste hoeveelheid wisselgeld in zijn hand. Ook al weet hij niet waarmee je gaat betalen: bammm, precies het juiste bedrag in zijn vuist.” Matthijs op 5 okt. 2007)

  “zal een deze dagen nog eens een boekje opendoen over de gezellige uitbater van Rosita, deze man zou wel eens familie van Hans Klok kunnen zijn!” (Kar op 30 sept. 2007)

  Dat bedoelde ik dus te zeggen, maar Matthijs heeft me het werk al uit handen genomen.
  Ik heb deze fakir nog een keer geprobeerd te misleiden door in mijn ene hand een biljet van 50 euro te houden en in mijn andere een biljet van 20.
  Nadat onze Rosita fakir mijn hand blind mocht kiezen, was het weer BAMMMMM het juiste wisselgeld wat ik terug kreeg.
  Eigenlijk zou deze man een goed plekje moeten verdienen op de koninginnedag vrijmarkt!
  Trouwens, zou je hem ook kunnen inhuren voor feesten en partijen? Succes verzekerd!

  Kar.

 14. Red H. says:

  Wat heerlijk, deze site… het enige wat jammer is, is dat ik ‘m nu pas ontdek! V.w.b. Sweetie ben ik ‘t helemaal met de schrijfster eens: absolute topzaak. V.w.b. afhaal-Surinaams: voorheen werd altijd gehaald bij Millie’s Corner, maar hun nieuwe lokatie (Amazonedreef) ligt mij wat ver uit de route. Het ‘alternatief’ bleek bijna op m’n stoep te liggen: Prim (A’damsestraatweg). Helaas geldt er op=op + de zaak sluit al om 18u, maar de porties zijn er zwaar ok en smaken ronduit geweldig. Hoop alleen dat ik mezelf met deze reactie niet vreselijk in de vingers snij!

  • Ans says:

   voor mij is er in Utrecht maar één de absolute top wat roti en broodjes betreft; n.l. Prim op de A.S.W.
   zaaaaaaaaaaalig, eet er mn vingers bij op.

 15. Oxysept says:

  Mijn Surinamer sluit ook al om 20 uur… Eten onze voormalige rijksgenoten soms allemaal ‘s middags warm, net als ik vroeger op de boerderij?

 16. Oxysept says:

  Hopla, om tien uur ‘s ochtends al aan de roti!

 17. Oxysept says:

  Onze voormalige rijksgenoten eten ook tomtom… Wat zou dat zijn? Een gerecht dat zelf zijn weg naar je mond zoekt?

 18. remment says:

  Prim op de Amsterdamsestraatweg? Nog nooit van gehoord … waar zit die ergens?

 19. Olaf says:

  zit die niet ergens vlak bij snackbar costa (aka de sauzen-koning)?

 20. Remment says:

  Dan ga ik daar binnenkort maar es ff buurten en wat afhelen!

 21. Rwpo says:

  Ik lees helemaal niets over de sambel. In mijn optiek is het enige echte doorslaggevende punt de sambel die ik bij de roti krijg. Echte Surinaamse sambel (goed heet, ben ik zelf ook) van tomaat en pepers. Dat maakt een middelmatige roti helemaal goed!

 22. Olaf says:

  beetje interessant doen met je SambEl zeker? Hoevaak kan je het woord SambEl in 1 reactie krijgen? 🙂

 23. Anonymous says:

  Sambel? Wil je bij de afhaalsuri niet voor een Boeroe Bakra aangezien worden dan zeg je de volgende incrowd zin: “zet alsjeblieft wat (extra) pepers bij m’n roti”
  En bij de Antilliaanse broodjeskar vragen we om “pika”
  Is het nu weer allemaal duidelijk?

  Kar, oud kolonieën ganger

 24. Rwpo says:

  Regel 1 bij vrouwen (en Olaf blijkbaar): het is nooit goed. Schrijf ik sambAl dan weet iemand wel te melden dat je dat helemáál niet zo schrijft! Ik ben en blijf een Boeroe Bakra en als ik bij de suriwinkel op de hoek zeg dat ik een potje sambEl wil dan krijg ik dat gewoon…van pepers…

 25. Oxysept says:

  De juiste benaming van sambal/sambel levert altijd verhitte discussies op, ahahaha! Met gepeperde uitstpraken, woehoehoe!

  Voor mij geen espresso meer vandaag…

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.