De Kleine Wereld

Gepost op September 21, 2007 door

Sommige gedeeltes van een stad vormen een wereld op zich. Zo hebben we in Utrecht Hoog Catharijne, Ondiep, Sterrenwijk, de Uithof en natuurlijk de Utrechtse Hell’s Kitchen: het driehoekje tussen Voorstraat, Breedstraat/Jacobijnenstraat en Oudegracht. De aanwezige hoeren (voor als je van forse negerinnen houdt, en dat blijkt inderdaad een niche in de markt), coffeeshops en supermarkten die open zijn tot 22.00 uur, trekken een gemêleerd publiek aan van junks, alcoholisten en hang- dan wel slenterjongeren.

Midden in dit afvoerputje bevindt zich restaurant De Kleine Wereld (Loeff Berchmakersstraat 34). Op dit adres bevond zich eerst De Maartenshof en daarna De Schenker, De Kameel, Tilt en Loeff. Ik kreeg de tip hier te gaan eten van mijn achterburen, omdat ze daar voor weinig lekker hadden gegeten. Normaal ga ik altijd uit eten met de Utrechtse Schrijver, maar die had iets anders aan de hand, waarschijnlijk iets met andere Schrijvers, hij laat daar niet zoveel over los.

De Kleine Wereld zit eruit als een klein buurtcafé. Zuinig verlicht, bruin houten meubilair, een planken vloer. De gebruikelijke stamgasten die binnenkomend vrouwvolk hongerig bekijken. Een wc die zijn beste tijd heeft gehad. Afijn, je kent het wel.

Ik bestelde een zalmpakketje met groenten en gebakken aardappelen en mijn gezelschap de biefstuk met friet. Op biefstuk met friet wordt neergekeken in culikringen, maar het is erg moeilijk een goede biefstuk te maken. De Kleine Wereld slaagt daarin met een 9. Misschien ook omdat er alleen maar verse en biologische producten worden gebruikt.

De keuze werd ons ook erg gemakkelijk gemaakt. De kaart had maar twee vlees-, twee vis- en twee vegetarische gerechten. Eigenlijk vind ik dat wel oké, liever zes steengoede gerechten dan een hoop rommel. Later werd ons verteld dat die kleine kaart noodgedwongen was. De keuken was nog niet klaar. Na de verbouwing zou er een grotere kaart komen. Ook zouden er dan handgesneden frieten komen, in plaats van de niet-biologische diepvriespijltjes die er nu lagen. Het zalmpakketjes was overigens oké, niet uitzonderlijk lekker, gewoon goed.

De bediening is zeer vriendelijk en alert (dat laatste afhankelijk van wie je treft). De Kleine Wereld wordt gerund door een echtpaar dat nog niet lang in de horeca zit. Ze zijn ook eigenaar van café Het Dorstige Hart aan de Lange Nieuwstraat. De eigenaresse heeft de gastvrijheid goed in haar vingers zitten, we voelden ons door haar attent behandeld zonder dat het een moment opdringerig werd. De eigenaar was wat onhandiger, die kon alleen tappen, maar daar staat tegenover dat hij zeer effectief een dronkelap aan zijn kraag de tent uitdroeg en hem met een schop onder zijn kont op straat zette met de woorden: ‘Ik wil je hier nooit meer zien!’ Zo heeft hij ook van Het Dorstige Hart een keurig net café gemaakt. Ik vond zijn onhandigheid met de apparatuur wel wat hebben. Op een gegeven moment stonden er twee meisjes achter de bar zelf een cappuccino te maken.

Kortom, ik ben erg te spreken over De Kleine Wereld. Ik ben benieuwd hoe het is na de verbouwing die inmiddels achter de rug is, dus ik ga zeker terug voor een second opinion, met de Utrechtse Schrijver.

O ja, de rekening. We betaalden 74 euro voor twee hoofdgerechten, nagerechten (ben vergeten wat we hadden), koffie, een karaf huiswijn (erg lekker!), twee pakjes Marlboro en inclusief doorzakken tot sluitingstijd.

Smaak: 7
Prijs/kwaliteit: 8
Ambiance: 8
Espresso: 8

Reacties (9)

 

 1. Anonymous says:

  En dan nu de hamvraag: als de Utrechtse schrijver niet mee was, in wiens gezelschap was zij dan?
  Hint: hij/zij eet biefstuk friet en rookt Marlboro
  Lijkt wel een soort cluedo dit…

  Kar!

 2. Remment says:

  Hmmm … ik vond het gister nogal tegenvallen. Kleine porties en mijn biefstukje was niet echt bijster. Bovendien moesten we zelf steeds naar de tap lopen om te gaan bestellen. De dame achter de bar was alleen en regelmatig weg achter de bar (in de keuken?). Goed punt daarvan was dat er een dronken wazige ouwe lul na 2 minuten spontaan weer weg liep omdat hij én niet herkend werd door de bezoekers en omdat er niemand achter de toog stond!

 3. Foei! Weglopen zonder te betalen, Remment.

 4. Oxysept says:

  Ja, die Remment mag dan naar meisjesmuziek luisteren, hij legt hier wel de vinger op de zere plek. Ik kwam er ook niet juichend naar buiten.

 5. Oxysept says:

  En het is maar goed dat we voor ons bezoek nog een grote Stadsplank naar binnen hadden gewerkt, want het duurde behoorlijk lang voor er wat op tafel kwam. Volgens de dame van dienst omdat ze maar twee pitten hadden… Ik heb er thuis al twee keer zoveel, en dan heb ik niet eens een eetcafe!

 6. Zero says:

  Ik weet wel waarom je vergeten bent welke nagerechten je gehad hebt. Ze hebben namelijk helemaal geen nagerechten.
  Remment moest het dus ook nog eens zonder chocolade mousse stellen. Ernstig.

 7. Ben ik dan zo misleid door de afwezigheid van de Utrechtse schrijver? Nog maar eens proberen dan.

 8. Anonymous says:

  Ik vind dat als de dame moet koken én achter de bar moet staan je er best respect voor mag hebben. En een van een beetje lopen word je niet ziek toch?

 9. Anonymous says:

  Gelukkig is deze tent nu dicht. Defamilie feenstra is een bende oplichters,die hun weerga niet kennen,keerna keer nemen ze diensten af zonder te betalen , en nemen dan de benen en een ander telefoonnummer

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.