Lemonia

Gepost op July 6, 2007 door

Vaste MHWH-lezers weten dat ik vlak bij de Amsterdamsestraatweg woon. Veel meer dan snackbarren, afhaaltenten en dönertenten viel daar tot voor kort niet te recenseren, maar daar is verandering in gekomen. Ergens aan het eind van de bewoonde Utrechtse stadswereld, halverwege Maarssen, diep in Zuilen-Noord, is een ogenschijnlijk hip restaurant geopend: Lemonia! Lemonia is een Grieks-Mediterraan restaurant, tevens cocktailbar en podium.

De inrichting valt meteen op: een glazen vloer met blauwe tl-verlichting en kapot servies, een leuke verwijzing naar de Griekse traditie van het kapotsmijten van serviesgoed. Ook hoog in een stuk muur is servies gemetseld. Lemonia ziet er verder strak en modern uit, zelfs de toiletten. Aan de muur hangt een aantal plasmaschermen en één van die schermen biedt een kijkje in de keuken van Lemonia. Leuk om te zien hoe je eten bereid wordt!

De kaart dan. De mezedes (de Griekse versie van tapas) zijn duidelijk van Griekse oorsprong, maar de hoofdgerechten zijn wat meer mediterraan. Voorgerechten zijn 10 tot 14 euro, mezedes 5 tot 8 euro, hoofdgerechten 17 tot 35 euro en desserts 5 tot 13 euro.

Het diner was ter gelegenheid van een afscheid op mijn werk. Ik zat als enige man aan tafel met vier vrouwen en het gekakel was dan ook niet van de lucht. Het bleek zelfs mogelijk een kwartier vol te praten over kerstpakketten! Tijdens het maken van de keuze werd zo veel gekletst dat we uiteindelijk besloten ons te laten verrassen door het restaurant. Dit overigens na suggestie van het bedienend personeel. Dat bleek achteraf een slimme financiële zet van Lemonia. Maar daarover straks meer!

Tussen al het gezellige gekakel door werden er geregeld voorgerechten en mezedes gebracht: rocca salata, kolokithaki (gefrituurde courgette en aubergine met dip), wouthino (ossenhaascarpaccio met parmezaanse kaas en rucola), ksifias (zwaardviscarpaccio met taramas (zalmkuit), kruiden en kappertjes), karavides (gegrilde langoustines op een bedje van lamsoor), lavraki (zeebaars), tszatziki en diverse keren heerlijk brood. Vooral de beide carpaccio’s en de zeebaars waren erg lekker!

Als hoofdgerecht kregen we een combi van pasta flambé en japonesiko (kalfsentrecote met courgette en ham). De pasta flambé wordt aan tafel bereid. In een grote uitgeholde parmezaanse kaas wordt spaghetti met saus voor je geflambeerd, zodat de kaas er een beetje in smelt, waarna het wordt opgediend. De pasta flambé was erg lekker en ook de entrecote was goed: mals en op smaak gebracht door de zeer zoute ham die erop lag. Als dessert kregen we het grand dessert met natuurlijk een groot stuk baklava, kadaifaki (draadjesdeeg met honing en amandelen), citroenijs, witte-chocolademousse, mascarpone-citroentaart en vers fruit.

Het personeel is zeer attent en proactief. Daarin schuilde meteen ook het enige minpunt van de avond. We hebben heerlijk gegeten en gezellig gekletst, maar de rekening was wel erg hoog: een kleine 300 euro met zijn vijven. Dat is niet niks… Het bleek dat we in onze keuze om ons te laten verrassen even hadden moeten doorvragen over wat we allemaal voorgeschoteld zouden krijgen en in welke vorm. Nu was het verrassingsmenu achteraf vooral een financiële verrassing! Daaraan zijn we natuurlijk ook zelf debet geweest en daarom zeurden we verder niet.

Lemonia is een goed en lekker alternatief voor de geijkte Griekse keuken: niet het bekende droge vlees maar smakelijk en goed eten. Wel een tikje aan de dure kant.

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 6
Ambiance: 8
Bediening: 8

Reacties (13)

 

 1. Chantal Ophoff says:

  Jij bent altijd wel de meisjes op stap, is het niet?

 2. Oxysept says:

  Ja… Ben je soms hetero?

 3. Remment says:

  Als zij betalen … ben ik altijd hetero!

 4. Remment says:

  @ Chantal: jij laat je toch ook altijd feteren door die mannelijke schrijver van je?!

 5. Oxysept says:

  Ja, die met dat rare baardje!

 6. Remment says:

  Ja, en dat rare dikke brilletje!

 7. Chantal Ophoff says:

  Tss. Maar wel zwaar geschapen en een uithoudingsvermogen van 45 minuten.

 8. Oxysept says:

  Hmm, da’s 43 meer dan ik…

 9. Anonymous says:

  Centimeter of minuten?

 10. Ritmeester Zoeloe says:

  Herkenbaar verhaal Remment. Uitbater Spiros (Griek van origine) omschreef desgevraagd aan mijn vriendin de locatie als: the toilet corner of this city. Zo zie je maar weer hoe treffend de engelse taal soms kan zijn. Verder ook heerlijk gegeten (kreeft) en van beeldschone Cubaanse zangeres(met Amerikaans accent)genoten. Tip: wel even vragen hoeveel sterren de metaxa heeft. Als Ritmeester was ik dat zelfs vergeten. Kwam ons duur te staan. Maar ja, niet zeuren he. Hebben we eindelijk eens wat in Zuilen-Noord.

 11. Remment says:

  Utrecht Noord de bom!

 12. Anonymous says:

  Tje. 50 euro pp en dan zulke gerechten. Ik zou zeggen: koopie! Voor drie gangen en blijkbaar niet op de kwaliteit van de inkoop beknibbeld (getuige de zeer zoute ham)? Geen reden om te klagen over de prijs indeed. Tenzij je helemaal niets gedronken hebt, maar op de een of andere manier geloof ik daar niet zo in.

 13. Anonymous says:

  Gisteravond ook hier gegeten, en het was meer dan uitstekend! Verrassingsmenu van zes gangen, met z’n tweetjes kwam ons dat op 130 euro te staan. Ik vond het z’n geld waard.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.