El Mundo (third opinion)

Gepost op July 9, 2007 door

Wachten, het hele leven bestaat uit wachten. Wachten op een hapje Olvarit, een nieuwe fiets, de uitslag van je eindexamen, je vrouw als ze voor de spiegel staat, je man als hij in het café zit, een wonder, je pensioen en uiteindelijk: de Dood. In de Utrechtse horeca is het niet veel anders. Zo moest ik de laatste twee keer dat ik in café Tilt at respectievelijk zestig en vijftig minuten wachten op mijn hoofdgerecht. Nu wordt het wachten in Tilt danig veraangenaamd door de Weihenstephaner van de tap en de aardige mevrouwen van de bediening, maar toch.

Na een middag Erdingers drinken op de binnenplaats van café De Bastaard, hadden S., A. en ik lichte trek gekregen. Omdat ik ineens een onverklaarbare knoflooklust had en als enige man in het gezelschap een natuurlijk overwicht bezat, leidde ik de twee dames met vaste hand naar El Mundo, het tapasrestaurant in de Voorstraat, op loopafstand van De Bastaard. Het wordt een avontuur, beloofde ik A.: van de acht gerechten die je bestelt, worden er meestal maar zes afgeleverd, waarvan er dan weer vier niet besteld zijn.

U merkt het al, horecaminnende lezer met een LOI-cursus psychologie achter de rug: mijn basisattitude tegenover El Mundo was niet positief te noemen. En die attitude werd er niet veel beter op toen we El Mundo binnentraden en niemand van het bedienend personeel ons in de gaten leek te hebben. Een vrolijk ‘Ola!’ moest er toch wel af kunnen? Maar nee, niets van dat alles. Was misschien net de Spaanse koning overleden, dat het personeel zo in zichzelf gekeerd was?

We besloten naar boven te lopen omdat je daar leuk uit het raam kunt koekeloeren. Gedrieën gingen we aan een tafel zitten en wachtten tot er iemand naar ons tafeltje zou komen. Nu, dan hadden we buiten de bediening van El Mundo gerekend. Niet dat er niet genoeg werknemers waren – integendeel. Ze waren alleen drukker met elkaar dan met hun gasten. Was er dan niemand aan het werk? Ja, toch: één meisje was de theezakjes aan het sorteren op kleur, alfabet, uiterste houdbaarheidsdatum of aantal theeblaadjes, dat kon ik niet goed zien.

Ondanks ons armgezwaai, afgewisseld met priemende blikken, lukte het niet de aandacht van het personeel te trekken. Aangezien ik nog steeds de leiding had, besloot ik na een minuut of vijf hardere maatregelen te nemen, geheel in strijd met mijn beschaafde natuur: ik zou iemand gaan tackelen. Hop, daar kwam een meisje in het zwart aan en hop, daar stak mijn voet al uit. Maar wat was dat? Liep ze door mijn voet heen? Ik keek eens achterom naar de rug van het meisje, weer naar mijn voet, nog eens achterom, nog eens naar mijn voet en daar voltrok zich langzaam het wonder waar ik 36 jaar op had gewacht: ik werd onzichtbaar.

Toen ik weer opkeek om S. en A. van deze gebeurtenis op de hoogte te stellen, zag ik dat ook zij aan het vervagen waren. Traag losten we op in het niets en terwijl het leven om ons heen gewoon door leek te gaan, konden we zo lang blijven zitten als we maar wilden zonder dat iemand ons opmerkte. Misschien zitten we er nu nog steeds.

Reacties (14)

 

 1. Remment says:

  Smaak: 0
  Prijs/kwaliteit: 0
  Ambiance: 7
  Bediening:0

  ???????

 2. Sladjana says:

  Een zeven voor ambiance? Nu ja. Het licht is wel aardig voor mijn couperose. Het dakterrasje is ook wel alleraardigst. Ach ja. Misschien wel een zeven. Als het Nachtrestaurant nu de krab met dille-limoen-mayo overneemt, hoef ik nooit meer naar El Mundo.

 3. Olaf says:

  overwicht of overgewicht?
  volgende keer toch maar Ele?

 4. Oxysept says:

  Zeg Remment, was u er ook bij, met die cijfers?

 5. Evil Arie says:

  nooit problemen daar
  altijd lekker gegeten
  altijd gekregen wat besteld

  of was dat mi madre?

 6. Oxysept says:

  Mi Madre zit aan het Oudkerkhof… Hoe hou je ze uit elkaar?

 7. Remment says:

  ik mistte juist een beoordeling …

 8. Olaf says:

  heeft u wel goed gelezen, remment?

 9. Remment says:

  derhalve een voorzet van cijfers die ik mistte …

 10. Oxysept says:

  Hmm ja… Als jij voor de Mona Lisa staat, ga je dan ook met een zakmes op het canvas de reden krassen waarom ze glimlacht?

 11. knutmo says:

  Mona Lisa.
  Smaak: 8
  Prijs/kwaliteit: 4
  Ambiance: 6
  Bediening:0

 12. Marlou says:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet kan geloven dat dit bij el mundo was!Altijd heel lekker gegeten (de krab en kipsalade en gemarineerde kip zijn echt heerlijk!)
  en het personeel is ook altijd heel snel en vriendelijk. Ben er nog niet in de vakantieperiode (dus veel vakantiekrachten bij el mundo) geweest misschien is dat het geweest!

 13. Oxysept says:

  Ik was denk ik voor de vijfde keer in mijn levon bij El Mundo, en heb de bediening daar nog nooit anders meegemaakt dan zoals in mijn recensie beschreven (hoewel het de laatste keer wel erg uit de hand escaleerde)…

 14. Oxysept says:

  Was er dit weekend weer eens – voor het eerst sinds bovenstaand debacle. De snelheid van de bediening was een stuk verbeterd. Helaas was het eten van ronduit deprimerende kwaliteit. De ‘kipsalade’ kwam linea rectum uit de koeling en had derhalve weinig smaak. De diverse soorten kroketjes smaakten allemaal naar elkaar, terwijl in de ene toch spinazie hoorde te zitten en in de andere iets anders (ik weet niet meer wat, want ik probeer dit bezoek al twee dagen te verdringen uit mijn brain). De patatas bravas hadden geen smaak, dus die kan ik niet beoordelen. De ham was nog wel te doen. Ja, voor de ham kun je best naar El Mundo gaan. En voor de bediening, dus.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.