Het Zaadhuis – Op zoek naar de perfecte espresso

Gepost op July 20, 2006 door

Sommige horecagelegenheden verdienen een bezoek alleen al door hun naam. Het Zaadhuis is het museumcafé van het Universiteitsmuseum (Lange Nieuwstraat), in de botanische tuin achter het museum. Je moet dus entree betalen om er te komen, of in het bezit zijn van een Museumjaarkaart of een Alumnuspas.

Het Zaadhuis was vroeger inderdaad een zaadhuis, waar de zaden van exotische planten en bomen werden bewaard en opgeslagen. De ligging is geweldig, rustig in het Museumkwartier (dat echter meer zorginstellingen dan musea bevat: het Leger des Heils, de Catharijnesteeg, het Willem Arntszhuis met diverse doelgroepen en behandelcentra, Altrecht/RIAGG en het komende Maliebaancentrum). Kenmerkend zijn twee enorme gevlochten rieten lampen in de vorm van bloempotten, die ook in het logo van het café zitten.

De tent wordt gerund door vrijwilligers, dat betekent dat alles supersloom gaat. Gelukkig is het er zelden druk en meestal kun je wel wat rust gebruiken na het enerverende bezoek aan het museum.

Op het terras kun je dat museum op je gemak bekijken. Ik heb er in 1979 nog college in gekregen. Bij de verbouwing is het helemaal opengezaagd en voorzien van glazen wanden. Om de collectie tegen het zonlicht te beschermen is er daarna een houten doos in gezet. Natuurlijk heeft de architect daarvoor een prijs gekregen, maar ben ik nou gek, of had hij net zo goed die muren niet weg kunnen laten zagen?

Ik ging met mijn oudste zoon naar de Victoria Regis kijken, die voor het eerst in vijftig jaar weer in Utrecht bloeide. Niet dat hij maar eens in de vijftig jaar bloeit, zoals ik dacht, maar omdat ze de kassen voor het eerst weer gebruikten. Zoonlief was niet erg geïnteresseerd in de bloem, maar meer in de steentjes die op de metersbrede bladeren bleven liggen. Wegwezen dus, toen de bloem begon te zinken.

O ja, de espresso was prima, als je hem tenminste onmiddellijk uit de handen van de bediening rukt, voor ze een ijsje uit de vriezer gaan uitzoeken. Maar dat zijn dingen die vrijwilligers niet weten, dat je de espresso altijd als laatste moet doen.

Al met al een zeer sympathieke plek, als je rust zoekt of geen haast hebt.

Nu nog wachten tot ze een penisplant gaan inzaaien.

Smaak espresso: 7
Prijs/kwaliteit: 7
Ambiance: 8
Bediening tempo: 5
Bediening vriendelijkheid: 8

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.